chcę zrobić zapamiętywanie zalogowanego użytkownika. wysłanie cookies jest proste i raczej nie wymaga tłumaczenia ale odczytanie tego co w nich zawarte sprawiło mi problem. nie mogłem tego znaleźć (chyba że źle szukałem). proszę o podanie wskazówek jak wysłać do cookie dane ze zmiennych $login i $haslo a później je odczytać jako te same zmienne.
Cysiaczek
20.08.2006, 21:22:20
$_COOKIE i wszytsko jasne prawda? Tak samo ja $_SESSION, $_POST, $_GET
Chemiq
20.08.2006, 22:08:10
część problemu jakoś już rozwiązałem. ciasteczko z poprawnymi danymi (tzn. tymi które chciałem) jest wysyłane. teraz mój problem polega na tym że nie wiem takiej rzeczy: jak zrobić żeby na podstawie tego ciasteczka (i danych w nim zawarych) automatycznie zalogować użytkownika
a nie lepiej to zrobic na zasadzie sesji ale przechowywanej w pliku cookie?
Chemiq
21.08.2006, 11:28:24
możliwe że byłoby lepiej ale niestety moja wiedza na temat sesji oraz cookies nie jest zbyt rozległa, a co z tego wynika nie mam pojęcia jak to zrobić. mój sposób jak narazie działa bez problemów. jeżeli Ci się chce to możesz przedstawić skrypt który daje taki efekt o jakim napisałeś. z miłą chęcią go przeanalizuję i może wykorzystam
nazihipi
21.08.2006, 11:52:30
Cytat(prolam @ 21.08.2006, 08:19 )
a nie lepiej to zrobic na zasadzie sesji ale przechowywanej w pliku cookie?
kolega Chemiq chce zrobić automatyczne logowanie usera, więc gdyby chciał to zrobić na sesji musiałby (najwygodniej) zaimplementować własny mechanizm sesji np. na bazie danych, a bez ciastka z ID sesji i tak by się nie obeszło, tyle że dane usera byłyby dużo bezpieczniejsze....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.