Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] POST? GET?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam!

Mam taki problem:
W pliku plik1.php jest formularz. Z tego formularza idą dane (POST'em) do pliku plik2.php gdzie też znajdują się formularze. Dane z plik1.php przypisuję zmiennym, odpowiednio $zmienna1 = $_POST['dana1'], $zmienna2 = $_POST ['dana2']. Wszystko działa poprawnie dopóki nie wyślę formularza z plik2.php. Wtedy dane z pliku plik1.php znikają. I moje pytanie brzmi, co zrobić żeby te dane cały czas istniały? Może problem jest banalny, ale dopiero zaczynam poznawać php, więc proszę o "łopatologiczną" odpowiedź sadsmiley02.gif

Pozdrawiam.
kornel-php
Podpowiedź - poczytaj trochę o sesjach
czachor
ew. w plik2.php zrób sobie pola 'hidden' i wrzuć tam dane z plik1.php (np. w jedno pole używając serialize" title="Zobacz w manualu php" target="_manual wcześniej)
Gość
Odp1.

W tablicy $_SESSION można zapisywać dowolne informacje. Czyli w pliku plik2.php mam mam zrobić coś takiego?

$_SESSION['dana1'] = $_POST['dana1'];
$_SESSION['dana2'] = $_POST['dana2'];

i dalej mam już się posługiwać tymi zmiennymi? Dobrze kombinuję czy dalej mam czytać? tongue.gif

Odp2.

Niebardzo rozumiem tą fonkcję serialize. Czy ona jest tutaj konieczna?
kornel-php
Tyle, że przez cały czas musisz mieć aktywną sesje...
Gość
sesja jest aktywna w pliku index.php. pliki plik1.php i plik2.php są podłączane w ten sposób

1. <?php
  2. $dzial = $_GET['dzial'];
  3. if(!isset($dzial)) $dzial = 'glowna';
  4. if(file_exists('./'.$dzial.'.php'))
  5. include('./'.$dzial.'.php');
  6. else
  7. include('404.php');
  8. ?>

w pliku plik2.php są jak wcześniej wspomniałem formularze. po wysłaniu jakiegokolwiek z nich, dane przesyłane są do bazy mysql oraz zastosowałem odświeżanie strony poprzez header gdzie lokacją jest plik2.php. czyli po takim działaniu do $_SESSION['dana1'] i $_SESSION['dana2'] przypisze wartości $_POST (teoretycznie z plik1.php), które już wygasną. dobrze myślę czy coś pokręciłem?

wrzuciłem sobie na początek skryptu plik2.php echo var_dump($_SESSION); na starce jest ok. przy odświeżaniu strony (F5) też ok, ale gdy wyślę formularz to traci te dane z plik1.php.
Gość
Już sobie poradziłem przy pomocy sesji tak jak kernel-php proponował. Zrobiłem osobny plik dane.php gdzie do $_SESSION przypisuje dane z $_POST'a po czym poprzez header uciekam do plik2.php. Napewno lecę jakoś na około, ale jakoś do tego doszedłem. Dzięki 4 help.

Jak ktoś gdzieś już napisał: "Ważne, że działa guitar.gif " ;-)

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.