Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opisywanie dzialania plikacji
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Cezar708
Witam

Problem mam dosc dziwny i pewnie niektorych z was ubawie do lez, lecz musze sie o to zapytac.

W jaki sposob opisuje sie uzyte algorytmy, a dokladniej zasade ich dzialania, czy jest moze jakis co do tego standard. Czy po prostu sie opisuje 'krok po kroku' jak dany algorytm dziala i kiedy jest uzywany?

Problem wynikl z tego, ze pisze prace zaliczeniowa, a nie wiem w jaki sposob mam sie pochwalic moimi pomyslami. Jest to najwazniejsza czesc pracy, wiec chce aby opis nie byl zbyt technuczny, tylko taki, ze nieprogramista bylby w stanie to zrozumiec, w jaki sposob dzialaja kody.

Prosze o jakiekolwiek sugestie lub przyklady jak to robicie

Pozdrawiam

PS. Temat dodalem do Hydeparku, choc nie jestem pewien czy to odpowiednie miejsce. Tez poprzez wyszukiwarke nie znalazlem podobnego tematu.
shpyo
Jedyne i słuszne rozwiązanie to wg. mnie, to opisanie krok po kroku jak to działa na jednym lub kilku przykładach.

Tak u mnie na uczelni pokazywali działanie różnych algorytmów np. sortujących.
fortyfour
Ktoś kiedyś powiedział, że jeden rysunek wystarczy za kilka słów. Najłatwiej chyba pokazać algorytm w przez schematy blokowe.
Speedy
Owszem, jest standard służący do tworzenia m.in. schematu działania aplikacji. Jest to UML (Unified Modeling Language).
Zwróć uwagę w szczególności na diagramy aktywności.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.