nasty
4.07.2006, 08:37:32
Nachodzi mnie ostanio mysl, zeby zrobic panel administracyjny do mojego cms-u jako desktop application (windows/linux), to napewno daje wygodniejsz operowanie programem (zaoszczedza czas reloadu i wolnego net-u), i ma sporo wieksz mozliwosci niz standardowe webowe aplikacje, tylko z tym idzie kilka problemow : w przeciwienstwie do web-owego, trzeba then panel instalowac na kazdym pc-cie na ktorym bede mial opeerowac strona.
Co wy o tym myslicie ?
Dodam jeszcze ze czesc cms-u bedzie w php na serverze i admin tylko bedzie desktopowa aplikacja.
ps. z tego co pamietam to sie nazywa distributed application.
Ludvik
4.07.2006, 10:00:22
Jak dla mnie bez sensu. Nie lepiej napisać pożądny panel używając AJAX? Poza tym mamy 2006 rok, nawet tepsa ma "szybki" internet...
nospor
4.07.2006, 10:02:43
@nasty_psycho a co jesli taki admin bedzie w terenie/u kogos i nagle bedzie potrzeba zajrzenia do panelu administracyjnego? Porażka wowczas bedzie. A gdyby to bylo po ludzku zrobione, to tylko net i jazda
nasty
4.07.2006, 10:05:44
Wlasnie napisalem kawalem (99% ajax), ale jakby to bylo desktopowe, to mialoby soporo wiecej mozliwosci. Ale nadal zbieram opinie, bo coraz bardziej jestem do tego przekonany...
@nospor: bedzie darmowy download to panelu (ne bedzie spory max 10MB), zaloguje sie na serwer i jazda...
Ludvik
4.07.2006, 10:20:54
Acha, czyli liczysz, że jak ktoś ma wolny internet, to 10MB ściągnie mu się szybko? Poza tym tak jak mówił nospor: będziesz przeklinał to rozwiązanie, jak zechcesz na szybko coś zmienić w serwisie.
Pomijając fakt decentralizacji, szlag trafi wszystkie rozszerzenia, które będą wymagały zmian w panelu. Chyba, że masz zamiar kontaktować się z serwerem w celu pobrania rozszerzeń, ale wtedy twój jedyny argument, czyli zmniejszenie obciążenia łącza, idzie w błoto.
nasty
4.07.2006, 10:23:13
ok, wystarczajaco mnie zniecheciliscie

, wracam do tradycyjnego. Thnx za opinie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.