Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] usuwanie pliku z serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
japek
Witam! Jak usunąć plik, który uploadowałem na serwer? Z bazy to wiem jak usunąć ale jeszcze potrzebuje usuwać z serwera.
UNK
unlink($plik); jeśli jest to linux winksmiley.jpg
japek
Chce usunąć z poziomu skryptu php, po uploadzie pliku na serwer i wykorzystaniu go, chce go automatycznie usunąć.
UNK
no to mówię przecież winksmiley.jpg

1. <?
  2. //...
  3. unlink('/katalog/plik.roz');
  4. //...
  5. ?>

biggrin.gif

Ale to działa tylko jeśli serwer jest na linuksie, jeśli jest to windows już tak nie usuniesz.
Ludvik
Rzuć okiem do manuala i sprawdź czy to działa na Windowsie... Zawsze działało i będzie działać...
japek
Przez skrypt mam na myśli strone www z formularzem, gdzie ładuje dane na serwer i wpis do bazy, z danych korzystam do wygenerowania wykresu i po wygenerowania usuwam wpis z bazy i chciałbym usunąć plik z serwera. Ale skoro sie nie da to trudno i beznadziejnie smile.gif

Działa unlink! dzięki za pomoc smile.gif
Ludvik
Przecież dostałeś trzy odpowiedzi, w których jest napisane że się da. Używasz funkcji unlink" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Rzut okiem do manuala na prawdę nie zaszkodzi... Podpowiem Ci, że musisz jeszcze znać ścieżkę do tego pliku i podać przy wywołaniu jako pierwszy argument...
UNK
Cytat
Rzuć okiem do manuala i sprawdź czy to działa na Windowsie... Zawsze działało i będzie działać...

Jeśli to było do mnie to przepraszam bardzo winksmiley.jpg kiedyś w kursie php który tutaj widnieje w linkach jako najlepszy (też tak uważam) jest napisane ze może nie działać to Windowsem, nigdy tego nie sprawdzałem, bo wszystkie skrypty w których posiadałem tą funkcję były pisane przeze mnie na linuxie a jakoś nie chciało mi się tego sprawdzać u siebie tongue.gif
W manualu nie ma wzmianki czy mogą sie pojawić błędy przy próbie wykonania tej funkcji na windowsie więc można się sugerować że będzie chodziła w 100%

Cytat
wygenerowania usuwam wpis z bazy

I uzywasz unlink tak jak napisałem, jeśli przenosisz ten plik gdzieś to musisz podać ścieszkę jaką podałeś przy przenoszeniu, jeśli jedynie z pliku czytasz a zostaje on w tempie to bodajże takie coś:
unlink($_FILES[{file}]['tmp_name']); gdzie file to nazwa pola typu file w formularzu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.