Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Formularz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Mam kolejny problem z formularzem. Tym razem chodzi o czyszczenie pol po zlym wypelnieniu ich przez uzytkownika. Chodzi mi o to, ze gdy uzytkownik cos gdzies zle wpisze to wywali mu blad, ze zle cos wpisal i nie bedzie mogl przejsc dalej dopuki tego nie poprawi. Wszystko mi prawie dziala, tzn pola tymu text po powrocie sie nie czyszcza ale niestety nie wiem jak zrobic cos takiego dla pol typ select, textarea, checkbox i radio. Dla pol typu text wyglada to tak:
Plik form1.php:
  1. <input type="text" name="imie" maxlength="50" size="50" value="<?php echo $_SESSION['imie'];?>">

zas plik form2.php sprawdza te pole i wyglada tak
  1. <?php
  2. if ((!ereg("[a-zA-Z]+$",$_POST['imie'])) 
  3. {
  4. $_SESSION['info'] = 'Wypełnij lub popraw wymagane pola formularza!';
  5. $_SESSION['imie'] = $_POST['imie'];
  6. header('Location: form1.php');
  7. }
  8. else{
  9. echo $imie;
  10. }
  11. ?>

Mam pare pol ktore sa wymagane i je sprawdzam mniej wiecej tak jak ten powyzszy przypadek z imieniem i to mi dziala, tzn pola te nie czyszcza sie. Reszta pol nie jest wymagana ale uzytkownik moze sie wkurzyc w koncu jesli tak za kazdym razem bedzie musail to samo uzupelniac w tych polach nie wymaganych... Mam nadzieje, ze nie zakrecialem sie w tym opisie i ktos bedzie umial mi pomoc:) Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
kossa
Pobieraj postem co było kliknięte np. który checkbox i wówczas instrukcja np. if i ustalaj które ma być selected :-) i to wszystko

Łukasz
dawhol
  1. <?php
  2. if (empty($nick) OR empty($email) OR empty($wpis)){
  3. echo 'Nie wypełniles wszystkich pól';
  4. echo '<form action="dodaj.php" method="post">';
  5. if (empty($nick)) echo 'Imie/Nick:<br><input type="text" size="20" name="nick"><br>';
  6. else echo 'Imie/Nick:<br><input type="text" size="20" name="nick" value="'.$nick.'"><br>';
  7.  
  8. if (empty($email)) echo 'Adres e-mail:<br><input type="text" size="20" name="email"><br>';
  9. else echo 'Adres e-mail:<br><input type="text" size="20" name="email" value="'.$email.'"><br>';
  10.  
  11. if (empty($wpis)) echo 'Twój wpis:<br><textarea cols="40" rows="10" name="wpis" ENCTYPE="text/plain" wrap="virtual"></textarea><br>';
  12. else { echo 'Twój wpis:<br><textarea cols="40" rows="10" name="wpis" ENCTYPE="text/plain" wrap="virtual">'.$wpis.'</textarea><br>';};
  13. echo ('<input type="submit" name="send" value="Wyslij"><input type="reset" value="Wyczysc"></form>');
  14. }
  15. ?>

to tylko przyklad rozwiazania z mojej ksiegi gosci =) przerób sobie i bedzie wszystko swietnie smigac winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.