Witam.
Sporo ostatnio czytałem artykułów na temat MVC kontrolerach WebRequestach itp... ale nie znalazłem żadnego artykułu który by to wszystko mniej więcej uporządkował.
Jestem na etapie pisania dość sporego projektu i chciałbym żeby kod który oddam w ręce zleceniodawcy był czysty, przejrzysty i logiczny.
Całość podzieliłem tak:
dir _Actions
Surowy podział klas do zarządzania jakimiś elementami (Data i czas; Upload plików; Obrazki - formatowanie, zmniejszanie; handler MySql itp.. itd..)
dir _Controller
Rozpoznaje żadanie, odwołuje się do odpowiedniego modułu wywołując żądanie. Pobiera wynik i ubiera go w html. Na koniec zwraca wynik do przeglądarki
dir _Modules
Jak sama nazwa wskazuje Moduły, czyli operacje na bazach danych wykorzystanie Pluginów i Actions, zwracanie wyników itp.
dir _Plugins
Klasy wykorzystujące _Actions np połaczenie Uploadu plików i formatowania obrazków. co w połączeniu daje nam Uploader obrazków który będzie pomniejszał i formatował obrazki lub Sesion Handler (korzystający z _actions/mysql itd..
dir _Template
katalog z plikami .tpl
Mam problem z oddzieleniem klasy samego widoku... głowie się jak narazie bez rezulatatu.
Ogólnie tak to widze, przynajmniej po częsci.
Co wy na to ?
athabus
1.08.2006, 10:14:30
Miło słyszeć, że ktoś ma podobne problemy
Ja też właśnie próbuje zapanowac nad chaosem. W moim przypadku bardzo pomocny okazał się artykuł z php Solutions o tworzenie szkieletu frameworka. Znajdziesz go na serwisie php.pl
tutajJeśli masz konto na php Solutions to polecem sciągnięcie tego artykuły w pdf z ich strony wraz z kodem źródłowym -> jakoś łatwiej się czyta.
Cytat
- app
- actions
- config
- controllers
- includes
- locale
- sources
- AjaxPlugs
- AdvAjaxDefs
- ActiveRecords
- DataMapping
- InputDefinitions
- var
- merlin
- core
- autoload
- context
- debug
- handlers
- mvc
- plugins
- user
- components
- config
- database
- filesystem
- lang
- image
- dateTime
- ez
- layout
- utils
- feed
- search
- repository
- zend
- index.php
Sorry ze nie jest alfabetycznie - wypisywalem zagladajac do folderow
kszychu
1.08.2006, 13:12:40
Ja tylko w kwestii formalnej: pozwoliłem sobie przenieść wątek.
a nie lepiej jest oddzielic katalogi z aplikacja (czyli np model i widok) od rdzenia framewroka ?
czyli np.
core
|_lib(tu wszystkie Konrolery, Routery i inne gadziska)
|_exceptions (klasy z wyjatkami)
|_interfaces (interfejsy)
|_conf (jakis konfig, jesli potrzbujemy)
app
|_template
|_model
|_actions
mysle ze to jest dosyc rozsadne bo w miare rozrastania sie projektu mamy 'czarno na bialym' gdzie dodac pliki od naszej aplikacji, a gdzie znajduje sie jadro calego systemu...
Kod
library
- addons
-> Filters
-> Plugins
- Zeke
-> authorize
-> autoload
-> cache
-> collection
-> config
-> control