Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szerokość sklepu internetowego
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
elnino.pl
Jestem w trakcie tworzenia skórki do sklepu internetowego. I mam problem. Badania wykazały, że marketingowo wskazany jest układ środek + lewa i prawa kolumna. Niestety przy 750-780px szerokości wygląda to strasznie poupychane. Obecnie 15% polskich internautów używa rozdziałki <1000px szerokości i spada dosyć szybko. I tu moje pytanie - czy nie lepiej zrobić design na 950px? Zakladając, że jeśli ktoś jest na tyle nowoczesny, że kupuje w sklepie internetowym, posiada również "nowoczesne minimum sprzętowe"?
athabus
Wszystko zalezy od prezentacji produktu - niektore sklepy calkiem niezle wygladaja z 3 kolumnami.

Ja ostatnio mialem podobny "zgryz" - u mnie stanelo na tym, ze zrobilem uklad 2-kolumnowy i wydaje mi się, że był to dobry wybór... mam wątpliwości czy ta trzecia kolumna jest az tak skuteczna.

Z 2 strony, juz w zasadzie postanowilem,ze kolejny design, ktory bede tworzyl dla tego sklepu bedzie dostosowany do 1024px, Poustawiam to wszystko tak, aby domyslnie widoczne byly pierwsze 2 kolumny a trzecia bedzie zawierala tylko opcjonalen rzeczy - promocje i takie tam - tak zeby nie zmuszac ludzi z malymi monitorami do ciaglego scrolowania.

Powiem Ci tylko, że ciągle nie chce mi się wierzyć, że 15% komputerów ma monitory 800x600. Z tego co zauważyłem to jedynie takie zabytki są w szkołach. Nawet w większości urzędów mają już lepsze monitory. No ale dane te publikuje ranking.pl
shpyo
100%
Nie wiem nadczym się tu zastanawiać.
elnino.pl
Nie uznaję szerokości w % (oprócz for).
sf
Zawsze mozna zrobic tak, ze ta prawa kolumna jest najmniej wazna.. czyli jesli ktos ma 800x600 to poprostu fakt, ze nie widzi tej prawej nie utrudnia mu korzystania ze sklepu... osobiście bym aktualnie już nie dostosowywał projektu do 800x600 jeśli byłby to jakiś znaczący problem
elnino.pl
Wbrew pozorom problem jest istotny, bo wg specjalistów drzewko kategorii produktów ma być po lewej u góry, a zawartość koszyka po prawej u góry. Chyba jednak zdecyduję się na 950px - jakoś sobie te 15% poradzi - myślę, że są do tego przyzwyczajeni.
shpyo
Cytat(elnino.pl @ 26.06.2006, 22:02 ) *
Jakoś sobie te 15% poradzi - myślę, że są do tego przyzwyczajeni.

Co z dostępnością? Może te 15% będzie najwięcej kupowało, i co wtedy?
anas
Hej.

Ja nie widzę problemu w dostępności, w dostosowaniu template'a do nawet starych userów, zachowania standardów. Niedługo wydajemy(firma w której pracuję) pudełkową werjsę oskryptowania sklepu internetowego(będzie wersja Open Source - ale narazie nie mogę nic więcej zdradzić) - tutaj próbka template'a + css: http://www.anas.acs.pl/trade/

Wygląda i działa tak samo w IE 5.0, 5.5, 6.0, Opera, Mozilla(i inne pochodne), Safari... Skaluje się pieknie bo jest oparta na procentach. Można powiększać czcionki a layout pozostaje prawie nie naruszony - po wyłączeniu styli strona nadal jest czytelna.

@elnino.pl: popatrz powyżej - i powiedz co jest nie tak że tam szerokość pływa i dostosowuje się do okna przeglądarki - można dodać do tego takie czary jak łamanie tekstu opisu produktu na 2 kolumny przy bardzo dużych rozdzielczociach w celu polepszenia czytelności... itd itd.

@sf: duza liczba ludzi korzysta z 800x600 - np. w jednym ze sklepow ktore promuje moja firma na 25 tyś. użytkowników, około 10% miało rozdzielczość 800x600 - to chyba zbyt dużo żeby z nich rezygnować, albo co gorsza potraktować jak "gorszy gatunek". Moje myślenie jest odwrotne - nie zrzucam na użytkowników tego że nie potrafię - staram się potrafić tak zrobić serwis, żeby każdy z niego brał ile się da - w końu nasz klient, nasz Pan - każdy.

Zgadzam się z Shpyo - te 10% może stanowić dużą ilość przychodów - bo jeśli sklep ma 10 000 klientów miesięcznie to 1000 klientów chyba jest już znaczną liczbą.

pozdrowka

anas
athabus
Fajnie ten design zrobiony... Zainspirowałeś mnie szczerze mówiąc - gdy będę tworzył nowy design dla swojego sklepu spróbuję wdrożyć podobne rozwiązania. Szkoda, tylko że moja obecna grafika się do tego nie nadaje, bo strasznie mi się podoba....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.