Hej.
Ja nie widzę problemu w dostępności, w dostosowaniu template'a do nawet starych userów, zachowania standardów. Niedługo wydajemy(firma w której pracuję) pudełkową werjsę oskryptowania sklepu internetowego(będzie wersja Open Source - ale narazie nie mogę nic więcej zdradzić) - tutaj próbka template'a + css:
http://www.anas.acs.pl/trade/Wygląda i działa tak samo w IE 5.0, 5.5, 6.0, Opera, Mozilla(i inne pochodne), Safari... Skaluje się pieknie bo jest oparta na procentach. Można powiększać czcionki a layout pozostaje prawie nie naruszony - po wyłączeniu styli strona nadal jest czytelna.
@elnino.pl: popatrz powyżej - i powiedz co jest nie tak że tam szerokość pływa i dostosowuje się do okna przeglądarki - można dodać do tego takie czary jak łamanie tekstu opisu produktu na 2 kolumny przy bardzo dużych rozdzielczociach w celu polepszenia czytelności... itd itd.
@sf: duza liczba ludzi korzysta z 800x600 - np. w jednym ze sklepow ktore promuje moja firma na 25 tyś. użytkowników, około 10% miało rozdzielczość 800x600 - to chyba zbyt dużo żeby z nich rezygnować, albo co gorsza potraktować jak "gorszy gatunek". Moje myślenie jest odwrotne - nie zrzucam na użytkowników tego że nie potrafię - staram się potrafić tak zrobić serwis, żeby każdy z niego brał ile się da - w końu nasz klient, nasz Pan - każdy.
Zgadzam się z Shpyo - te 10% może stanowić dużą ilość przychodów - bo jeśli sklep ma 10 000 klientów miesięcznie to 1000 klientów chyba jest już znaczną liczbą.
pozdrowka
anas