Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z wyborem sposobu działania galerii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rad3k
Witam!
Zrobiłem stronke z oferta handlową powiedzmy jakiegoś sklepu ( <-- przykład smile.gif ). Administrator może dodawać na niej nowe produkty poprzez wypełnienie formularzu, a użytkownik może przeglądać ofertę przedmiotów. Na podstronie oferta.php znajdują sie tylko podstawowe dane przedmiotu i przycisk więcej.

<------- Tyle narazie mam zrobione smile.gif

smile.gif a teraz co chciałbym jeszcze zrobić ------->

1. Chciałbym zrobić tak aby administrator tylko za pomocą przeglądarki mógł wgrywać fotki do poszczególnych przedmiotów (ilość fotek różna dla każdego przedmiotu), a one automatycznie wyświetlałyby sie na stronie przedmiot.php pod opisem przedmiotu.

... i teraz pytanie jak to mam zrobić?

* do każdego przedmiotu w tabeli dołożyć po 5 pól (dla maksymalnej liczby zdjęć = 5) i przechowywać linki do zdjęć, a jak np. bedą tylko 3 fotki to wpisywać do 4 i 5 pola wartość "0";

* stworzyć osobną tabelę zawierającą linki do zdjęć i łączyć ją za pomocą identyfikatorów (tego jeszcze nie robiłem i nie wiem jak to działa);

* stworzyć skrypt, który znajdowałby sie zaraz pod formularzem, który wypełnia administrator przy dodawaniu nowego przedmiotu i tworzyłby katalog o nazwie takiej jak identyfikator przedmiotu i tam byłyby wgrywane zdjęcia dotyczące tego przedmioty, czyli krótko ujmując każdy przedmiot miałby swój folder ze zdjęciami. W pliku przedmiot.php znowu znajdowałby sie skrypt który wyświetlałby zdjęcia z katalogu o nazwie takiej jak wyświetlany przedmiot.

Pomóżcie w wyborze rodzaju skryptu i ewentualnie poprawcie mnie smile.gif
kwiateusz
a moze dodać 1 tabele w bazie gdzie będą wsyztskie linki oddzielone powiedzmy | i potem tylko uzyc explode ?
prolam
moim zdanie zdecydowanie opcja 2, za duzo bawienia z explode i innymi. Mozesz je latwo usuwac i edytowac pojedynczo...
Ludvik
Zdecydowanie do tego trzeba utworzyć osobną tabelę z kluczem obcym - kluczem tabeli z produktami...
Kod
zdjecia_produktow: id_produktu, link

Umieszczanie kilku informacji w jednym polu nie jest najlepszym rozwiązaniem.
php programmer
Zgadzam się, kiedyś tak zrobiłem
a potem miałem przez to kupe zabawy
odradzam explode w tym przypadku.
rad3k
OK dzięki. Szczerze to myślałem nad tworzeniem dla każdego produktu folderu ale może uda mi sie tak jak wy proponujecie biggrin.gif

To narazie paa i biore sie do roboty. Pewnie tu jeszcze do tego tematu wróce bo nie wierze żebym sobie poradził biggrin.gif
babejsza
Zdecydowanie dla każdego produktu tworzyć nowy folder. Oczywiście musi być dodatkowa baza ze zdjęciami przetrzymująca klucze produktu oraz nazwe pliku.

Inaczej będą problemy w momencie dodawania zdjęć. Albo administrator będzie się bawił w sprawdzanie czy nie było już takiej nazwy pliku, albo będzie bałagan bo będziesz zmieniał nazwy "w locie".

Przynajmniej ja tak zawsze robie. Sprawdza się bo jest porządek. Jedyna wada to więcej pracy, ale jak raz napiszesz sobie klase to przy następnych projektach będzie z górki. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.