Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Cofnij i odśwież
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
cadavre
Jak wiadomo metody JSa:
history.go() - przechodzi do podanej strony w historii
location.reload() - odświeża aktualny dokument
location.href() - przechodzi do danej strony

Mój problem polega na fakcie, iż nie wiem jak zrefreshować stronę, do której przechodzę poprzez history.go(-2). Jak wiadomo wciśnięcie buttona z taką funkcją przenosi dwie strony wstecz bez ponownego jej wczytania z serwera. location.href(history.go(-2)) cofa dwie strony wstecz, a location.reload(history.go(-2)) niestety nie robi już nic. Zapisywanie adresów stron w sesjach php czy też "Cofnij" jako odnośnik do danego hrefa odpadają.

Co sądzicie o pomyśle gdyby na stronie, która powinna się odświeżyć dodać skrypcik JS ładowany w body onload - coś o takim konspekcie:
  1. var zrefreshowano = false;
  2. if(zrefreshowano) { }
  3. else { location.reload(); }

?
Ja_Szczur
warunek fajny, ale jak tą zmienną "zrefreshowano" ustawić?
w cookie może?
cadavre
Również nad tym myślałem. Cookie to chyba jedyny sposób - tworzenie cookie, po przeleceniu kodu usunięcie cookie.

Zastanawiam się jednak czy nie lepiej na owej stronie dodać nagłówki Cache-Control i Pragma? BTW Znam te nagłówki, wiem co robią, ale tak naprawdę co każdy argument znaczy nie wiem -> google.com sprawdzam. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.