Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zmienić div w pole formularza?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
PdM
Nie mam jeszcze na tyle wielkich umiejętności, by to wyczytać ze źródeł, a całkiem ciekawe rozwiązanie to jest. Jak taki bajer działa, że po kliknięciu na coś jeden div zamienia się nagle na pole formularza? Jak działa ta szyba edycja od strony kodu?
Cysiaczek
hehe biggrin.gif
Bardzo prosto - uzywasz JS do manipulacji zawartością elementu blokowego.
Zainteresuj się mocniej JS, a zwłaszcza innerHTML oraz obsługą zdarzeń pochodzących np. od myszki.

Pozdrawiam.
PdM
Domyślam się, że musi być zdarzenie onclick lub zbliżone, które uruchomi akcję; dalej mogę zamienić zawartość innerhtml wybranego div'a na przygotowany wcześniej string, który jest de facto polem formularza, a następnie przy wykliknięciu wysłać formularz, i wstawić w ten nieszczęsny div w innerhtml wybrany value z formularza(no i oczywiście zapisać całość do bazy danych ajax'em), ale podmiana strongów to chyba nie jest najwłaściwsza metoda, czyż nie?
ikioloak
bardziej stosowne od innerHTML wydaje mi sie uzycie DOM. Czyli ukrycie tekstu, stworzenie input'a, dodanie go do childNodes div'a itp.
Mozesz poczytac wiecej m.in. na w3schools
Cysiaczek
Są rózne. Dużo zależy od tego, jak masz zbudowana stronę, Osobiście używam teraz podmiany zawartosci i jestem zadowolony. Możesz też np. nadawać atrybut visible i hidden lub wogóle display ustawić formularzowi.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to o to musi zadbać aplikacja serwerowa.

Pozdrawiam.
PdM
Martwię się też ilością wysyłanego tekstu do przeglądarki winksmiley.jpg W przypadku, gdy wysyłam ukryty formularz, treść jest podwajana. W przypadku, gdy tworzę dynamicznie, lub lepiej - ściągam AJAXem, problem jest mniejszy. Martwię się też, że gdybym zczytywał na bierząco z div'ów, musiałbym ręcznie zamieniać <b></b> na itd... Gdybym ciągnął te informacje z serwera, nie ma tego problemu.
Niemniej - parę pomysłów już mam. Ino wiedzy o samm JS niewiele smile.gif
Poszukałem i marzy mi się wyświgowy edytor smile.gif
Cysiaczek
Nom. Tylko te edytory to raczej z Iframe korzstają biggrin.gif, ale głowy nie dam.
Zdrówka.
PdM
Iframe czy coś innego, to już chyba kwestia raczej poboczna, gorzej że nie mam kompletnie pomysłu, jak to cholerstwo ugryźć... Z tym, jak to ładnie osadzić, będę się mógł martwić później
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.