Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Web i desktop, czy to ma sens ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nasty
Nachodzi mnie ostanio mysl, zeby zrobic panel administracyjny do mojego cms-u jako desktop application (windows/linux), to napewno daje wygodniejsz operowanie programem (zaoszczedza czas reloadu i wolnego net-u), i ma sporo wieksz mozliwosci niz standardowe webowe aplikacje, tylko z tym idzie kilka problemow : w przeciwienstwie do web-owego, trzeba then panel instalowac na kazdym pc-cie na ktorym bede mial opeerowac strona.
Co wy o tym myslicie ?

Dodam jeszcze ze czesc cms-u bedzie w php na serverze i admin tylko bedzie desktopowa aplikacja.

ps. z tego co pamietam to sie nazywa distributed application.
Ludvik
Jak dla mnie bez sensu. Nie lepiej napisać pożądny panel używając AJAX? Poza tym mamy 2006 rok, nawet tepsa ma "szybki" internet... ohmy.gif
nospor
@nasty_psycho a co jesli taki admin bedzie w terenie/u kogos i nagle bedzie potrzeba zajrzenia do panelu administracyjnego? Porażka wowczas bedzie. A gdyby to bylo po ludzku zrobione, to tylko net i jazda smile.gif
nasty
Wlasnie napisalem kawalem (99% ajax), ale jakby to bylo desktopowe, to mialoby soporo wiecej mozliwosci. Ale nadal zbieram opinie, bo coraz bardziej jestem do tego przekonany...

@nospor: bedzie darmowy download to panelu (ne bedzie spory max 10MB), zaloguje sie na serwer i jazda...
Ludvik
Acha, czyli liczysz, że jak ktoś ma wolny internet, to 10MB ściągnie mu się szybko? Poza tym tak jak mówił nospor: będziesz przeklinał to rozwiązanie, jak zechcesz na szybko coś zmienić w serwisie.

Pomijając fakt decentralizacji, szlag trafi wszystkie rozszerzenia, które będą wymagały zmian w panelu. Chyba, że masz zamiar kontaktować się z serwerem w celu pobrania rozszerzeń, ale wtedy twój jedyny argument, czyli zmniejszenie obciążenia łącza, idzie w błoto.
nasty
ok, wystarczajaco mnie zniecheciliscie tongue.gif biggrin.gif, wracam do tradycyjnego. Thnx za opinie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.