Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie wysokości tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
lukasz_sosnowiec
Witam.

Mam następujące pytanie. Kiedyś tworzyłem projekt pewnego sklepu gdzie na stronie można było zobaczyć listę produktów i cennik. Po kliknięciu na odpowiedni dział np. "KASETY VHS" wyświetlało się nowe okienko z dynamicznie uzupełnianą tabelą (dane były pobierane z odpowiedniego pliku tekstowego). Tutaj pojawiał się kłopot bowiem na podstawie wysokości tabeli była tworzona wysokość okna. Korzystając z modelu DOM i JavaScript za nic nie mogłem uzyskać szukanej wartości. Mam więc pytanie. Czy da się pobrać wysokość tabeli? (wiem że da się to zrobić jeśli w CSS nadamy tabeli atrybut height=xxx px; to mozemy sie dostac przez document.getElementById("tabela").style.height, ale co gdy wysokość tej tabeli jest zależna od pliku tekstowego ... która podczas aktualizacji się zmienia).

Problem z wysokością okna rozwiązałem na swój troche nie do końca zadowalający sposób. Analizowałem dane z pliku tekstowego i na tej podstawie przewidywałem wysokość tabeli. Mankament tego był taki że gdy nazwa produktu była zbyt długa to robiły się w komórce tabeli dwie linie ... wobec tego gdy nazwa przekraczała ileśtam znaków to obcinałem ją, a po najechaniu na nazwę (tą obciętą) na dole pojawiała się pełna nazwa.

Kłopot niby został rozwiązany, ale tak jak powiedziałem wolałbym pobierać wysokość tabeli. Jakoś to do dzisiaj mnie trapi.

Z góry dzięki za pomoc
Zajec
Zamiast ciąć to co w komórce do jakiejś ilości znaków, zrób tak:
Kod
komorka { overflow: hidden; text-overflow: ellipsis; -o-text-overflow: ellipsis; white-space: nowrap; }

A co do poruszonego problemu: najłatwiej zbadać różnicę między odległościami od górnej krawędzi okna dwóch elementów: tabeli i bezpośredniego sąsiada.

Sąsiada możesz złapać poprzez nextSibling
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.