Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql][php]szukanie,dodawanie,usuwanie pól.....
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
riquelme
Prosze o pomoc w następujących problemach:
1.Mam dwie tabele:utwory i medium.W obu tabelach dałem idmedium i są to pola auto increment.Jakie optymalne zapytanie dać do wyszukiwarki aby szukało np po jednym słowie wpisanym i wypisywało cały rekord(np wpisujesz wykonawca ,a wyświetla sie tytuł,rok produkcji wykonawca itp).Próbowałem select*from utwory,medium where tytul like %$tytul% and... itp
i wtedy wyświetla mi prawidłowe wyniki z tabeli gdzie jest pole wykonawca a wyniki z tabeli utwory są dopasowane do każdej pozycji.
2 . Jak zrobić,żeby wyświetlała się cała baza danych i obok każdej pozycji był przycisk zmień i usuń.Wyświetlanie bazy można użyć przez przycisk wykorzystując akcje szukaj.php,tylko nie wiem jak zrobić żeby wyświetlały się dwa przyciski.Po kliknięciu na zmień(edytuj)ma pojawić sie formularz,który wyświetli pola i po wpisaniu nowych danych zmieni dane w bazie(myśle że do tego służy zapytanie update ...).Ma to mniej więcej przypominać np książkę adresową w wp.
3. I jeszcze jeden problem dotyczący dodawania i usuwania pozycji z bazy.Do dodawania pozycji do bazy służy formularz,w którym wpisujemy dane.Jakie zapytanie powinno być by dopisać dane,chodzi o to że ma zapisać do 2 tabel.Próbowałem insert to utwory,medium oraz 'utwory,medium'.... i pokazuje mi błąd składni.Co do usuwania chciałbym zrobić to podobnie tylko czy można by było coś takiego zrobić: "DELETE from utwory,medium where idmedium ='".$_GET['idmedium']."'";.
Chodzi o to czy jest to poprawne zapytanie i czy w ten sposób usunie wartości z obydwu tabel.
Athlan
2. do tego służy phpmyadmin smile.gif
3. poczytaj o INSERT ALL (jest to w kieszonkowym leksykonie MySQL z HELION-u - powinien być w dobrych księgarniach)
riquelme
Wiem od czego jest phpmyadmin ale przecież pisze że chce żeby to było na stronce.Administrator klika i wyświetla mu sie cała baza z możliwością zmiany.
Athlan
zobacz jak to jest zrobione w phpmyadminie smile.gif

też kiedyś chciałem to zrobić, ale się wycofałem bo to jest naprawde trudne zadanie smile.gif
riquelme
Chodzi mi mniej więcej o taki efekt,z tym że wyświetlana tabela była pobierana z bazy danych a nie jak tam jest zrobiona już tabela.No i ma zapisywać zmiany w bazie danych a nie w tabeli,pozostałe efekty takie same.
http://volt.iem.pw.edu.pl/~nowakk3/?_page=database

I nie musi już zapisywać zmiany do 2 tylko do jednej tabeli.Zmiania sie przez UPDATE ....chodzi mi o to tylko jak pobrać tabele z bazy i umieścić przyciski zmień i usuń oraz po kliknięciu na zmień pojawiała sie możliwość zmiany z zapisanymi wcześniej ustawieniami
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.