Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z Wyszukiwarką
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Hardknox
Zrobilem wyszukiwarke w pliku szukarka.php natomiast problem polega na tym ze odwoluje sie on do pliku ktory otwiera sie w osobnym oknie aplikacji, natomiast ja chcialbym go usadowic w srodku, z tym ze problem polega na korzystaniu z index.php?pageid=szukaj ktory jest odnosnikiem do pliku szukarka.php

Jak dam w ten sposob
  1. <?php
  2. echo "<br><form method="get" action="index.php?pageid=szukaj" ><input type="text" name="znajdz" size="20"><br><input type="submit" value="szukaj" name="stan"></form>";
  3. ?>

to nie znajduje strony, w ogole nie wyswietla znaczku "?" pomiedzy index.php a pageid

Natomiast probojac recznie index.php?pageid=szukaj?znajdz=&stan=szukaj tez nie dziala kompletnie, jedynie bezposrednie skierowanie do pliku szukarka.php skutkuje

zrodlo mojego szukarka.php

1. <?php
  2.  
  3. mysql_connect ("127.0.0.1","root","krasnal");
  4.  
  5.  
  6. if($stan=='szukaj') {
  7.  
  8. $zapytanie = "SELECT * FROM strony where zawartosc like "%$znajdz%" or nazwa like "%$znajdz%" or id like "%$znajdz%"";
  9. $wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
  10. while($wiersz=@mysql_fetch_array ($wykonaj)) {
  11. echo " <tr>
  12. <td width="500"><a href="index.php?pageid=".$wiersz['id']."">".$wiersz['nazwa']."</a><br>".$wiersz['zawartosc']."<br><br></td></tr>";
  13. }
  14.  
  15.  
  16. }
  17. ?>

Czy ktos z was ma jakis pomysl co z tym zrobic ?
skowron-line
jesli dobrze rozumien a niejestem tego pewien to chcesz zeby wyszukiwarka byla w tym samym pliku co formularz?? jesli tak to zrob tak

1. <?php
  2. //formularz (tylko form action=index.php method=post)
  3.  
  4. //tu sprawdzasz czy zostal wcisnieczy submit
  5. if(isset($submit){
  6.  
  7. //twoje zapytanie i jego wynik
  8. }
  9. ?>

ale nie wiem czy o to ci chodzi
Hardknox
Dzieki za pomoc, ale w tym samym pliku daje rade, natomiast u mnie wyglada to tak, ze... odnosniki sa poprzez pageid=9 lub np pageid=szukaj w przypadku do pliku szukarka.php

Natomiast kod ktory wkleilem wyzej odnosi sie i przekazuje bezposrednio do pliku szukarka.php, co skutkuje wyswietlaniem poza struktura aplikacji (czyli nowy adres) a ja bym chcial aby wyniki wyszukiwania wyswietlily sie po srodku serwisu tak jak reszta stron w bazie

Czyli ja chcialbym nie bezposrednio do pliku szukarka.php a do tego adresu zeby to jakos dzialalo http://www.fg.waw.pl/cms/index.php?pageid=szukaj
Moze to troszke rozjasni moj problem

http://www.fg.waw.pl/cms
Wpisac w szukaj np: test

Chyba ze jakos popup lub nie wiem jak te wyniki umiescic w takim schemacie bardzo blokowym i charakterystycznym czyli lewo srodek i header

Z gory dziekuje za pomoc
Gość
Zastosuj tutaj switch tak jak tutauj to jest
  1. <?php switch( $_GET['pageid'] )
  2. {
  3. default: require_once 'inc/main.php'; break;
  4. case 'szukaj': require_once 'inc/search.php'; break;
  5.  
  6. }
  7. ?>
Hardknox
Switch nie pomogl

Doszedlem juz do tego zmienilem na post, dodalem pare znacznikow table

Teraz ide robic ograniczenie znakow,

Dziekuje wszystkim za pomoc, jestem naprawde wdzieczny winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.