Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Upload obrazów i zmiany w locie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
DrJOB
Witam,

Chciałbym uploadować plik który będzie obrazem i zmienić jego włąściwości zanim zapisze go na dysku. php zapisuje uploadowany plik w upload_tmp_dir i teraz pytanie: czy da się utworzyć uchwyt do tego pliku? Jeśli tak to za pomocą jakiej funkcji się do niego dobrać?
Kod
$_FILES['cos']['tmp']
generuje scieżkę ale z rozszerzeniem *.tmp a z tego nie utworzę płutna do edycji obrazu za pomocą
Kod
imagecreatefromjpeg()
. Może jest jakies alternatywne rozwiązanie?

Proszę o pomoc, z góry dziękuję i pozdrawiam.
kszychu
Cytat(DrJOB @ 14.08.2006, 09:48 ) *
Kod
$_FILES['cos']['tmp']
generuje scieżkę ale z rozszerzeniem *.tmp a z tego nie utworzę płutna do edycji obrazu za pomocą
Kod
imagecreatefromjpeg()

No to przekopiuj to sobie najpierw pod oryginalną nazwę i wtedy otwieraj.
DrJOB
Cytat(kszychu @ 14.08.2006, 07:54 ) *
No to przekopiuj to sobie najpierw pod oryginalną nazwę i wtedy otwieraj.

Właśnie chciałem uniknąć zapisu na dysku pliku, który chcę edytować. Bo po co wrzucać coś na dysk i kopiować to z edycją i potem usuwać niepotrzebny plik. Jedyne co mi sie nasuwa to nadpisanie go na siebie. Myślalem że da sie dobrać do pliku w katalogu tymczasowym. dry.gif

Pozdrawiam
mariuszn3
Już w formie tymczasowej plik jest zapisany na dysku.. nie ma możliwosci przechwycenia pliku w locie to pamięci operacyjnej jesli o to Ci chodzi smile.gif
Myślę, że możesz się dobrać do pliku w katalogu tymczasowym ale dla pewności, że faktycznie jest to plik podany za pomocą formularza zawsze powinieneś go przenieść za pomocą funkcji move_uploaded_file() i dopiero wtedy na nim operować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.