Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problemy ze strona
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tumeks
Witam! narazie testowałem z 3 hostingi az.pl, superhost.pl i nazwa.pl i żaden nie podołał utrzymac mojej strony, wszytkie serwery padały, a to wina ilośći zapytań. Idzie jakimś sposobem zmniejszyć ilośc zapytan aby nie obiąząc serwera, poneiważ narazie nei moge nigdzie trzymac strony, bo wszytko pada ;/, chyba że zna ktoś jakiś bardzo dobry hosting smile.gif.

Pozdrawiam
Tomasz
nasty
Uzyj jakiegos rodzju cache.

- mmCache
- eAccelerator
- ACP
- albo PEAR :: Cache

pozdrawiam
Cysiaczek
Ale padały przez przekroczenie limitu transferu?
tumeks
Padały z powodu obiązenia procesora około 80-90%
php programmer
To ja nie wiem co ty za zapytań używasz,
chyba powód leżey gdzie indziej, co
do serwera to polecam strefe
(szybki, niedrogi, dobrze skonfigurowany)
Cytat
Idzie jakimś sposobem zmniejszyć ilośc zapytan aby nie obiąząc serwera?

Być moze źle konstruujesz zapytanie,
np
  1. SELECT * FROM ...

zamiast brać tylko te pola co trzeba
tumeks
NO to przytocze kilka zapytań:

1. SELECT * FROM plecak AS p, sklep AS s WHERE (p.id_postaci = '".$postac_zal."' AND p.zalozone = 1) AND s.id = p.id_itemu

1. SELECT lvl,exp FROM postacie WHERE id = '".$_GET['id']."'

1. SELECT koszt FROM sklep WHERE id = '".$row10['id_itemu']."'
Cysiaczek
UUUU stary. Takie obciążenia, to nigdzie ci nie pójdą - lepiej dokonaj poważnej rewizji kodu - nie tylko zapytań, ale i samych algorytmów.
tumeks
Dzisiaj od godizny 11 cały kod poprawiałem. Co w tych zapytaniach jest źle?
Cysiaczek
A możesz pokazać algorytmy obsługujace te zapytania?
tumeks
Prosze nie wklejac takich ilosci kodu!!! /~nospor/
Cysiaczek
Ok. ostatnia rzecz. Czy jesteś wstanie pokazać microtime test dla tego skryptu? znajdziesz w manualu funkcję.
tumeks
Na moim serwerku domowym tak pokazuje:

Strona wygenerowana w 0.0069470405578613 sek.
Strona wygenerowana w 0.007188081741333 sek.
Strona wygenerowana w 0.0066461563110352 sek.
Strona wygenerowana w 0.007314920425415 sek.

Ile się wykonuje w internecie nie sprawdze niestety ponieważ moje konto zaostały zablokowane.
Cysiaczek
Hmm... ciężko mi uwierzyć w takie microtimy... ale tak: Ile osób korzysta z twojego serwisu? To chyba jakaś gra, więc zakładam, że kilka lub kilkanaście osób naraz prawda?
Czy to nie to właśnie jest powodem wywalania strony przez adminów?
tumeks
Tak jest to gra internetowa garczy jest okolo 60 online w ciagu dnia wieczorem okolo 30-40.
Cysiaczek
Eee? No stary. To nie jest na otwarte serwery. Chyba będziesz musiał zapłacić pare groszy za serwer. Ewentualnie spróbuj sponsoringu - to jeszcze lepsze rozwiuązanie.
p.s Czy Ty masz na myśli 60 osób bez przerwy?questionmark.gif O.o
tumeks
tak non stop 60 osob czasmi nawet ponad. smile.gif
Cysiaczek
oj O.o to z każdego Cię wywalą - lepiej znajdz porządny wirtualny serwer za jakieś 800-1500 zł
nasty
A koszt pokryjesz z reklam, bedziesz kosil kase jak cholera. powodzenia !
tumeks
Ciekawe skąd ja tyle pieniędzy wezme smile.gif, jak mnie nawet an dedykowany nie stac tongue.gifP
Cysiaczek
nasty ma rację - reklama - jak masz tyle osób non-top na serwie, to utrzymasz.
NetJaro
Oczywiście używasz cache zapytań?

Dobrze by było, gdybyś przeszedł na system szablonów..
tumeks
Właśnie z kolegą matarchem pzrerabiam skrypty i zeby nei pobierac tyle z Mysql, zrobie wiekszosc na tablicach może to coś pomoże smile.gif, bo najwiekrze obciązenie tworzyły zapytania do Mysql.
NetJaro
Ja na Twoim miejscu bym zrobił tak:

1. Przeróbka całego skryptu - na pewno są niedociągnięcia, zbędne rzeczy.

2. Dodanie cache zapytań SQL + cache szablonów (które też warto dodać).

Dwa "proste" zadania a mogą sprawić sporo problemów..

Powodzenia!
tumeks
PRace rozpoczęte, cały kod od początku studiuje i wyrzucam oraz porapwiam co nei poztrebne mam nadzieje ze to pomoze smile.gif

No i po optymalizacji kodu skutku są bardzo dobre wtedy by 60 garczach procesor był obciązonyw 20% a teraz przy 80 graczach niecałe 0.50% smile.gif - doładnie to chodzi mi o stronke www.knights.pl - dziękuje wszytkim za rady smile.gif
NetJaro
smile.gif Czyli wszystko dobrze - OK smile.gif Ciesze się, teraz masz nauczkę i nie popełnisz praktycznie stałego błędu początkujących programistów - nie ważne jak działa, ważne by działało.

Jakbyś chciał jeszcze jakiejś porady to kod umieszczaj na PhpFi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.