Stworzylem plik extends w ktorym mam:
<?php class system_Exception extends Exception { } ?>
nic wielkiego ...
Procz tego mam klase do obslugi mysqla, z cacheowaniem i inne 'gadzety'. W klasie tej w niektorych miejscach generowane sa wyjatki min w konstruktorze ktory ma za zadanie wywolanie polaczenia z baza, gdy polaczenie sie nie powiedzie generowany jest wyjatek w taki sposob:
<?php throw new system_Exception('Błąd w nawiązaniu połączenia z bazą danych - ' . mysqli_connect_error($this -> connect) . ' - ' . mysqli_connect_errno($this -> connect)); ?>
Niby wszystko ok... teraz mam index.php
<?php include_once('config.php'); include_once('libs/exceptions.class.php'); include_once('libs/sql.class.php'); try { $sql = & new sql('localhostaaa', 'user', 'password', 'dbname'); } catch (Exception $Ex) { include($site['dir'] . 'templates/' . $site['template'] . '/Exception.php'); } catch (system_Exception $sys_Ex) { include($site['dir'] . 'templates/' . $site['template'] . '/system_Exception.php'); } ?>
Dane przy wywolaniu klasy sa specjalnie zle podane aby zostal wychwycony wyjatek... ale wyjatek przechwyca catch z Exception a nie z system_Exception mimo ze w klasie do obslugi sql wywolywalem system_Exceptions.
System Exceptions ma sie roznic tym od zwyklego wyjatku ze ma wywalac bledy w 'jadrze' systemu na surowo na bialym tle z dokladnym opisem, linia bledu itd itd... zas zwykly wyjatek ma wyswietlac sam opis ktory ma sie wyswietlac w jakiejs okreslonej szacie graficznej strony, ale niestety nie dziala gdyz system_Exceptions pokazuje sie tak jak powinien sie pokazywac zwykly Exceptions ( bynajmiej tak mi sie wydaje

Prosze o pomoc i z gory dziekuje.