Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: W3?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kayne
Witam

Mam takie pytanie: Na co komu standardy W3 dla HTML i XHTML?

Czy one coś zmieniają? Wprowadzają coś nowego?

I ogólnie - jaki sens ma stosowanie się do standardów W3? Ja nie wiem i nigdy tych standardów nie przestrzegałem, nie przestrzegam i przestrzegać nie zamierzam - pisze tak jak mi pasuje. Nie chce by jakaś organizacja ograniczała mnie w programowaniu - w końcu to mój skrypt a nie ich.
ARJ
po co jakieś zasady? wytłumacz mi w jaki sposób przeglądarki mają to interperetować? co by było gdyby produkowano płytki cd/dvd w dowolny sposób, u jednych ścieżka to byłby 1mm a u innych 0.1mm?
musi być jakiś standard,. zasady które będą jakoś to kontrolować. to jest jak z php ktoś napisał to wszystko, teraz rozwija i kontroluje.

[EDIT]
w3 jest jak FIFA, PZPN, FIA, PZM.
html jest luźniejszy niż inne języki. każdy może sobie zrobić stronkę ale po tym czy są utrzymane jakieś standardy można poznać profesjonalistę.
hwao
Nadajesz sie na pracownika pewniej duzej korporacji ... biggrin.gif kazdy wie jakiej winksmiley.jpg
Ludvik
Ciekawe podejście do sprawy... Standardy są po to aby:
- uporządkować strukturę języka.
- promować przenośność kodu. Kod pisany zgodnie ze standardami działa na większej ilości platform.
- pokazać co jest dobre, a co złe, nie są tworzone przez amatorów, tylko profesjonalistów z wieloletnim doświadczeniem.
- wszystko trzymało się kupy w przyszłości. Używanie wycofywanych elementów nie sprzyja temu...

Standardy W3C pomagają przy zachowaniu przejrzystości kodu. Oczywiście ofiara napisze brzydki kod zgodny ze standardami, ale "nowoczesny" kod jest wielokrotnie bardziej czytelny. Oczywiście nie ma sensu również stosować się do WAI, bo po co będziemy się męczyć, żeby niepełnosprawni mieli ułatwiony dostęp.

Sytuacja nie jest idealna i twórcy przeglądarek nie do końca implementują całą funkcjonalność określoną w dokumentach, ale nie jest już tak źle, jak było kiedyś.

Standardy nie są żadnym ograniczeniem. Przecież nie ma rzeczy, której by się nie dało napisać zgodnie z wszelkimi standardami.
ergo
Cytat(hwao @ 14.07.2006, 21:06 ) *
Nadajesz sie na pracownika pewniej duzej korporacji ... biggrin.gif kazdy wie jakiej winksmiley.jpg

ee w m$ tez pracuje masa inteligentnych ludzi :-)
Ludvik
Szkoda jednak, że w taki sposób przekładają swoje umiejętności na jakość ich produktów smile.gif
patrycjusz
Cytat(Kayne @ 14.07.2006, 22:46 ) *
Witam

Mam takie pytanie: Na co komu standardy W3 dla HTML i XHTML?

Czy one coś zmieniają? Wprowadzają coś nowego?

I ogólnie - jaki sens ma stosowanie się do standardów W3? Ja nie wiem i nigdy tych standardów nie przestrzegałem, nie przestrzegam i przestrzegać nie zamierzam - pisze tak jak mi pasuje. Nie chce by jakaś organizacja ograniczała mnie w programowaniu - w końcu to mój skrypt a nie ich.

Prowokacja?

Gdzie jest moderator, kurcze, Panowie, a kiedys bylo tak ladnie, na forum pro byly topici z sensem, ciekawe,
na hydeparku byly tematy okolo zyciowe, bez paplaniny nastolatkow o ustalaniu cen za projekty itp, ile kto za co i za ile, straszne...

Przepraszam za EOT, ale Panowie moderatorzy, trzymajcie poziom, w koncu kurcze niektórzy tu RSS itp formy subskrybuja i musza pozniej filtrowac to scier...

pzdr, patS
DeyV
patrycjusz - a kto rozsądy RSS'uje sobie HydePark? smile.gif
Toż to szaleństwo samo w sobie...
mike
A po co komu zasady ruchu drogowego?
Po co zasady interpunkcji i gramatyki?
Po co jakiekolwiek zasady ?

laugh.gif Echhh, ....

Zamykam.
Nie ma o czym dyskutować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.