Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Ciąg znaków i aktywacja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lee
Często na stronach jak zapomni się hasła to wypełnia się formularz i pod odpowiedni adres email zostaje wysłane nowe hasło i teraz mam pytanie jak zrobić żeby generowało losowe hasło np 6 znakowe ?

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie haseł, jak zrobić żeby w emailu był podany link w który trzeba kliknać aby np aktywować konto ? http://moj_adres.pl/konto.php?zmienna=ciag_znakow (klucz aktywacyjny) ale nie tak że mozna sobie wpisać co się chce i potwierdzi tylko trzeba podać dokładnie ten sam ciąg, coś czuje że ze z cookie będe musiał skorzystać aby np user miał 24h na potwierdzenie...

Chyba wiadomo o co mi chodzi :roll2:

Pozdrawiam
kwiateusz
Ad1. to może zastosować
  1. <?php
  2. ?>

Ad. 2 robisz to co w pierwszym tylko bez substr i ten klucz zapisujesz do bazy obok loginu itp.. i podczas sprawdzania sprawdzasz czy ten klucz z adresu zgadza się z tym zapisanym w bazie
Lee
aha ok już łapie winksmiley.jpg potem mogę zrobić że jeżeli wszystko jest OK to zamienia klucz np na "aktywne"

Dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.