Witam,
Stoję właśnie przed przeniesieniem działalności wirtualnej do świata rzeczywistego. Mam sklep internetowy, który będzie poszerzony o sklep realny. Pojawił się jednak problem.
Chciałbym aby sklepy miały wspólną bazę danych produktów, stanów magazynowych - gdy klient kupuje w internecie, to automatycznie zmniejszają się stany magazynowe itd.
Jako, że po raz pierwszy będę robił coś takiego chciałbym się spytać a właściwie prosić o wszelkie uwgai jakie uznacie za konieczne. Ja to widzę tak:
- baza produktów, stanów magazynowych itd będzie dalej w Internecie
- dla sklepu stworzę drugą aplikację, która będzie odpowiedzialna za obsługę klienta realnego. W sklepie realnym będzie istniał lokalny serwer, który będzie zawierał listę produktów, ceny itd (okrojona wersja bazy z internetu) - będzie on współpracował z czytnikiem kodów kreskowych (javascript) oraz w przyszłości z kasą fiskalną. Lokalny serever pozwoli na szybszą pracę (nie będzie trzeba tylu zapytan do bazy internetowej wykonywac itd) - po zakonczeniu transakcji (np. po zaplacie) serwer lokalny wywola skrypt aktualizujacy stany w internecie zgodnie z poczynionymi zakupami.
Od razu dodam, że wszystko musi chodzi na php, gdyż jedynie w tym języku jestem obecnie w stanie to napisać bez dodatkowej nauki a czas goni. Wiem, że lepiej byłoby zrobić ten front-end np. w C#, ale w chwili obecnej jest to niemożliwe.
Co myślicie o takim modelu - jakie słabe strony dostrzegacie?
- Mój pierwszy typ to mimo wszystko duże uzależnienie od Internetowej bazy danych - trzeba zadbać o to aby system w razie potrzeby mógł pracować samodzielnie i gromadzic tranzakcje lokalnie przez dluzszy czas - wiadomo jak to jest z ISP - raz dziala raz nie