Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przyszłość AJAXA
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Jarod
Coraz częściej spotykam się ze stosowaniem AJAXA. Wygooglowałem troche informacji o nim i mam mieszane odczucia. Przecież to wszystko oparte jest na JS. Z drugiej strony powinno się unikać JS bo użytkownik może mieć wyłączoną obsługę JS. Czyli projekt napisany w AJAX i przy wyłączonym JS nie działa..

1. Więc jaki jest sens tworzenia w AJAXIE?

2. Czy moglibyście podać co ma takiego AJAX, że staje się popularny? Czy jest coś co da się tylko w AJAXIE zrobić?

3. Prosiłbym także o np 2 linki projektów zrobionych w AJAX - chciałbym to zobaczyć wizualnie jak działa, może jakoś do mnie to dotrze, bo jakoś sceptycznie jestem do tego nastawiony..

pozdrawiam
nasty
Cytat
użytkownik może mieć wyłączoną obsługę JS

A cookies tez moze wylaczyc prawda? to sie nie zaloguje do zadnego webowego maila
Cytat
Więc jaki jest sens tworzenia w AJAXIE?

Wygodniejszy i bardziej funkcjonalny
Cytat
Czy moglibyście podać co ma takiego AJAX, że staje się popularny?

Mozliwosc wykonywania operacji bez koniecznosci reloadu przeglonadrki, jak np. na forum podczas zakladania nowego konta, jak user wpisze nazwe to ajaxowo sprawdza czy jest ok czy nie, i to zaosczedzi mu czas i nerwy
Cytat
Czy jest coś co da się tylko w AJAXIE zrobić?

nie
Cytat
Prosiłbym także o np 2 linki projektów zrobionych w AJAX

1) http://gmail.com tongue.gif
2) Google Maps
Jarod
Cytat(nasty_psycho @ 22.07.2006, 09:09 ) *
A cookies tez moze wylaczyc prawda? to sie nie zaloguje do zadnego webowego maila

Przekazuje w każdym linku SID i nie mam tego typu problemu. Aplikacja działa zarówno przy włączonych ciasteczkach jak i wyłączonych.

Cytat(nasty_psycho @ 22.07.2006, 09:09 ) *

Gdzie tu widać tą niby większą funkcjonalność?

Czy AJAX jest trudny? (uwzględniając fakt nauki JS)
bełdzio
@J4r0d można zrobić, żeby w momencie wyłączenia JS strona działała tak jak "normalna"

co do trudności to są gotowe ciekawe kody do tego ułatwiające bardzo obsługę
nasty
Cytat
Przekazuje w każdym linku SID i nie mam tego typu problemu. Aplikacja działa zarówno przy włączonych ciasteczkach jak i wyłączonych.

Jak jestes taki sprytny to se wylacz cookies i zaloguj to gmail, hotmail, wp itd
tiraeth
Pierwsza i najważniejsza sprawa, AJAX to Asynchronous JavaScript And Xml. Więc jakim cudem AJAX miałoby działać bez JS? Jeżeli chodzi o użytkowników z wyłączonym JS to powiem tak: sprawa tak samo "skomplikowana" jak z Cookies, a według ranking.pl tylko 1,5% użytkowników odrzuca cookies...

Cytat
1. Więc jaki jest sens tworzenia w AJAXIE?

A jaki jest sens używania sesji w php skoro można na każdej stronie prosić o zalogowanie? Ajaxa używa się aby nie utrudniać człowiekowi życia z przeładowaniami stron.

Cytat
2. Czy moglibyście podać co ma takiego AJAX, że staje się popularny? Czy jest coś co da się tylko w AJAXIE zrobić?

Spróbuj dodać jakiś rekord do bazy MySQL z użyciem samego JS lub php nieprzeładowując strony.

Cytat
3. Prosiłbym także o np 2 linki projektów zrobionych w AJAX - chciałbym to zobaczyć wizualnie jak działa, może jakoś do mnie to dotrze, bo jakoś sceptycznie jestem do tego nastawiony..

ProgramTV3 - tv.xt.pl - mój projekt zrobiony z wykorzystaniem Ajaxa
Poczta ONET.pl ?
Seth
Poczytaj to:
http://www.xul.fr/en-xml-ajax.html
http://ajaxpatterns.org/wiki/index.php?title=Main_Page

...a potem sam zdecyduj czy Ci to odpowiada czy nie.

Nie ma sie co rozpisywac na to co mozesz znalezc w sieci i sam ocenic czy bedzie Ci to przydatne czy nie.
Jarod
Cytat(nasty_psycho @ 22.07.2006, 10:45 ) *
Jak jestes taki sprytny to se wylacz cookies i zaloguj to gmail, hotmail, wp itd

Człowieku o czym Ty piszesz. Co mnie obchodzi gmail czy hotmail? Osoba, która to tworzyła nie zadbała o to, żeby przekazywać SID jeśli coockies są wyłączone. Ja to robię standardowo, dlatego mój projekt działa nawet jak ktoś ma wyłączoną obsługę coockies..

Cytat(tiraeth @ 22.07.2006, 11:03 ) *
Pierwsza i najważniejsza sprawa, AJAX to Asynchronous JavaScript And Xml. Więc jakim cudem AJAX miałoby działać bez JS? Jeżeli chodzi o użytkowników z wyłączonym JS to powiem tak: sprawa tak samo "skomplikowana" jak z Cookies, a według ranking.pl tylko 1,5% użytkowników odrzuca cookies...

Wiem co to jest bo sprawdzałem.

A jaki jest sens używania sesji w php skoro można na każdej stronie prosić o zalogowanie?

Nie wiem do czego to napisałeś..

Ajaxa używa się aby nie utrudniać człowiekowi życia z przeładowaniami stron.

Rozumiem już. Czy AJAX jest trudny do opanowania? Czy można zrobić pojedyńcze skrypty z wykorzystaniam AJAXA czy cały projekt musi być wykonany w AJAX?

ProgramTV3 - tv.xt.pl - mój projekt zrobiony z wykorzystaniem Ajaxa

Widziałem to. Podoba mi się. Może przeraża mnie fakt, że muszę poznać JS. Do tej pory szukałem odpowiednich skryptów i tak wogóle mało wykorzystywałem JS.
Wicko
Cytat
Rozumiem już. Czy AJAX jest trudny do opanowania? Czy można zrobić pojedyńcze skrypty z wykorzystaniam AJAXA czy cały projekt musi być wykonany w AJAX?

Na tym forum jest poradnik jak zaczac przygode z ajaxem -.-
Przyklejony! >.<

Cytat
Nie wiem do czego to napisałeś..

Pomijajac, ze zle napisales to zdanie chodzilo mu o porownanie uzytecznosci..
nasty
Cytat
Człowieku o czym Ty piszesz. Co mnie obchodzi Gmail czy hotmail? Osoba, która to tworzyła nie zadbała o to, żeby przekazywać SID jeśli cookies są wyłączone. Ja to robię standardowo, dlatego mój projekt działa nawet jak ktoś ma wyłączoną obsługę cookies..

Nie osoba a firma, i jej zależy żeby jak najwięcej osób odwiedzalo ich stronę, 1,5% nie będą sie martwic.
Ale widac ze ty jestes bardziej "pro" odnich
strife
Cytat
Widziałem to. Podoba mi się. Może przeraża mnie fakt, że muszę poznać JS. Do tej pory szukałem odpowiednich skryptów i tak wogóle mało wykorzystywałem JS.

Nie do końca, ja nie umiem za bardzo js ( konieczne minimum ), korzystam z bibliteki » Prototype i tworzenie jest bajecznie proste smile.gif
yaro
@J4r0d, zadam Ci teraz pytanie:
Po co programujesz w php, skoro możesz przecież zostać przy html, nawet nie xhtml+css?

Moje pytanie jest troszke przesadone, ale inaczej nie umiałem pokazać tego że powinno sie dążyć do przodu, a nie zostawać przy tym co jest.

Ja doniedawna nie zabardzo umiałem js, jedynie jekieś naprawde proste rzeczy, a teraz po 3 miesiącach zabawy z ajaxem, nauczyłem sie troche js-a przy okazji i sie z tego cieszę. A jak tobie sie nie chce uczyć nowych rzeczy to już nie moja sprawa. Ajax nie jest trudny, jak korzystasz jeszcze z jakiejś biblioteki to leci szybko, no chyba że natrafiasz na problemy z działaniem js-a pod ie, ale to już jest tylko wina ie, że nie jest zgodny ze standardami.

Moje zdanie jest takie że warto używać ajaxa, ale z rozsądkiem i odpowiednio, bo jak z wszystkim, tak i jak sie przesadzi z ajaxem to można zepsuć.
Jarod
Cytat(yaro @ 22.07.2006, 17:35 ) *
@J4r0d, zadam Ci teraz pytanie:
Po co programujesz w php, skoro możesz przecież zostać przy html, nawet nie xhtml+css?

Nie używam php tylko do projektowania stron. Bardzo przydaje mi się jako skrypty odpalane z wiersza smile.gif

Moje pytanie jest troszke przesadone, ale inaczej nie umiałem pokazać tego że powinno sie dążyć do przodu, a nie zostawać przy tym co jest.

Ja doniedawna nie zabardzo umiałem js, jedynie jekieś naprawde proste rzeczy, a teraz po 3 miesiącach zabawy z ajaxem, nauczyłem sie troche js-a przy okazji i sie z tego cieszę. A jak tobie sie nie chce uczyć nowych rzeczy to już nie moja sprawa.

Pokaż mi gdzie napisałem, że mi się nie chce? winksmiley.jpg Pytałem się czy jest trudny. Ale fakt faktem dużo obowiązków sprawia, że trzeba z wielu rzeczy rezygnować - cóż takie życie.

Ajax nie jest trudny, jak korzystasz jeszcze z jakiejś biblioteki to leci szybko, no chyba że natrafiasz na problemy z działaniem js-a pod ie, ale to już jest tylko wina ie, że nie jest zgodny ze standardami.

Moje zdanie jest takie że warto używać ajaxa, ale z rozsądkiem i odpowiednio, bo jak z wszystkim, tak i jak sie przesadzi z ajaxem to można zepsuć.

Napewno sobie poradze. Dziękuje za odpowiedzi.

pozdrawiam
thornag
Ja tylko dodam cos co mnie zachwycilo, a linka czytajac nie napotkalem:

Os Online. prawie sam AJAX
tomaszh
Ajax i podobne rozwiązania to przyszłość i to nie mówie tu tylko zwykłych serwisach, ale o tym że programy biurowe będą dostępne(zresztą już są) poprzez przeglądarkę. W pełni funkcjonalne jak Word, Excel, coraz bardziej rozbudowane.
php programmer
Bardzo w to wątpię, mam od niedawna mały kontakt
z AJAX i myślę że nie jest to żadnym cudownym odkryciem,
a probramy biurowe są i będą pisane jako EXE
mike
Cytat(php programmer @ 16.10.2006, 11:17:12 ) *
(...)mam od niedawna mały kontakt z AJAX(...)

[ironic]
Ja mam mały kontakt z C++ i z tego co widziałem to badziewie jest bez przyszłości.
[/ironic]
Indeo
Ajax i podobne rozwiązania to przyszłość dla excel itd? Moim zdaniem bzdura. Po pierwsze exeki będą jeszcze długo, po drugie są lepsze metody od AJAX do udostepniania funkcjonalności w przeglądarce i dużo dawniej wymyslone - PLUGINY - Swojego czasu na stronie COREL'a można było rysować sobie, tworzyć i zapisywać rysunki COREL'a - mam rozumieć że ktoś w przyszłosci zrobi coś analogicznego w AJAXie? Hehe. Może. Ale napewno nie będzie to miało takiej wydajności jak plugin. Poza tym producentowi łatwiej opublikować plugin niż zastanawiać sie jak stworzyć od nowa aplikacje w AJAXie.
Nie mówię tego złośliwie.
Z drugiej strony ja nie stworzę sobie pluginu a aplikację w AJX i owszem.
Bardzo podoba mi się AJAX choć z niego nie korzystam. Wyraża słuszną jak mi sie wydaje filozofię - interface po stronie klienta, a nie każdorazowe przerzucanie wszystkiego raz w jedną a raz w drugą stronę smile.gif
Pamiętam też bardzo widowiskową w swoim czasie technikę DHTML'ową tworzenia stron w DREAMWEAVER - można było zaprojektować w ramach jednego dokumentu calą witrynę na poszczególnych warstwach, nawet można było robić animacje (rejestrowane z ruchu myszki!). Jakoś nie spotkałem się już z tym później, bo wzrosło znaczenie serverside natomiast całe bogactwo interaktywności po stronie klienta wdzięcznie przechwycił shockwave flash.
Na koniec panowie - a od czego są aplety JAVY? winksmiley.jpg
Sh4dow
J4r0d:
http://www.google.com/ig
http://www.campfirenow.com/
http://www.basecamphq.com/?ref=free
to najczesciej przeze mnie używane przyklady z wykożystaniem ajax'a.
A po co ? To sie nazywa Usability (tlumaczenie z ang.: Użyteczność). Do tego został stworzony AJAX, a jak zapytasz o co, to znaczy ze szukasz dziury w całym co oznacza ze z najprostrzym projektem jestem o krok dalej w rozwoju niz Ty.

Jasne mozna pisac stronke dla wszystkich, czyli kazda przegladarka, z lub bez javascript czy ciastek, ale po co ? Jesli jedni mowia ze 10% firefoxa to znaczy mniejszosc dla ktorej moze cos zle wygladac bo liczy sie tylko IE, ty znowu piszesz dla 1.5% aplikacje ktora zawsze musi dzialac.
No ok, a ja poszedłem w druga strone i olałem IE, wazniejszy był dla mnie standard i teraz mam 40% userow z FF. Oczywiscie informujac ludzi o bledach IE i zaletach FF. Wiec jesli ty nie chcesz wymusić na 1.5% użytkowników użycia ciastek czy JS to chyba rozmawiamy o sztucznych problemach, które rozwiązuj sam.
Jarod
@Sh4dow: Po co gdziebiesz w tym starociu?winksmiley.jpg
Sh4dow
A bo ktos odswierzył temat i z rozpedu cos naskrobałem, nudze sie chwilke w pracy biggrin.gif
smialy
Strony z JS potrafią być naprawdę ciekawe. Zamiast flasha można kilka rzeczy zrobić samym JS. Wiem co mówie bo już pare rzeczy zrobiłem na co przełożeni: 'Fajny flash'.

Możemy tak dyskutowąc wymyślać problemy, ale jak dla mnie, prawdziwa potęga AJAXa to wszelkiego rodzaju CMS, adminy i itd. Tam właśnie, jeśli ktoś potrafi go wykorzystać, najlepiej widać co tak naprawde znaczy słowo AJAX.

Pozdrawiam

ps. Gdy ode mnie zależało, wywalilbym 'ie' do smieci i zapomniał, że coś takiego w ogóle istnieje. Ile razy przewija sie tekst: 'dla ie.5, ie.6, ie.7 i reszta świata. Dla kogoś kto zajmuje się HTML, CSS i JS to poprostu koszmar - szczególnie jak grafik popłynie :]
LBO
Funkcjonalność AJAX powinno sie dodawać do istniejącego projektu, działającego bez JS - dodatkowo taką funkcjonalność powinno się zaimplementować używając "Bezinwazyjnego JS".
ActivePlayer
Ten temat przypomina mi jak jakiś czas temu rozmawiało się na temat cookies. Prędzej czy później użytkownicy będą zmuszeni zdecydować się na JavaScript (albo już to zrobili?) bo bez tego ani rusz - podobnie jak było z ciastkami. Teraz już bardzo mało osób obawia się użytkowników którzy odrzucają ciasteczka - bo takich prawie nie ma a jeśli są to w znikomych ilościach.

Ajax przydaje się do ułatwiania użytkownikom strony korzystania z niej, ktoś już o tym wspomniał (nie czytałem dokładnie wątku) - Usability.

Problem - a raczej wada - bardzo duża wada stron budowanych na ajaxie - i to mnie najbardziej od niego odsuwa - to brak supportu google dla tej technologii. Z wiadomych względów google nie radzi sobie ze stronami ajaxowymi i dopóki nie nauczy się JavaScriptu - a to się za szybko nie stanie - ajax będzie mógł w moich aplikacjach pełnić jedynie poboczne działania. Mam tutaj na myśli jakieś dodatki do formularzy itp itd. Bardzo dobrze ajax sprawdziłby się aby przeładowywać jedynie środkową część strony, pozostawiając design załadowany tylko za pierwszym razem - pozwoliło by to na szybsze ładowanie się strony w przeglądarce, zmniejszenie potrzebnych transferów itp. itd. - jednak właśnie google (mówiąc google mam na myśli wszystkie wyszukiwarki) sa tutaj barierą.

Niemniej jednak uważam iż treści, które nie wymagają dobrego zaindeksowania przez przeglądarki mogą z powodzeniem być obsługiwane ajaxowo - sam bardzo często stosuję go podczas budowy formularzy.
Cysiaczek
Cytat(LBO @ 24.05.2007, 14:58:36 ) *
Funkcjonalność AJAX powinno sie dodawać do istniejącego projektu, działającego bez JS - dodatkowo taką funkcjonalność powinno się zaimplementować używając "Bezinwazyjnego JS".

To chyba zależy od projektu, bo można napisać całą aplikację z użyciem AJAX. Jeśli robi się to świadomie, to efekty potrafią być zaskakujące. Tak jak każda aplikacja desktopowa, tak i 'browserowa" ma swoje wymagania. Zobaczcie np. na programy pisane w Java (potrzebna jest maszyna witrtualna), czy choćby .NET Framework dla aplikacji .NET.
Jeśli jednak chodzi o "bajery na stronkę" to owszem zgadzam się, że lepiej pisać tak, aby obsłużyć jak najwięcej przeglądarek.
Jednak aplikacje zarządzające treścią (tu np, wszelkie panele administracyjne itp.) to można pisać z powodzeniem całe w AJAX i olewać kogoś, kto ma np. IE, czy wyłączone JS. Pakujesz wymagania:
Firefox 1.5 lub wyższy | Opera 7.x i wyżej
Włączona obsługa JavaScript i cookies

Czy to naprawdę tak wiele?

Pozdrawiam.
smialy
Cytat(Cysiaczek @ 24.05.2007, 17:52:08 ) *
Jednak aplikacje zarządzające treścią (tu np, wszelkie panele administracyjne itp.) to można pisać z powodzeniem całe w AJAX i olewać kogoś, kto ma np. IE, czy wyłączone JS. Pakujesz wymagania:
Firefox 1.5 lub wyższy | Opera 7.x i wyżej
Włączona obsługa JavaScript i cookies

Co do włączonej JS w panelach administacyjnych, itp to jak najbardziej tak. Co do FF i Opery tym bardziej. Ale żeby nie pisać dla ie. Może pracuje dla zbyt krótko i dla zbyt małych klientów, ale żadko aby ktokolwiek miał coś innego niż ie i outluka nie mówiąć juz o OpenOfficie, wiec nie mogę pozwolić sobie aby nie działało na ie :/
Cysiaczek
@smiały - tam jest słowo "np." - równie dobrze można olać inne przeglądarki i napisać kod takiej aplikacji zgodny z IE. Chodzi mi o to, że można nie implementować pewnych funkcji, które miałyby swoje dublety np. dla FF, bo nigdy nie zostaną wykorzystane.
Gdyby ktoś teraz podniósł argument, że użytkownik zapragnie zmienić przeglądarkę, to odpowiadam: i co z tego? Gdy zmienimy system operacyjny np. na Windows 95, to możemy mieć pretensje, że nam sie Office XP nie odpali?
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.