Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaokraglanie w dol/gore
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
no_face
Witajcie, przejrzalem troche forum znalazlem troche o zaokraglaniu, ale potrzebowalbym informacji na temat zaokraglania liczby double w dol lub gore. Prosz o pomoc w tej kwesti.
Cysiaczek
ceil() góra
floor() dół
mike
~Cysiaczek masz szczęście, że trafiłeś z nazwami metod, ale ... popatrz na jakim forum padło pytanie a gdzie Ty kierujesz autora tongue.gif

~no_face
no_face
Thx,

Jestem na wczesnym etapie przygody z java, a funkcje php floor() i ceil() nie dzialaly.
Zajec
Cytat(no_face @ 6.08.2006, 22:53 ) *
Jestem na wczesnym etapie przygody z java, a funkcje php floor() i ceil() nie dzialaly.

A wiesz, że zadałeś pytanie na forum dot. JavaScript?

Java != JavaScript
no_face
Tak, chodzilo mi o js.
nospor
Cytat

blinksmiley.gif
ale ty miales uzyc funkcji js a nie php. mike_mech podal ci link do js...
no_face
Oczywiscie dlatego napisalem tutaj. To co zacytowales to po prostu maly text ktory mowi, ze kombinowalem.
nospor
Cytat
Oczywiscie dlatego napisalem tutaj. To co zacytowales to po prostu maly text ktory mowi, ze kombinowalem.
Tylko ze tym tekstem napisales iz kombinowales w js funkcjami z php.... no zastanow sie co piszesz bo nieciekawie to wyglada smile.gif
Miales uzyc funkcji co podal ci mike_mech. zajrzales do jego linkow? Tam sa funkcje w js a nie w php.
no_face
Tak wlasnie bylo. Kodowalem w js, doszedlem do momentu w ktorym potrzebowalem cos na miare floor() i ceil() z php, wiec sprobowalem uzyc ich w js, niestety nie dalo rezultatu. W ten czas troche poszukalem i postanowilem zadac pytanie tutaj na forum.
Tak zajrzalem do jego linkow, za co podziekowalem i co rozwiazalo problem.
Cysiaczek
To chyba lepiej jak przeproszę za zamieszanie z tym php smile.gif Choc funkcje nazywają się identycznie jak juz mike_mech zauważył.smile.gif
nospor
Cytat
Tak zajrzalem do jego linkow, za co podziekowalem i co rozwiazalo problem.
O i tego mi wczesniej brakowalo. nie zauwazylem bys napisal ze juz ci dziala. widzialem tylko "thx", ktore jakos do mnie nie przemiawialo smile.gif trzeba bylo tak od razu a nie byloby paru zbednych postow winksmiley.jpg myslalem ze ciagle sie bawisz z php
no_face
Wiec przepraszam za niedomowienie.

Korzystajac z okazji prosilbym o mala podpowiedz w rozwiazaniu kolejnego problemu. Chce by godziny byly w przypadku przedzialu 0-9 z zerem z przodu 01, 02 itd. wiec zrobilem tak:
Kod
if (godz < 10) { godz = '0' + godz; }

tylko jak przypisuje to do pola textowego to wyswietla sie jednak bez zera wiodacego. Komunikat bledu:
Kod
Ostrzeżenie: 08 is not a legal ECMA-262 octal constant

Mysle o rzutowaniu na string, ale dopiero szukam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.