Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] header
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PanGuzol
Witam.

Mój problem polaga natym że mam przekierowanie na inną strone i chciałbym przytym wysłac kilka zmiennych metoda post jak tego dokonać??
Ja_Szczur
może cUrl
PanGuzol
albo jestem nie kumaty albo w tym artykule niema odpowiedzi na moje pytanie

hmm ja może bardziej wytłumacze oco mi chodzi.
Otóż mam funkcje która przetwarza dane z formularza i chciałbym by wynik tej funkcji bezposrednio po jej wykonaniu był wysyłany metodą POST do skryptu który znajduje sie na innym serwerze.

Wersja obrazkowa:

formularz >> funkcja przetwarzająca dane z formularza >> wyswietlenie wyniku funkcji na stronie która znajduje sie na innym serwerze. Wynik funkcji przesłany matodą POST.

Ewentualnie może być jakakolwiek inna metoda byle tylko nie GET

Mam nadzieje że wszyscy rozumieją oco mi chodzi biggrin.gif
Lonas
No to w czym jest problem ?

Tworzysz sobie formularz

1. <?php
  2. <form name="formularzyk" method="post" action="http://www.Twoja.inna.lokalizacja.pl/odbieram.dane.php">
  3. ?>

i tutaj normalnie odbierasz sobie dane

EDIT :
Dla jasnosci

1. <input type="submit" name="Submit" >
=kokos=
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale spróbuję.

W formularzu przy action podajesz adres do strony i pliku na innym serwerze, który przetwarza dane (dodaje je do bazy czy pliku) i wszystko.

Przyklad:

Plik na lokalu lub innym serwerze z formularzem

1. <form action="http://domena.pl/przetworz_dane.php" method="post">
  2. <input type="text" name="x">
  3. </form>

A plik na serwerze docelowym to juz z funkcją przetwarzania danych.
PanGuzol
problem w tym że takiej mozliwosci niema żeby funkcje umieścic na tamtym serwerze musi być to przetworzone na tym pierwszy i następnie bezpośrednio po przetworzeniu wyslane na ten drugi serwer
Lonas
No to przecież jest przetworzone i przesłane metodą post..

Na tamtym serwerze tylko odbierasz informacje
=kokos=
Co z tymi wysłanymi danymi się dalej dzieje?
PanGuzol
albo ty mnie zle zrozumiałes albo ja nie kumam co chcesz mi przekazać.

Ale całośc ma wygladać tak że uzytkownik wypełnia formularz klika na przycisk submit i dane sa wysylane do skryptu na tym samym serwerze co formularz. Skrypt przetwarza dane z formularza i wysyła je na inny serwer gdzie skrypt z tego drugiego serwera odbiera wynik zwrucony przez ta funkcje z pierwszego serwera i wyswietla ją. A z tego co ciebie rozumiem to ty chcesz żebym wysłał dane z formularza odrazu na inny serwer i tam je przetworzył.
Lonas
Nie wiem czemu taka droga na około ale.. ok smile.gif

Możesz dane odebrać POST na 1 serwerze - tam sobie je przetworzyć - następnie wpisać do sesji -

i w sesji odebrać je na 2 serwerze
ikioloak
Nie wiem jak L.Pociask to sobie wyobrazasz. Mozesz ingerowac w kod na tamtym serwerze? Jesli tak to mozesz tam 'postawic' serwer SOAP a na serwerze 1. 'uruchomic' kleitna i poprzez to zalatwic sprawe.

A chyba najszybciej to zrobisz przez fsockopen.
PanGuzol
a czy przypadkiem sesja utoworzna na jednym serwerze jest dostepna tylka na tym konkretnym serwerze??
Lonas
Zastanawiam sie bo .. sesje są przechowywane w cookie na serwerze lub są wbudowane w argumenty GET, POST, przekazywane razem z żądaniem pobrania strony -
GET i POST napewno działa .. więc sesja być może też - ale głowy nie dam sobie uciąc
legorek
Oczywiście że sesja działa tylko na tym serwerze na którym została utworzona. Do wyslania czegos postem na inny serwer możesz użyć CURL. Masz artykuł na php.pl Oczywiście można samemu odpowiednie nagłówki wysłac wtedy interesuje cie fsockopen" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, a potem piszesz jak do pliku: fwrite" title="Zobacz w manualu php" target="_manual.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.