Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] 2 pytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
prolam
czesc,

Mam do Was dwa pytania, na ktore prosze o odpowiedz. Nie sa zbytnio skomplikowane, wiec dla wprawionych programistow (ktorym ja nie jestem:D) bedzie to maly pryszcz, a mi to bardzo pomoze:)

1. Sytuacja wyglada nastepujaca:
- mam klase o nazwie strona w pliku class.php w sklad ktorej wchodzi szereg metod
- mam plik ze zmiennymi potrzebnymi do konfiguracji w pliku config.php

Chce aby zmienne z pliku config byly widoczne dla kazdej z metod, czyli globalnie w calej klasie

Napisalem pewne rozwiazanie, ale nie jest ono chyba dobre, oto one

function __construct()
{
include_once('config.php');
$this->nazwa = $nazwa_strony;
$this->wiadomosc = $wiadomosc_subs;
$this->adres = $adres_strony;
}

dlatego jesli znacie jakis lepszy sposob to prosze o przedstawienie:)

2. Zakladajac ze w bazie mam tabele o nazwie 'galeria_pozycje' w ktorej znajduja sie rekordy odnosnie pozycji (zdjec) w galerii.

Wszysztko dziala peknie, ladnie, ale chce dodac taka rzecz jak przejscie do nastepnego i poprzedniego zdjecia z galerii, zakladajac ze id pozycji nie musi byc po kolei np. 12, 15, 16, 25 itp.

Jak to robic?questionmark.gif Jesli chodzi o przejcie do nastepnego rekordu to raczej nie ma problemu bo wystaczy ze wpisze

z gory dzieki:)
mdco
Ad.1 Użyj define" title="Zobacz w manualu php" target="_manual do zdefiniowania zmiennych w configu i załącza plik config.php nad definicją klasy
TomASS
Ad.2 Obrazek możesz wybrać z tabeli po przez coś takiego:

1. SELECT * FROM galeria_pozycje ORDER BY pozycja LIMIT 12, 1;

co wybierze Ci 12 rekord,

teraz
  1. SELECT * FROM galeria_pozycje ORDER BY pozycja LIMIT 11, 1;

czyli zamiast n (LIMIT n,1) wstawiasz sobie numer obrazka.

P.S.
Proponuję zmienić temat, bo się administratorom może nie spodobać tongue.gif
prolam
dziekuje, bardzo mi pomogliscie, teamt mozna zamknac:)
mike
1. Proszę poprawić pierwszego posta, wstawiając tam kod źródłowy w tagi bbCode.
2. Proszę poprawić temat wątku. "2 pytania" - to marny temat, nic nie mówi o zawartości wątku, Regulamin jasno pisze o zasadach formułowania tematów.
3.
Cytat
teamt mozna zamknac:)
~prolam jesteś nowy, więc coś Ci powiem: nie bądź egoistą.
Jakbyś się czuł jeśli wszystkie rozwiązane wątki byłyby zamknięte lub wywalone, a ty chciałbyś o coś dopytać?
Forum to Społeczność a nie "każdy sobie".
4. Przenoszę na Przedszkole.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.