Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nielicencjonowane użycie skryptów przez byłego współpracownika
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
fortyfour
Witam!

Za jakiś czas będę miał problem. Otóż jakiś czas temu współpracowałem z marną 'agencją interaktywną' która korzystała w realizowanych projektach z mojego, autorskiego systemu zarządzania treścią. Współpraca się zakończyła, lecz firma nadal stawia serwisy korzystając z mojego systemu. Umowy były podpisywane osobno dla każdego projektu.

Narazie postawili trzy strony. Gdy dobiją do pięciu planuję się upomnieć o swoje. Na co się powoływać podczas dochodzenia swoich praw, czym straszyć, ewentualnie gdzie zgłosić zajście? Jednym słowem jak ten temat ugryźć. Miał ktoś może podobne doświadczenia?
mike
Zanim straszyć, to zacznijmy od tego czy masz podstawy.

Jak wyglądały te umowy, czy te skrypty są nadal własnością Twoją czy agencji?
fortyfour
Umowy opiewają na wykonanie konkretnych serwisów. O zbywaniu się praw majątkowych nie ma w nich mowy. Nie mam ich akurat przy sobie, żeby zacytować smile.gif
shpyo
Wystaw im pisemko pisane surowym językiem prawniczym, znajdź paragrafy - w 90% taki "straszak" działa.
fortyfour
jedynym punktem umowy jaki dotyczy bezpośrednio systemu jest fragment:
"na zamówienie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązuje się do wykonania systemu zarządzania treścią CMS w serwisie XXX firmy XXX"

z tego co się orientuję, robiąc na umowę-zlecenie, wszystkie prawa majątkowe należą do mnie, chyba, że umowa stanowi inaczej. W tym wypadku stawiając kolejne serwisy w oparciu o moje skrypty działają nielegalnie. Mam rację?
shpyo
No masz tam napisane, że dla jednego konkretnego serwisu.
Po więcej zapytaj na pl.soc.prawo
bełdzio
zapewne wykonywałeś to na umowę o dzieło, tak więc Twój cms jest dziełem, które przekazujesz zleceniodawcy wraz z prawami do niego, czyli wg mnie zbyt dużo nie wywalczysz :-)
canon
dokladnie jesli umowa o dzielo to bedzie marnie chociaz mile widziana byla by konsultacja z prawnikiem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.