Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moja alternatywa dla gg ;)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Seth
Wczoraj wieczorem troche mi sie nudzilo, wiec wyskrobalem korzystajac z porad z MSDNa maly chacik w C#.

Tutaj mozna go sciagnac:
http://forum.php.pl/dev/cst/seth/my/chat.zip (10,6 KB)
(P.S. wymagany jest .NET Framework - link w pliku install.txt)

Myslalem o usprawnieniu tego:
- dodaniu obrazkow
- pokoi prywatnych
- banowania osob
- akceptacji nowych polaczen
- tworzeniu globalnych chatow (dane o tym, ze server zostal odpalony dla wszystkich mogly by byc przekazywane do odpowiedniej strony i tam mozna bylo by dostac IP i Port na ktory mozna sie polaczyc)
- szyfrowanie wiadomosci
- dodanie kont uzytkownikow
itp. itd.

Ciekaw jestem co o tym sadzicie ?

(kod zrodlowy podstawowej uslugi - wymiany wiadomosci - mozna znalezc na MSDNie)

----------

Naprawde jest tak swietne, ze nikt nie ma uwag ? winksmiley.jpg
wojtek
Cytat
Naprawde jest tak swietne, ze nikt nie ma uwag ? ;)

Ja chcialem przetestowac, ale niestety nie moge :/ Sciagnalem sobie (pierwsze wrazenie: fajnie, ze tylko 10KB), po czym install.txt i wizyta na stronie microsoftu. Po ok 20 minutach udalo mi sie zobaczyc strone (i tu drugie wrazenie ;), z 10KB zrobilo sie 23MB :/) , zaczalem sciagac i nic. Za nic w swiecie nie pojdzie, "serwer jest zbyt zajety' i 'request timeout'. Znasz moze jakis mirror, skad mozna sciagnac ten plik?
Seth
Umnie idze szybko, wiec sciagne go i moge udostepnic to na FTPie.

Chociaz chyba znalazlem: http://www.majorgeeks.com/download.php?det=3559 zobacz czy Ci z tamtad szybciej idzie. Jak nie to jak skoncze sciagac podam Ci adres na FTPa.

P.S. Co do tego Frameworku to niestety narazie nie jest on jeszcze standardowo dolaczany do Windowsa... w przyszlych wersjach juz ni bedzie tego problemu.
wojtek
No, teraz mi idzie ponad 30kb/s :) Dzis wieczorem albo jutro mozesz sie spodziewac 'recenzji' ;) (jak sciagne to musze leciec niestety)
Jabol
A ja jestem na nie sad.gif. Wprawdzie nie testowalem, ale:
1 C# to jezyk ktoremu jestem na nie.
2 To jest na win (patrz ptk 1.)
3. I tak już mnie przeraża zbytnia mnogość tego typu programów
Seth
C# narazie raczkuje ale jest to naprawde potezne narzedzie, a ze jest wspierane przez Microsoft ma przyszlosc.

Nie wiem czy jest duzo tego typu programow bo jak dotad nie moglem znalezc takiego, ktory by pozwalal na zalozenie chatu np. tylko dla kilku osob przez net (nie LAN). NetMeeting na XP nie dziala. Poza tym jako, ze jest do niego kod zrodlowy mozna samemu na biezaco modyfikowac i ulepszac program.
Jabol
Cytat
C# narazie raczkuje ale jest to naprawde potezne narzedzie, a ze jest wspierane przez Microsoft ma przyszlosc.
Przyszłość to może i ma, ale przeszłość tego języka nie jest za piękna. Osobiście uważam go za kolejny krok microsoftu do niestandaryzacji i monopolizacji.
Cytat
Nie wiem czy jest duzo tego typu programow bo jak dotad nie moglem znalezc takiego, ktory by pozwalal na zalozenie chatu np. tylko dla kilku osob przez net (nie LAN). NetMeeting na XP nie dziala. Poza tym jako, ze jest do niego kod zrodlowy mozna samemu na biezaco modyfikowac i ulepszac program.
a LanChat?
Seth
Cytat
Cytat
Przyszłość to może i ma, ale przeszłość tego języka nie jest za piękna. Osobiście uważam go za kolejny krok microsoftu do niestandaryzacji i monopolizacji.

.NET Framework to wlasnie krok MS w standaryzacje jezykow. Dzieki niemu mozna pisac aplikacje w roznych jezykach i laczyc je bez obaw, ze nie beda wspolgraly ze soba. C# to odpowiedz na Jave. Jest on zorientowany obiektowo i posiada wiele przydatnych funkcji, ktore inne jezyki nei posiadaja (wiecej tu: http://genamics.com/developer/csharp_comparative.htm i tu: http://www.gotdotnet.com/team/csharp/learn...e/default.aspx)
Cytat
a LanChat?

Lan chat dzial tylko po lokalu, a nie po sieci zewnetrznej.

Moze znasz jakies inne programy, ktore pozwalaja na prowadzenie rozmow przez net bez posrednictwa zewnetrznych programow ?
Mnie nie udalo sie znalezc nic sesnownego dlatego wlasnie zainteresowalem sie tym aby napisac to samemu.
Jabol
Dobrze, nie będe się z Tobą kłócił o języki, bo właściwie to wiem, że i tak mnie nie przekonasz winksmiley.jpg .

A co do drugiego zagadnienia to właściwie napisałeś w temacie:
Moja alternatywa dla GG, czyli powinien to być program tylu gg, icq, jabber?
Seth
Tylko, ze mi chodzi o taki, ktory nie korzysta z cenralnego servera. Czyli, ze mozemy sobie postawic sami wlasny serverek (tak jak to jest w moim przykladzie) i podeslac IP oraz port naszym znajomym aby znimi sobie prywatnie pogadac. Wtedy nie trzeba byc skazanym na nie laske serwerow centralnych obslugujacych komunikatory.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.