Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak najlepiej podejść do projektowania CMS?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
br-design.pl
Witam.

siedzę od paru dni nad próbą napisania uniwersalnego cma.

pierwsze zalożenie:

jedna uniwersalna klasa ktora na podstawie bazy danych pobiera i generuje odpowiednie formularze do dodawania, edycji i usuwania.

wynik: nie wyszlo, gdzyz wszystko zaczelo sie robic zbyt zamotane w momecie kiedy potrzebny byl jakis inny typ formularza niz input.

drugie zalozenie:
polaczenie PEAR:QuickForm z PEAR:DB_Table

Pomyslalem ze moze by pisac osobna klase dla kazdego modolu (np. produkt, artykul, czlonek redakcji itd)
, uzywajac przy tym pakietu DB_Table do opisywania schemtu tabeli i formularzów. Oprocz tego jedna klasa abstrakcyjna z oglnymi metodami po ktorej by dziedzyczyl kazdy modol.

wynik: pisanie schemtu dla kazdego modolu jest pracochlonne i nie oplacalne.

----

Ma ktoś jakiś pomysł jak to można rozgryźć? Bo ja już sobie włosy wyrywam.
em1X
Haha.. zmora poczatkujacych inzynierow oprogramowania.. tak windows przeciez robiono.. robisz, robisz, robisz, w koncu tak sie zakrecasz ze zaczyna ci sie wszystko psuc.. i zanim sie obejrzysz dziura dziurą się napędza i wszystko sie wysypuje.. (albo sie wysypie za pół roku)

odpowiedz: zaprzyjaźnić się z UMLem

Druga sprawa - podstawą jest modularne pojęcie do problemu.. to co bedzie rozszerzane zaprojektowac tak - zeby latwo mozna bylo implementowac dodatki..

odpowiedz: wzorce projektowe! (te ciekawsze: factory, property, mvc) - bez oop ani rusz..

jak najdzie mnie jeszcze jakas mysl to dopisze..
poza tym: trening czyni mistrza guitar.gif

powodzenia
NuLL
Zagladnij do eZ Publisha - moze zamiast samemu improwizowac lepiej skorzystac z gotowego i sprawdzonego rozwiazania ? http://ez.no
br-design.pl
Dzięki za 'tipsy' winksmiley.jpg

Możecie mi powiedzieć np. które wzorce znajdą tu odwzorowanie i po krótce dlaczego?
Oraz czy warto korzystać z DB_Table? Dzięki za pomoc.
em1X
myslę ze jak poczytasz o AbstractFactory i zrozumiesz go, to pojmiesz po co smile.gif tylko najpierw trzeba poczytac :/ i sie zainteresowac..
bigZbig
Ostatnio w phpSolutions ukazuje się cykl artykułow na temat wykorzystania wzorców projektowych. Autorzy opisują zagadnienie na przykladzie konstruowanego przez nich frameworka, ale doskonale sie te rady sprawdza przy budowie cmsa.
br-design.pl
Narazie ledwie kumam co oni tam piszą winksmiley.jpg Ale przymuszę się i postudiuje jeszcze raz. Dzięki.
bigZbig
To prawda, ze proponowane przez nich rozwiazania sa dosc zaawansowane, przez co niełatwe w odbiorze, ale naprawde warto poswiecic czas na ich zrozumienie.
br-design.pl
Pomyślałem że może trochszkę odświeżę, temat, po paru ładnych dniach wzlotów i upadków, udało mi się coś powymyślać, ale dalej nie bardzo wiem które dokładnie ORM wybrać dla serca aplikacji, czy ActiveRecord, czy może co al'a PEAR DB_Table, wiem że są one zasadniczo podobnę, ale może ktoś powie coś więcej na nich temat po uprzednich doświadczeniach. Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.