Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MCRYPT_RIJNDAEL_256
Forum PHP.pl > Forum > PHP
chomiczek
Witam, potrzebuje w jakis sposób przekazać w urlu zakodowaną treść, którą potem musze odkodować.. sądziłem, że zastosowanie MCRYPT_RIJNDAEL_256 jest super rozwiązaniem, ale okazuje się, że nie, o to kod:
  1. <?php
  2. $klucz = 'jakisKLuczyk122@';
  3. $klucz2 = sha1('dr3kjhn');
  4. $algorytm = MCRYPT_RIJNDAEL_256;
  5. $tryb = MCRYPT_MODE_ECB;
  6. $iv = mcrypt_create_iv(mcrypt_get_iv_size($algorytm,$tryb), MCRYPT_RAND);
  7.  
  8. $szyfruj = 'Dane szyfrowane za pomocą funkcji';
  9.  
  10. $dane_szyfrowane = mcrypt_encrypt($algorytm,$klucz,$szyfruj,$tryb,$iv); //zakodowanie
  11. $dane_szyfrowane = base64_encode($dane_szyfrowane); //zamiana na base64
  12. echo '<br/>';
  13. echo $dane_szyfrowane.'<br/>';
  14. ?>

chyba nie muszę opisywać działania powyższego kodu, ogólnie jest dosyc czytelny.

1. <?php
  2. $dane_szyfrowane = str_replace($replace,$search,$dane_szyfrowane);
  3. $dane_szyfrowane = base64_decode($dane_szyfrowane);
  4. //echo $dane_szyfrowane.'<br/>';
  5. $dane_odzyskane = mcrypt_decrypt($algorytm,$klucz,$dane_szyfrowane,$tryb,$iv);
  6. echo $dane_odzyskane;
  7. ?>

w tym kodzie dekoduje dane i tutaj juz pojawia sie problem, a mianowicie czasem po zdekodowaniu na końcu zdekodowanego tesktu pojawiają sie 'puste kwadraty' nie wiem jak inaczej można je nazwać.

Problem pojawia sie przy przesłaniu w URLu tego zakodowanego tekstu.. czasem udaje sie go zdeszyfrować, a czasem nie i nie wiem od czego to zależy :/ ma ktoś moze jakiś pomysł na rozwiązanie problemu, albo pomysł na jakieś inne rozwiązanie?
Fixer
funkcja rtrim() utnie to co na końcu (te kwadraty)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.