eMatys
2.06.2006, 14:09:40
Witam mam pytanie, czy warto pisać w php chat? Chciałbym zintegrować go z userami ze strony czy forum, dlatego wolałbym mieć napisanego go w php.
Jezeli jest taka potrzeba to warto, jezeli nie, to nie warto :PPP
lepiej shout box'a
W php da sie najlepiej z ajaxem
eMatys
2.06.2006, 14:39:22
Seth dzięki za odpowieź wniosłeś do niego coś super waznego...
hwao nie chodzi mi o chat taki jak się robi w javie... BO naprzykład w forum Przema (phpbb by przemo) jest coś takiego co szukam, ale niestety jego odświerzanie bije w oczy...
dyktek
2.06.2006, 14:55:30
@eMatys przeciez @hwao napisał że na ajaxie
dr_bonzo
2.06.2006, 15:17:30
eMatys: mozesz napisac w javie i korzystac z tej samej bazy danych -- i juz masz te same konta userow.
eMatys
2.06.2006, 17:31:32
niestety nieznam się na javie tak samo jak na ajaxie. Co bedzie łatwiejsze do nauczenia się??
Może macie jakies kursy do polecenia, poniewaz w necie jest tego mnustwo...
dyktek
2.06.2006, 17:35:59
biblioteka
advAJAX + art
moje_pierwsze_starcie_z_ajaxem + podstawowa znajomość js
eMatys
2.06.2006, 18:15:12
dziekuję. Jeszcze mam pytanie, bo własciwie głównie się o to rozchodzi. czy dzieki Ajaxowi, czy czemuś innemu, będą się wyswietlac napisy w czase zeczywistym ,a nie tak jak wspomniany chat za pomoca odswierzania??
Najłatwiej byłoby dopisac pare linijek kodu do gotowego chata, jaki mam na forum.
Speedy
2.06.2006, 19:56:20
Dzięki AJAX-owi będzie następowało odświeżenie, ale nie całej strony, a jedynie jednej jej warstwy, dlatego możesz osiągnąć efekt, dzięki któremu odniesiesz wrażenie, jakby napisy wyświetlały się w czasie rzeczywistym

.
Poczytaj trochę o AJAX-ie, advAJAX oraz wyżej wymienione artykuły. Jeśli znasz php (i podstawy JS), to napisanie takiego chata nie powinno Ci sprawić problemu

.
kriqs
2.06.2006, 21:22:03
ja sobie pisze wlasnie chata opartego na ajaxie mam juz pokoje prywatne (jak klikniesz na kogos) mozna zakladac pokoje (tylko admin =]), topic w pokoju mozna zmieniac, oto link

:
http://kriqs.sytes.net:6176/chat/wypelnij formulaz to jest login i haslo i daj rejestruj
a potem juz mozesz samo login

.
narazie jest to wersja bardzo nie dokonczona wiec moga byc bledy

pozdrawiam
Speedy
2.06.2006, 22:57:27
eMatys
4.06.2006, 11:00:14
Dzięki, zaraz zacznę się bawić
Ja bardziej z nudów napisałem to ale działa możesz popatrzeć
http://hwao.be/project/dev/Chat/Chce napisać notke na blogu jak to napisać (taki "gazetowy" artykuł).
Kod będzie dostepny za darmo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.