Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moze konkurs na wakacje ? :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
NuLL
Witam,

Idea jest prosta - co mozna zmiescic w zalozmy 200 kb uzytecznego kodu questionmark.gif

Piszemy pod PHP5, OOP, HTML sie nie liczy do kodu ( czyt. wszystko na szablonach ). Calosc kodu czytalna bez zmiennych typu $a Rkingsmiley.png

Co Wy na to :?:

Aby nie bylo babrania sie z organizacja nie robimy nagrod, piszemy dla wlasnej satyfakcji i dobrego imienia w Sieci smile.gif - pod koniec wakacji zrobi sie repozytorium na ktory wrzucimy kod. Pooceniamy i wogole :roll2:

Nie wyznaczamy tematu tylko limit wielkosci - Moze cos fajnego sie urodzi questionmark.gif

Co Wy na to questionmark.gif Any ideas questionmark.gif
siemakuba
Fajna koncepcja, tym bardziej biorąc pod uwagę właśnie okres wakacyjny :)
Mimo ogólnego braku reguł konkursu jaki proponuje NuLL, myślę, że jakieś reguły by się jednak przydały :)
np.
Cytat
Piszemy pod PHP5, OOP
- czy ma być to OOP znane z PHP5, np. konieczność użycia jakichś określonych mechanizmów - np. interfejsy - czy wystarczy, że zbuduję konstruktor według PHP5 i nadam składowym klasy private / public itp.?
No, trzeba by to ewentualnie wyjaśnić, coby zdusić wszelkie niedomówienia :)

pozdr.
Vomit
Projekt? Byle co, byle zeby mialo mniej niz 200kb?
DeyV
Skoro oceniana ma być zarówno funkcjonalność, jak i kod, sądzę, że wykorzystywanie wszystkich możliwości OOP byłoby mile widziane.

Według mnie jednak, jedynymi oficjalnymi ograniczeniami powinno być to, że ma być error_reporting E_STRICT , oczywiście w oparciu o OOP w PHP5
NuLL
Brak regul mialem na mysli glownie jesli chodzi o temat - tak jakby bez urzedniczego biadolenia.

Osobiscie chcialbym aby to bylo ladne OOP - a wiec dziedziczenie i te sprawy winksmiley.jpg Interfejs tak - ale w sumie tylko tam gdzie klasa jest driverem czegos badz pluginem - bo to w sumie jedyne miejse gdzie sie takie cos wykorzystuje.

Moze poprostu zaporponujemy jakas liste regul - z tym nie az tak mega hardcorowych winksmiley.jpg
1. Zakaz stosowania słowa global
2. --------||---------- tablicy $GLOBALS oraz $REQUEST smile.gif
3. Calosc na MySQL badz SQLLite.
4. Zeby bylo uczciwie zrobilbym zakaz stosowania frameworkow - bo napisac na framie aplikacje to prawie kazdy by potrafil.
5. Pomysly DeyV'a smile.gif

Jakies inne pomysly questionmark.gif

@Vomit - oto wlasnie chodzi w tej zabawie smile.gif O pomyslowosc a nie o tone kodu winksmiley.jpg
tes
NuLL ma pewnie fajny pomysł na projekt i szuka motywacji tongue.gif
NuLL
Pomysl mam od dawna na projekt opensource -i tak nie jestem w stanie go zmiescic w 200 kilobajtach bo framework wiecej zajmuje tak wiec musze wykombinowac cos innego smile.gif
bela
A może jednak jakiś temat? Bo najłatwiej to dać mase miejsce (200kB) na dowolny kod, gorzej zmieścić się w limicie i żeby było to coś, raz w miarę funkcjonalnego, dwa spełniało wymagania.

A jak sam sobie temat mam wymyśleć to mi się zwyczajnie nie chcę winksmiley.jpg
nasty
Cytat
Bo najłatwiej to dać mase miejsce (200kB) na dowolny kod, gorzej zmieścić się w limicie i żeby było to coś, raz w miarę funkcjonalnego, dwa spełniało wymagania.

Racja w 200KB nic pozadnego sie nie zmiesci .
nospor
Cytat
Racja w 200KB nic pozadnego sie nie zmiesci .
eee, bez przesady. w 200 KB mozna zawrzec pare ladnych klas.

Osobiscie bardziej martwi mnie dowolna tematyka. I niby jak to ma byc potem ocenianie? Na jakiej zasadzie?
O ile kod mozna bedzie ocenic, to z tą funkcjonalnoscią to nie jestem pewien. Dla jednego bedzie to funkcjonalne, a dla drugiego co innego.
hwao
Jak robic cos takiego to proponuje tak:
  1. Piszemy w jezyku PHP5.1 (PHP5?)
  2. Kod php może przekroczyć więcej niż 200kb
  3. Wielkość pozostałych plików nie może przekroczyć (ile proponujecie? 500kb?)
  4. Brak bibliotek zewnetrznych, chyba że też są na OS (i ich wielkość wchodzi w skład 200kb)
  5. Kod podlega ocenie na:
    1. Wersja php: 5.1 (?)
    2. Raportowaine błędów: E_ALL | E_STRICT [error_reporting" title="Zobacz w manualu php" target="_manual( E_ALL | E_STRICT );
    3. Apache
      1. Mod_rewrite
      2. Pear (ja jestem, za tym zeby go nie bylo)
      3. Jakieś inne modyfikacje?
    4. Dozwolona baza danych, SqLite w wersji dołączonej do php
Ocenie podlega:
  • Czytelność kodu (czy zmienne sa ladnie nazwane, czy zastosowane jest JAKIE kolwiek formatowanie - nie wazne jakie lubisz, glownie chodzi o nazwy funkcji/zmiennych/obiektow i czy nie ma smietnika)
  • Funkcjonalnosc kodu
  • Ocena kodu (ogolnie jak sie z nim pracuje, jakość kodu - tu wchodzi OOP, wiadomo jak ktos nie uzyje to ma mniej, chyba ze naprawde nie bedzie potrzeby to wtedy dostaine maxa)
  • Wykonanie projektu (czy calosc trzyma sie kupy, rozwiazania ect)
  • Pomysł
    • Ewentualnie, ogolny wyglad, tzn jak to wyglada w kliencie (przegladarka, konsola)
    • Może jakieś specialne punty od juri za jakieś walory nie uwzglednione w ocenie 1-5
Za każdą z kategori można otrzymać od 1 do 10 punktów, czyli w sumie 50 (lub 60).

Co wy na to? Raczej wszystkie zalozenia wchodza w to (potem sie poda dokladniejszy klucz juri, nie publicznie zeby nie bylo ze ktos jest faworyzowany i bedzie sie wedlug niego ocenialo - to co pisalisc uzycie GLOBALS, punkty leca, ect - no chyba ze cos jest uzasadnione smile.gif ).
Z mojej strony, pamietajcie o komentarzach, najlepeiej PHPDOC (chociaz wiadomo zajmuja one kb, więc napewno w dodatkowych walorach beda za to punkty, chyba ze ktos nadrobi naprawde jakoscia kodu i wszystko bedzie jasne smile.gif )
Ludvik
Do głowym mi przychodzi jeszcze jedna rzecz. Ocenianie wykorzystania nowych możliwości PHP5, czyli nie tylko programowanie obiektowe, ale też rozszerzenia, SPL i tym podobne. Peara bym wyrzucił. Może przyznawać punkty za przenośność kodu? Na przykład obsługę większej ilości rdbms. Jeżeli mamy oceniać czystość kodu php, to oceniajmy też tak interfejs - strona powinna przechodzić walidację i plusem by było wykorzystanie dobrodziejstw xhtml'a i css.
hwao
@Ludvik: to co napisałeś nadaje sie do klucza, nie możemy go podac ludziom w konkursie ponieważ kazdy się do niego zastosuje i cieżko będzie ocenic cośna mniej smile.gif

Proponuje wszelskie dalsze propoozycje wysylac domnie na PW, ja zaloze z nich klucz do oceniania.

Jestem też za BRAKIEM PEAR, ponieważ jest dosyć rozbudowany a nie da sie go "doliczyc" do kodu, co by było nie odciwe patrzać na osoby które użyły zewnetrzych bibliotek.
Strzałek
zacny pomysł snitch.gif
Jak wpadnie mi coś twórczego do głowy, to się stawie aarambo.gif

Odnośnie zasad.
  • Oczywiście PHP5 (ew. 5.1)
  • PEAR'owi mowimy NIE!
  • Zostajemy jedynie przy SQLite (bedzie wygodniej)
  • E_ALL | E_STRICT
  • No i przy okazji oceny kodu brać pod uwage wykorzystanie możliwości php5 winksmiley.jpg

To tyle odemnie.
Bez odbioru. smile.gif
NuLL
A kto to ma oceniac ? - pewnie miesiac bedziemy wybierac te osoby :|
nasty
latwiej dla uczestnikow bedzie jak wyznaczycie kategorie, wtedy bedziecie mogli oceniac np. dwa kody co robia to samo, bedzie latwiej i dla oceniaczy i dla uczestnikow bo nie beda marnowac czasu na wymyslenie pomyslu na skrypt.
nospor
Cytat
A kto to ma oceniac

1) osoby z czasem
2) osoby z chęcią
3) osoby z obeznaniem w tematyce
4) osoby budzące zaufanie wsrod uzytkownikow
5) jesli beda powyzsze osoby, to muszą przejsc akceptacje spolecznosci forum

smile.gif
NuLL
A ja myslalem zeby poprostu zrobic dyskusje jak na forum Oceny dot kazdego projektu. Teraz ocenianie - beda pewnie watpliwosci co do osob i ogolnie cala masa problemow :/
nospor
no to na grzyba robic konkurs jak to maja byc dyskusje? rownie dobrze mozna po wakacjach cos skrobnac i oddac do oceny. tez bedzie dyskusja
NuLL
W sumie tez racja winksmiley.jpg Nie bylo mojego poprzedniego posta smile.gif
Strzałek
hmmm.

Zróbmy poprostu zabawę. Wydzielmy na czas wakacji w Ocenach subforum dla naszego konkursu. Kto będzie się chciał wypowiedzieć to się wypowie i tyle.

Na koniec tak jak NuLL powiedział zrobi się repozytorium na ktory wrzucimy wszystko i tyle.

Ma być przecież bez całego organizacyjnego bałaganu.

Co o tym myślicie?
nospor
Jesli to ma byc zabawa i będą chetni to czemu nie. Mi tam wszystko jedno. Jesli nasi uzytkownicy są żądni zabawy, niech się bawią smile.gif
Ale jesli wiekszosc chce konkurs, niech bedzie i konkurs
A jak ktoś chce zupę - zapraszam do stolowki winksmiley.jpg
nasty
To moze zrobcie ankiete ?
hwao
Myśle ze ja bym mógł ocenic, druga taka osoba jest Cudi (mysle się zgodzi smile.gif ) napewno znajda sie jeszcze z 2 osoby.

Ilość prac, mozliwych do oddania, nie ograniczona (jakby ktos chcial to i to obszedl).

Proponował bym napisac jakaś info na wortalu, jak ktos bedzie chcial napisac jakis kod i oddac do do konkursu, to prosze o kontakt zemna albo to na gg
3163330 - (pisac nawet jak mnie niema, generalnie jestem 24h na dobe winksmiley.jpg )
PW na forum

Najlepiej podawajcie gotowe linki do zip'ów skryptow, wszystkie zloze na moim dysku i jak minie termin oddawania prac to podam je reszcie juri wraz w "kryteriami" na co nalezy zwrocic uwage, i ile gdzie moga punktow przyznac. Potem ogloszenie wynikow i wrzucic sie kazdy z tych skryptow na repozytorium jakies (badz to do downloadu php.pl) do tego mozna napisac krotkie 'artykuly' na ich temat na wortal (na licensji Creative Commons) tak ze teksty beda mogly dowolnie wedrowac, sam kod bedzie OS wiec tez bedzie dostepny bez platnie.

Miło by było jakby w kazdym zipie (archiwum) znajdowal sie plik autor.txt i tam napisane cos od siebie o autorze smile.gif
Jakies dane:
Imie, nazwisko, .nick, wiek, "o sobie", link do strony domowej (o ile posiada) i co tam chce smile.gif ulatwi to nam prace.

Co do "kategori" to ich nie bedzie, kiedys juz probowane bylo organizowanie w danej kategori, nikomu nie chcialo sie pisac 100 raz to samo kto cos juz napisal, dlatego proponuje dowolne - jak ktos nie ma pomyslu to niech pomysli oto chodzi, kreatywnosc jest bardzo wazna.

Ps, potem mozna wystawic wszystkie prace i wybrac top10 prac najlepszych znadanie programistow php smile.gif czyli Was.
NuLL
Rozumiem oceniajacy nie startuja questionmark.gif
nospor
Cytat
Rozumiem oceniajacy nie startuja
a mowią ze niema glupich pytan.... winksmiley.jpg tongue.gif
hwao
Cytat(NuLL @ 29.06.2006, 12:41 ) *
Rozumiem oceniajacy nie startuja questionmark.gif

Tak smile.gif

Chyba ze dadza kod, ale bedzie on tylko dostepny dla ocenienia dla uzytkownikow (czyli juri nie ocenia kodu). Zrobia to potem uzytkownicy (napisze strone gdzie bedzie mozna oddac swoj glos na dany projekt cos takiego web2.0, mniej wiecej jak bash.org.pl )
NuLL
Tylko sie pytalem winksmiley.jpg
hwao
Dobra przygotuje na dzis jakis projekty layout'u stronki gdzie bedzie mozna zglaszac prace, a potem glosować na waszym zdaniem najlepsze.

Null & nospor: z wami będę się konsultowal (Null, masz dostęp do dev?)
nasty
A jak bedzie skrypt ktorego nie zrozumiecie, np. rozwiazujace b. skomplokowane zadania fizyczne. to kto go oceni ?

bo takie skrypty tez sa wazne.
hwao
Cytat(nasty_psycho @ 29.06.2006, 13:00 ) *
A jak bedzie skrypt ktorego nie zrozumiecie, np. rozwiazujace b. skomplokowane zadania fizyczne. to kto go oceni ?

bo takie skrypty tez sa wazne.

Zrób taki zebysmy go nie zrozumieli, wpierw zapoznamy sie z tematem, potem go ocenimy. Swoja droga nie wiem cyz dostal by duzo punktow za "uzytecznosc"
NuLL
Konkurs polega na stworzeniu praktycznego zastosowania php w Internecie a nie na jakims bezuztecznym abstrakcie z ktorego nikt nie skorzysta ;)

nasty_psycho - mozesz napisac - kod sie oceni a za praktycznosc i uzytecznosc dostaniesz 1/10 ;)
nasty
oj, mysle ze by dostal, bo byl swego czasu program "PLANS" do obliczen elektrycznych i kosztowala dyskietka 3.5 $5000.

I moj tata (doktorat z elektrotechniki) od kilku miesiecy mnie prosi o taki program, i mowi ze on mi powie jak to sie liczy i wszytko z tym zwiazane a ja to przerobie na program, to moze zrobie i wystawie go na konkurs. dodam jeszcze zo ten program o ktorym wspominalem nie jest spory (ok 1 MB) ale skomplikowany. dlatego sie pytam.
hwao
Możesz coś takiego napisać, temat pracy jest dowolny.

Projekty beda oceniane wedlug szablonu, i kazdego z juri ocena bedzie wypisana osobno obok twojego projektu.

Zapraszam wszystkich do konkursu smile.gif

Poprostu pomyslcie co ciekawego mozna napisac i to zaprojektujcie, swojego czasu ktos ostanio pokazał to
http://jadmadi.net/2006/06/26/php-sad-poem/

Jak ktos umie cos takiego zrobic, to bardzo chetnie to ocenie smile.gif

Liczy sie pomyslowosc, przede wszystkim!
nospor
posty OT wylecialy z tego topicu. prosze tu na temat.

ps: posty trafily oczywiscie na offtopic
splatch
Zatem kiedy oficjalny start?
MMP
Czy za wyczyszczenie z pliku wszystkich białych znaków by sie zmieścić w limicie kb zostaną odjęte jakieś punkty? tongue.gif
Ludvik
W temacie było napisane, że oceniana powinna być czytelność kodu oraz samo jego formatowanie. Gdybym miał oceniać coś takiego, to bym nie przeczytał ani linijki (pewnie cały skrypt by się do jednej ograniczał...).
NuLL
Tworzymy z hwao liste zasad oraz prosta strone konkursu na poczatek - jutro lista mam nadzieje sie ukaze.

Naturalnie - kod ma spelniac standardy kodowania. Do niektorych bedziemy przymuszac winksmiley.jpg do niektorych nie smile.gif
nasty
A jak bede w moim projekcie potszebowal zlib, to moge ? dodam ze php pod windowsa ma wbudowane funkcje zlib .
NuLL
Nie ma stosowania zipow czy tarow i pisania samoinstalujacych aplikacji czy czegos podobnego ( jesli myslisz ze jestes cwanszy niz ustawa przewiduje to sie mylisz tongue.gif ) . Lista dostepnych bibliotek oraz ustawienia php.ini tez beda dostepne w miare mozliwosci jutro.
nasty
Wlasnie chce napisac installer do programow php tak jak InstallShield do programow winda.
ps. Ja nie probuje byc cwany exclamation.gif angrysmiley.gif angrysmiley.gif mad.gif
NuLL
Jak chcesz to prosze. Aplikacja ma byc czystym kodem php przed pierwszym uruchomieniem. A nie plikiem setup.php i jakimis paczkami tara winksmiley.jpg Co do bibliotek - bede te ktore sa domyslnie dostepne w instalacji PHP5.1 plus chyba f-cje typu mysql_... smile.gif

EDIT: Spoko tongue.gif
nasty
Nie, to bedzie kreator instalacji, w 100% czysty php bez zadnych paczek, i bedzie twozyl paczki i pliki setup.php tongue.gif
hwao
Ocenie podlega to co wyslesz w zip'ie smile.gif
Jeżeli jest to jakas biblioteka to przyklady nie sa wliczane do limitu(sa bardzo mile widziane).
Zaprojekowalem juz wstepna wersje layoutu, teraz zajme sie pisanie kodu pod nia smile.gif
Adiasz
Czy gotowe opensorcowe klasy / projekty typu smarty / adodb / pear / fpdf / i inne przydatne beda sie wliczaly sie w limit kb?
Sugerowalbym zeby sie nie wliczaly.
Mozna by tez zrobic biala liste bibliotek ktore mozna dolaczyc - sugerowalbym na poczatek powyzsze.
Ludvik
Ja nie widzę konkursu, w którym 90% kodu to cudze biblioteki...
NuLL
Rozmiar napewno bedzie wliczany. Uzywac mozna do bolu. Mnie osobiscie nie przeszakdza ze ktos bedzie uzywal SMARTY ktore zabierze 1/4 miejsca na caly projekt :]
Adiasz
Dziwne podejscie, to taka sztuka dla sztuki ma byc?
Jak robisz jakis projekt to tez nie korzystasz z bibliotek?

No ale spoko, Ty ustalasz zasady :-)
tiraeth
Czyli jeszcze raz:
  • Piszemy obiektowo pod PHP5
  • Stosujemy szablony, których wielkość nie wlicza się w obj. kodu
  • Aplikacja może mieć max. 200kb objętości
  • Możemy dołączać dodatkowe klasy ale zawierają się one w dozwolonej objętości

Tak ? Bo sam bym wziął w tym udział smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.