Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JavaScript-on czy off?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Mystic007
Założyłem tą ankiety by wreście dowiedzieś się ile osób ma włączone JS, intryguje mnie to ponieważ boję się że moja strona nie będzie dostępna dla wszystkich lub choć większości odwiedzających.

ps. Myślę, że nie tylko mi się to przyda.
ps2. W sondzie jest błąd 3 opcja to Przeważnie zawsze, może moderator to zmieni, ja nie mogę
nospor
no, ta ankieta naprawde bedzie miarodajna smile.gif

zajrzyj na pierwsze lepsze statystyki, np. tu:
http://www.thecounter.com/stats/2005/July/javas.php
kwiateusz
Nospor na tej stronie gdzieś 1% uciekł, ale spoko biggrin.gif i chyba powienien być http://www.thecounter.com/stats/2006/July/javas.php a nie z zeszłego roku
NuLL
Ja sie przyznam ze dziwakow bez JSa i ciasteczek olewam - ludzi bez JSa jest troche wiecej niz bez ciasteczek ale nie bede utrudnial zycia 90% tych ktorzy maja wlaczony przez 10% dziwakow (?)... smile.gif
nospor
@kwiateusz tu juz liczylem na inteligencje czytajacych smile.gif
pozatym 2005 rok juz byl caly, 2006 jeszcze trwa winksmiley.jpg
kwiateusz
to i tak są miesięczne statystyki o ile spojrzałem... więc co za róznica czy minął czy nie ... chyba że czegoś nie rozumiem winksmiley.jpg
Mystic007
No tak. 10% ma wyłączone JS, myślę, że to jednak trochę za dużo, bo prawie 8mln -rok 2005
nospor
Cytat
to i tak są miesięczne statystyki o ile spojrzałem
hihi, ano. no ale z 2006 to wszystkich miechow chyba jeszcze nie ma winksmiley.jpg

ale konczmy juz OT smile.gif

edit:
Cytat
że to jednak trochę za dużo, bo prawie 8mln.
yyyy, o jakim kraju teraz mowimy? O jakiej ludnosci? Mozesz mi powiedziec jakześ to wyliczyl?
dragomir
Cytat
No tak. 10% ma wyłączone JS, myślę, że to jednak trochę za dużo, bo prawie 8mln -rok 2005

i tak 10% to 10%. jesli 10% to 8mln to ile osob jednak ma wlaczona ta js... ;]

ja tez tworze serwis, ktory nie moze sie obyc bez js. W koncu ajax i inne rzeczy wykorzystujace client side to przyszlosc. Zacytuje w tym miejscu mojego znajomego - "przecz z dziadami ktore wylaczaja js"

swoja droga chyba preferuje podejscie np. googla w gmailu, gdzie dostepna jest zwykla, nie-jsowa wersja klienta poczty, ale oczywiscie z dopiskiem ze nie jest tak powerfulna jak ta jsowa ;]
nospor
A ja dorzuce staty z forum z miesiąca lipca:
Cytat
Włączone js 93.14%
Wyłączone js 6.86%

I dorzuce link z danymi o liczbie ludnosci w Polsce:
http://www.encyklopedia.biolog.pl/index.ph...ograficzne_2005
bo albo ktos ma dane nie teges albo ma problemy z liczeniem procentow smile.gif
NuLL
Cytat
przecz z dziadami ktore wylaczaja js

Nie jestem osamotniony biggrin.gif
mike
<ironia>
Wróćmy do jeżdżenia konno, przeciez gdzieś może nie być dróg dla samochodów.
</ironia>

Jak ktoś nie ma JS, to u mnie jest zdyskwalifikowany.
Cookies jeszcze moge przeboleć, ale bez JS nara.
hwao
imho te pare % bez js to poprostu boty internetowe, ktore poprostu go nie obsluguja gdyż nie moga.
nazihipi
nie lubie uzależniać działania aplikacji od narzędzi które user może sobie wyłączyć.... ciacha można jeszcze jakoś obejść, js raczej nie, dlatego rzadko korzystam, ale korzystam.
Master Miko
Cytat
przecz z dziadami ktore wylaczaja js

Popieram akcje "Spieprzaj dziadu bez JS"

Przecież to bezsensu. Po co wyłączać JS? W operze czy FF nie ma to znaczenia. Niby w IE6 może być "niebezpiecznie", ale po co wyłączać JS jeśli można zainstalować inną przeglądarkę bądź IE7? Mniej zachodu... więcej korzyści

Rozumiem, że niektórzy nie lubią reklam w js ale od tego są popup blockery itp...
NuLL
Cytat
że niektórzy nie lubią reklam

Wylacz flasha - swiat sie staje piekniejszy biggrin.gif
hwao
Nie wiem jak Wy, ale ja podchodze do programowania tak jak do tworzenia gier smile.gif

Jak ktos nie ma directa to trudno, nie pogra sobie musi go nagrac i tyle winksmiley.jpg

Swoja droga js w takim stopniu aby brak mogl utrudnic prace stoosuje tylko w administracji
nazihipi
Cytat(NuLL @ 1.08.2006, 16:29 ) *
Wylacz flasha - swiat sie staje piekniejszy biggrin.gif

szczerze popieram guitar.gif
Bastion
Zgadzam sie hwao, jesli tworzy sie jakis program, strone, skrypt lub gre - stawia mu sie jakies wymagania - jesli ktos
czuje wstret do JS/DX/Windowsa smile.gif to czesc . Mike takze ladnie to okreslil - przeciez nie wrocimy do tworzenia stron
pod Lynxa.
Master Miko
O dzisiaj robie strony z Java Sciprtem, a ludzie którzy mają wyłączone... mogę powiedzieć tylko "Spieprzaj dziadu"
Technologia się rozwija i nie ma co sie ograniczać. Koniec tematu biggrin.gif

OT: A strony całe we flashu SUXXXX (co innego dodatki flash...)
marcini82
Cytat
A strony całe we flashu SUXXXX (co innego dodatki flash...)

Mnie to strasznie denerwuje, kiedy wchodze na strone flashowa, na ktorej jej autorzy chcieli chyba pokazac szczyt swoich mozliwosci designerskich, bo wszystko plywa, tanczy i spiewa. Normalnie horror...
A takich stron niestety troche jest.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.