Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: prawa autorskie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pawel_k
witam,

mam taki problem: mam napisanego CMSa na ktorego znalazl sie kupiec ktory ma zamiar go dalej sprzedawac. wczesniej na tym CMSie zostala postawiona jedna strona, zupelnie nieodplatnie, dla znajomych ufundowalem winksmiley.jpg na ta transakcje nie mam papierkow ani nic, wiadomo: znajomi. i teraz pytanie czy osoba ktora kupi tego cmsa i przejmie do niego wszelkie prawa to czy moze domagac sie kasy od osob ktorym go zasponsorowalem?
Nightwalker
Jeżeli CMS ma licencje tylko na jeden serwis to Twoi znajomi muszą go odinstalować jeżeli chcesz go komuś sprzedać.
pawel_k
system powstal na wlasne potrzeby, strona postawiona jest na nim jedna ale wlasciwie moglem sprzedac wczesniej kilka kopii ale nie zdazylem winksmiley.jpg kupiec chce przejac prawa do cmsa na wlasnosc bo chce na nim zarabiac bez posrednictwa, wiec czy na pewno moze sie czepiac o cos co sie dzialo z nim wczesniej? czy jesli mialbym umowe wczesniej z kims na kupno tylko kopii to czy cos by to zmienilo? a jesli tak to jak taka umowa mialaby wygladac pomiedzy osobami prywatnymi ? (najlepiej prosilbym o wzor jesli takowy istnieje winksmiley.jpg )
erix
Nightwalker, a jak działają twórcy, którzy wykorzystują swoje autorskie CMS-y/frameworki w swoim fachy na wielu stronach?

Jakoś robią to całkiem legalnie.
Cytat
chce przejac prawa do cmsa na wlasnosc bo chce na nim zarabiac bez posrednictwa

Jeśli przejmie na własność, to tylko on będzie mógł wykorzystywać.

IMHO zależy to od umowy, jaką podpiszesz. Wystarczyłoby napisać, że sprzedajesz mu prawo do użytkowania i nic więcej.

Nie znam się na prawie, ale tyle wynika z rozumowania (mam nadzieję smile.gif).
Cysiaczek
Z uporem maniaka będę pisał, że praw autorskich nie można się wyrzec, stracić, czy sprzedać. Prawa autorskie są niezbywalne. Jedyne, co można sprzedać, to tzw. prawa majątkowe, czyli prawo do czerpanie korzyści majątkowej - w tym wypadku aplikacji www. Jeśli napiszesz w umowie sprzedarzy, że Twoi znajomi mają prawo korzystać z tego, co im ofiarowałeś, to nie ma problemu, Jeśłi chcesz natopmiast wymagac od kolegów płacenia za coś, co im ofiarowałeś, to po pierwsze - jest to niekoleżeńskie, a po drugie - prawo nie dział awsecz - jeśli nie umuwiłeś się z nimi na pieniążki od razu, to nic nie możesz wymagać.

Pozdrawaim
sf
@Cysiaczek: masz moze przyklad zapisku takiej umowy? Chodzi wlasnie o ten punkt co sprzedajmy i na jakiej zasady? Moze ktos inny ma? Jak to ubrac odpowiednio w slowa.
scanner
Polecam zajrzć do Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_autorskie

Prawa autorskie są niezbywalne.
Ty jesteś autorem danego dzieła i nic tego nie moze zmienić.

Inna sprawa z prawami majątkowymi, które można zbyć na rzecz innej osoby odpowiednią umową / transakcją, w której można nawet zawrzeć zapis o wypłacaniu tantiem.

Kupując obraz Picassa nie staje sie jego autorem - to wciąz jest Picasso. Ja jestem tylko właścicielem praw majątkowych.
siemakuba
Cytat
czy osoba ktora kupi tego cmsa i przejmie do niego wszelkie prawa to czy moze domagac sie kasy od osob ktorym go zasponsorowalem?
Nie, nie może się nic domagać. Prawo nie działa wstecz. Sprzedałeś /oddałeś CMSa znajomym przed sprzedaniem wszystkich praw do niego tej nowej osobie. Twoi znajomi ciągle mają prawo korzystać z cmsa i nowy właściciel praw do niego nie ma możliwości zakazania im tego.

pozdr.
fortyfour
wydaje mi się ze mozesz tego starego cms'a nazwac np. 'moj cms wersja 1.0', potem dodac cos do niego, nazwac go sobie CMS v 1.1 i juz sprzedac odpowiednio jako inny, osobny utwor. Jezeli sie myle, niech ktos mnie poprawi smile.gif
foxer696
Hej

Wszytsko zależy od podpisanej przez Ciebie umowy. Proponuję abyś zawarł tam zapis, że klient, który kupuje od Ciebie prawo do CMS'a nie ma prawa do czerpania korzyści majątkowych od wdrożeń dokonanych przed datą XXXXXXXX i to powinno wystarczyć. A wogóle to lepiej by było abyś się zabezpieczeł i poprosił o umowę z tantiemami. Znaczy się kasa za wdrożenia:)

cheers
foxer
scanner
Cytat(fortyfour @ 28.07.2006, 14:15 ) *
wydaje mi się ze mozesz tego starego cms'a (...) Jezeli sie myle, niech ktos mnie poprawi smile.gif

Cytat(foxer696 @ 29.07.2006, 12:02 ) *
Wszytsko zależy od podpisanej przez Ciebie umowy. Proponuję abyś zawarł tam zapis, (...) i to powinno wystarczyć. A wogóle to lepiej by było abyś się zabezpieczeł i poprosił o umowę z tantiemami. Znaczy się kasa za wdrożenia:)
Obydwaj jesteście w błędzie.
@fortyfour: przecież wyraźnie już napisaliśmy - prawa autorskie sa niezbywalne. A jeśli chodzi o prawa majatkowe - jezeli autor po przeniesieniu praw autorskich na inny podmiot wciąż wykorzystuje rzeczony produkt, nawet pod inną nazwa może zostac oskarżony przez nowego właściciela o kradzież.
Natomiast jeżeli np. przepisze kod ze strukturalnego na obiektowy - wtedy to już zupełnie inny produkt.

@foxer696: Co innego prawa autorskie a co innego tantiemy. Tantiemy, to już umowa o dystrybucji a nie zbyciu praw majątkowych. IMHO.
fortyfour
Rozumiem różnicę między prawem autorskim i majątkowym. Ale jeżeli podpisze z nowym klientem, że sprzedaje mu 'moj cms v 1.1', a nie poprzednią wersję to chyba nie powinno być problemów. Jeśli mam licencję na Windows XP, to nie mam licencji na Windows 2000.
Cysiaczek
Z tym Windowsem to nie jest najlepszy przykład. Windows 2000 oraz XP to sa dwa zupełnie różne produkty, a każdy z nich ma własną licencję. Nie można ich traktowac jako kolejnych odsłon programu, tylko jako osobne byty prawne. Rónica z kolei pomiędzy wersją 1.0, a 1.1 to jest sprawa dyskusyjna. Jeśli pójść z tym do sądu, to papugi mogą zażyczyć sobie udokumentowania różnic pomiędzy wersjami, przedstawienia metody jaką posługujesz się przy numerowaniu wersji itp. Wiem, że taki scenaruisz Cię raczej nie spotka, ale lepiej w tym wypadku zmień nazwę tego CMS'a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.