Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Statystyki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
slash12345
Oto statystyki dot. przeglądarek internetowych. Zbierane były przez ok. 40 minut za pomocą obrazka z mojego avatara (na wypadek gdyby wygasła sesja, użytkownik = slash12345):

Liczba zapytań: 85
W tym:
66 zapytań z systemu Windows
14 z systemu Linux (Głównie Kubuntu Dapper Drake)

4 zapytania z MS Internet Explorer (tak mała liczba bardzo mnie cieszy)
59 zapytań z Firefox
9 zapytań z Opery
10 zapytań z przeglądarki Konqueror (KDE)
73 zapytania ze wszyskitego co zawiera w nagłówku 'Mozilla'
70 zapytań od przeglądarek na silniku Gecko bądź podobnym (like gecko)

Przeprowadzono: 23:00 - 23:44.
Podsumowanie:
Jak widać, nasz internet się rozwija, a ludzka niewiedza jest przełamywana. Gdyby tylko zwykli użytkownicy osiągali takie statystyki...
Ludvik
To raczej wynik tego, że na forum przebywa bardziej świadoma część społeczeństwa. Skończyła się era IE i zainteresowani tematem dobrze o tym wiedzą... Chociaż 40 minut to nie jest zbyt reprezentacyjna próbka.
TomASS
  1. ludzka niewiedza jest przełamywana

Czy mógłbyś rozwinąć tą ciekawą myśl.

Myślę, że 40 min i 85 zapytań to nie jest reprezentatywna grupa użytkowników.
Ja bym proponował dłużej zbierać dane, postawić hipoteze zerową i z pewną dokładnością na podstawie danych ją odrzucił bądź nie.

Może administratorzy posiadają lepsze dane....

Zobacz na te dane, oraz jak jest na świecie.
hwao
Kiedys stała na forum statystyka, jeszcze za czasów phpbb, ta na plikach tekstowych - nazwy juz nie pamietam.

Szkoda ze teraz ja usunieta i nie sa zbierane jakiekolwiek dane smile.gif Miło by było zobaczyc jakies miesieczne raporty, np
- ruch wzrasta maleje
- przegladarki
- systemy op.
No i skad sa uzytkownicy smile.gif
tiraeth
To ja wam pokażę staty mojego programu telewizyjnego

Kod
Dane zbierane od 8 kwietnia 2006 roku.

I. Techniczne
    1. Systemy operacyjne
        Windows: 3462
            Windows XP   - 2936
            Windows 2003 - 198
            Windows 2000 - 153
            Windows 98   - 132
            Inne         - 43
        Unix: 431
            Linux        - 402
            MacOSX       - 20
            FreeBSD      - 9
        Pozostałe: 2

2. Przeglądarki internetowe
        Firefox              - 2325
        MSIE 6.00            - 635
        Opera 8.00           - 552
        Opera 9.00           - 218
        Mozilla 1.00         - 47
        Flock                - 30
        MSIE 7.0             - 18
        Opera 7.00           - 14
        MSIE 5.50            - 11
        Firefox 2.00         - 6
        Konqueror 3.00       - 5
        Inne                 - 31

3. Wersje językowe przeglądarek
        polski               - 691
        angielski            - 115
        niemiecki            - 5
        czeski               - 2
        chiński              - 2
        rosyjski             - 1
        holenderski          - 1
        portugalski          - 1

4. Rozdzielczości
        1024x768             - 2403
        1280x960             - 1076
        800x600              - 336
        1600x1200            - 79
        640x480              - 6

5. Liczba kolorów
        32 bity              - 3196
        24 bity              - 405
        16 bitów             - 296
        8 bitów              - 4

II. Wyszukiwarki - słowa kluczowe - najzabawniejsze
    - żony prywatnie
    - goran visnijić
    - rysunek przedstawiający narkotyki
    - szczury wodne

III. Geolokalizacja
    1. Świat (inne niż Polska)
        Niemcy               - 50
        Wielka Brytania      - 35
        Irlandia             - 9
        Cypr                 - 7
        ...
        Serbia i Czarnogóra  - 1

2. Polska - województwa
        mazowieckie          - 603
        ...
        dolnośląskie         - 398
        ...
        opolskie             - 23

3. Polska - ośrodki
        Warszawa             - 536
        Wrocław              - 330
        Kraków               - 294
        Trójmiasto           - 273
        ...
        Płock                - 3
Cysiaczek
Niom. np. jak ktos używałby IE, to forum robiłoby tylko co drugie zapytanie do bazy danych, nie pokazywało postów popierąjących MS itp - biggrin.gif Żartuję oczywiście.

@hwao - Przecież jak ktoś chce podac skąd jest, to może napisać w profilu guitar.gif
wlq
Cytat(tiraeth @ 14.07.2006, 10:19 ) *
-rysunek przedstawiający narkotyki

smile.gif
NuLL
Cytat
Kiedys stała na forum statystyka, jeszcze za czasów phpbb, ta na plikach tekstowych - nazwy juz nie pamietam.

Dobrze ze nikt nie napisal statystyk jakosci tematow na forum bo mozna by sie chyba lewa noga przezegnac biggrin.gif
DeyV
Część statystyk forum z Czerwca 2006

Kod
#      Wywołania     Przeglądarka

1     1481196     31.16%     Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.0.4) Gecko
2     295658     6.22%      MSIE 6.0; (compatible;  Windows NT 5.1; SV1; .NET
3     242458     5.10%     MSIE 6.0; (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
4     192536     4.05%     Opera/9.00 (Windows NT 5.1; U; pl)
5     185770     3.91%     Opera (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; pl)
6     138443     2.91%     Googlebot
ARJ
posiadam konto na statystykach google. 1 miejsce moge oddać dla forum. wystarczy że ktoś z administracji ma konto na google. statystyki są bardzo dobre.
seaquest
Dorzuciłem statystyki Google ze swojego własnego konta. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
TomASS
@tiraeth : ale Twoje statystyki mogą zawierac pewien błąd metodyczny, ponieważ program nie działa na IE tongue.gif

Reszta super zrobiona smile.gif
hwao
Umnie na blogu jest tak, troche duzo windowsów smile.gif chyba czas zainstalowac sobie linuxa winksmiley.jpg

Cytat
1 Windows 89.52%
2 Unix 10.481%
3 Pozostałe systemy operacyjne 0%

Przegladarki prezentuja sie tak, jak powinno byc smile.gif
Cytat
lp przeglądarka %
1 Gecko 61.56%
2 Opera 19.128%
3 Internet Explorer 18.973%
4 KHTML 0.279%
5 Netscape 0.031%
6 Pozostałe 0.031%
Cysiaczek
@hwao - a co z tym 0,001 % w OS'ach?
spenalzo
www.ranking.pl - i wszystko jasne.
TomASS
Cytat
www.ranking.pl - i wszystko jasne.

Tożto zasugerowałem w swoim pierwszym poście w tym temacie tongue.gif
nasty
Niestety wszedzie nadal na swiecie jest po M$owsku
shpyo
A jaki miał być wynik na tym forum? Dla mnie to normalne statystyki. Jednak prawda jest nie najlepsza.
tiraeth
Cytat(TomASS @ 14.07.2006, 14:13 ) *
@tiraeth : ale Twoje statystyki mogą zawierac pewien błąd metodyczny, ponieważ program nie działa na IE tongue.gif

Reszta super zrobiona smile.gif

~TomASS: No to sie mylisz mój drogi biggrin.gif Kilka dni temu poprawiłem problem z encode smile.gif I już działa na IE biggrin.gif
TomASS
Nawet nie wiesz jak mnie to bardzo cieszy smile.gif Czyż nie można było tak odrazu tongue.gif

Dobra robota.
artur81
Wszystko fajnie, tylko że na forum zaglądają z reguły mniej lub bardziej zorientowani w temacie użytkownicy, którzy w większości przypadków posiadają pełną świadomość o zaletach i wadach popularnych przeglądarek, mimo to spora część osób które korzystają z internetu na codzień wcale nie wie o tym że są takie przeglądarki jak Opera czy Firefox. Zdaża mi się obsługiwać firmy (sieci komputerowe) i widzę że ludzie na komputerach nie mają innych przeglądarek, tak po prawdzie to na około 150 komputerów (liczba przybliżona) tylko u jednego użytkownika widziałem Firefoxa a u jednego Avant Browser (nie znam, pewnie nakładka na IE). Moim zdaniem bardziej wiarygodne byłyby statystyki z jakiegoś portalu informacyjnego np. Onet. Podejrzewam że w takich statystykach liczba użytkowników IE byłaby sporo większa niż użytkowników lepszych przeglądarek. Cieszę że się wszystko zmienia się na lepsze bo na pewno ułatwia nam to pracę, ale jeszcze sporo brakuje do ideału.
Cysiaczek
@artur81 - wcale nie ułatwia - chwilowo wręcz przeciwnie - utrudnia i to jak diabli. Jeśli kiedyś 90 na 100 użytkownieków używało IE, to musiałeś się martwić tylko tymi 10, którzy mieli inne. Teraz, gdy jest powiedzmy 75 na 100 osób, które używa IE to znaczy, że musimy borykać się z większa ilością użytkowników, którym "coś się rozjeżdża". To wieksza szansa na kolizję niż kiedyś tongue.gif

Pozdrawiam
athabus
mi się zawsze pod IE rozjeżdza więc obecna tendencja mi jak najbardziej odpowiada biggrin.gif
TomASS
Cytat
Jeśli kiedyś 90 na 100 użytkownieków używało IE, to musiałeś się martwić tylko tymi 10, którzy mieli inne.Jeśli kiedyś 90 na 100 użytkownieków używało IE, to musiałeś się martwić tylko tymi 10, którzy mieli inne. Teraz, gdy jest powiedzmy 75 na 100 osób, które używa IE to znaczy, że musimy borykać się z większa ilością użytkowników, którym "coś się rozjeżdża".

A co to za różnica czy coś poprawiasz w kodzie (tak aby działało na ich przeglądarkach) dla 10 czy dla 70 użytkowników?
Cysiaczek
@TomASS - Nie chodzi wprost o kod - Mi chodzi o to, że kiedyś było 90 IE na 100 innych. Teraz jest 70 IE na 100 innych. Tych innych przybyło 20, więc jest o tyle (np. 20 osób) więcej głosów, które będą Ci truły, że coś nie działa, "się rozjeżdża". Po prostu większ szansa, że trafisz na kogoś z inną przeglądarką niż ta dla której pisałeś. Zmusza to do pisania kodu pod kilka przeglądarek, bo juz nie możesz którejś olac i powiedzieć - na tej przeglądarce nie będzie działać. Musi działać. Jak zniknie któraś z przegladarek, to problem z głowy. laugh.gif Mam nadzieję, ze rozjaśniłem, a nie zaciemniłem... tongue.gif

Pozdrawiam
artur81
no chyba troche zaciemniłeś, to że wczeniej był stosunek 90/10 a teraz 70/30 to w zasadzie nic nie zmienia bo tak czy siak powinno sie robić tak żeby pod każdą przeglądarką było ok, chociaż przyznam się że sam osobiście nie sprawdzam pod innymi przeglądarkami niż Opera, Firefox, IE (kolejność przypadkowa biggrin.gif ).
Nie ma różnicy czy się pisze dla 10 czy dla 30 osób, jprzecież nie musisz napisać 3 razy więcej kodu, robisz raz a dobrze i po problemie.
Cysiaczek
laugh.gif Jednym zdaniem. Jak będzie 50/50 w rodzajach przeglądarek, to gdy coś się sypnie, to możliwe, że zgłosi się do Was 50 użytkowników z jakimś problemem.

p.s. Jak byla kiedyś tylko 1 osoba, która miała FF, to jeśli coś się psuło w tej przeglądarce na jakiejś stronie, to szansa, ża ta osoba wejdzie na taką stronę była minimalna. Błąd na stronie mógł sobie być, bo nie było dla kogo go naprawiac. ufff blinksmiley.gif
TomASS
Cytat
Nie ma różnicy czy się pisze dla 10 czy dla 30 osób, jprzecież nie musisz napisać 3 razy więcej kodu, robisz raz a dobrze i po problemie.
o to właśnie mi chodziło tongue.gif

Cytat
że zgłosi się do Was 50 użytkowników z jakimś problemem.

Dalej uparcie bedę powtarzał, że to bez różnicy czy 50 czy 500 tongue.gif Trzeba robic raz a porządnie.

Cytat
Jak byla kiedyś tylko 1 osoba, która miała FF, to jeśli coś się psuło w tej przeglądarce na jakiejś stronie, to szansa, ża ta osoba wejdzie na taką stronę była minimalna.

To fakt

Cytat
nie sprawdzam pod innymi przeglądarkami niż Opera, Firefox, IE

A są jakieś inne? tongue.gif Najlepiej sprawdzac pod Lynxem tongue.gif
Jak mawia portal ranking.pl:

Cytat
Poza zestawieniem znalazły się: ............... ponieważ nie osiągnęły wymaganego pułapu 0.1% w ostatnim tygodniu.
artur81
Cytat(TomASS @ 18.07.2006, 10:35 ) *
A są jakieś inne? tongue.gif Najlepiej sprawdzac pod Lynxem tongue.gif

No są... Safari, Konqueror, sporo jeszcze jest
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.