fortyfour
10.08.2006, 12:39:23
Witam!
Za jakiś czas będę miał problem. Otóż jakiś czas temu współpracowałem z marną 'agencją interaktywną' która korzystała w realizowanych projektach z mojego, autorskiego systemu zarządzania treścią. Współpraca się zakończyła, lecz firma nadal stawia serwisy korzystając z mojego systemu. Umowy były podpisywane osobno dla każdego projektu.
Narazie postawili trzy strony. Gdy dobiją do pięciu planuję się upomnieć o swoje. Na co się powoływać podczas dochodzenia swoich praw, czym straszyć, ewentualnie gdzie zgłosić zajście? Jednym słowem jak ten temat ugryźć. Miał ktoś może podobne doświadczenia?
mike
10.08.2006, 12:57:47
Zanim straszyć, to zacznijmy od tego czy masz podstawy.
Jak wyglądały te umowy, czy te skrypty są nadal własnością Twoją czy agencji?
fortyfour
10.08.2006, 13:01:51
Umowy opiewają na wykonanie konkretnych serwisów. O zbywaniu się praw majątkowych nie ma w nich mowy. Nie mam ich akurat przy sobie, żeby zacytować
shpyo
13.08.2006, 20:38:53
Wystaw im pisemko pisane surowym językiem prawniczym, znajdź paragrafy - w 90% taki "straszak" działa.
fortyfour
18.08.2006, 09:12:30
jedynym punktem umowy jaki dotyczy bezpośrednio systemu jest fragment:
"na zamówienie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązuje się do wykonania systemu zarządzania treścią CMS w serwisie XXX firmy XXX"
z tego co się orientuję, robiąc na umowę-zlecenie, wszystkie prawa majątkowe należą do mnie, chyba, że umowa stanowi inaczej. W tym wypadku stawiając kolejne serwisy w oparciu o moje skrypty działają nielegalnie. Mam rację?
shpyo
18.08.2006, 09:53:23
No masz tam napisane, że dla jednego konkretnego serwisu.
Po więcej zapytaj na pl.soc.prawo
bełdzio
18.08.2006, 13:17:03
zapewne wykonywałeś to na umowę o dzieło, tak więc Twój cms jest dziełem, które przekazujesz zleceniodawcy wraz z prawami do niego, czyli wg mnie zbyt dużo nie wywalczysz :-)
canon
24.08.2006, 13:33:24
dokladnie jesli umowa o dzielo to bedzie marnie chociaz mile widziana byla by konsultacja z prawnikiem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.