Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Opinia na temat rozplanowania danych
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Jarod
Piszę sobie taki systemik i nie zagłębiając się w szczegóły jeden moduł tego systemiku będzie wyświetlał pewne dane. Kolory są narazie wybrane tak, żeby jakoś wyglądało - później to pozmieniam.

Mniej więcej tak to wygląda:

I mam problem, bo muszę zmwiększyć czcionkę i jednocześnie nie może się pojawić dolny pasek przewijania w przeglądarce. To jest tak upchane, żeby się mieściło. Nawet gdybym zrobił rozwijane menu, to miejsce które bym zyskał i tak nie wystarczy. Każda kolumna (czy to R O C czy L jak i inne może zawierać od 1 do 100znaków).

Może macie lepszy pomysł jak to wykonać? Problem w tym, że osoba, której to robie co jakiś czas zwiększałą sobie ilość tych kolumn, bo na początku miały być tylko 5.

Nie chce wszystkiego od nowa budować. Wiem, że trzeba było wszystko wcześniej uzgodnić ale taka praca, że muszę robić co każą. Za jakiś miesiąc - dwa będę całość przepisywał w obiektowy ale narazie chcę to skończyć.

Proszę o rady..
DeyV
Spójż na wortal.php.pl, blok "Co na forum"
Na liście widać tylko jeden wpis, natomiast po najechaniu - widać całą resztę, pokazywaną przy pomocy css lub js. (ps. nie działa w IE)

W Twoim przypadku można byłoby zostawić tylko naważniejsze flagi i nazwy bezpośrednio na liście, resztę przenosząc na taki dymek.
spenalzo
Może układ w formie siatki danych (cos jak excel) ? Rozwiązanie dość wygodne, bo można sobie skalować taką siatkę.
Jarod
Cytat(DeyV @ 28.08.2006, 20:34 ) *
Spójż na wortal.php.pl, blok "Co na forum"
Na liście widać tylko jeden wpis, natomiast po najechaniu - widać całą resztę, pokazywaną przy pomocy css lub js. (ps. nie działa w IE)

Dlaczego nie działa w IE?

To mogłoby przejść ale jak ktoś kliknie na link to strona się przeładowuje i pojawia się formularz do edycji, np.

Cytat(spenalzo @ 28.08.2006, 21:19 ) *
Może układ w formie siatki danych (cos jak excel) ? Rozwiązanie dość wygodne, bo można sobie skalować taką siatkę.

Jak takie coś wykonać (bez AJAXA bo zapewne o tym myślisz ale go nie znam jeszcze)?
DeyV
U nas nie działa w IE, ponieważ jest napisane w oparciu o CSS, który przez tą badzIEwną przeglądarkę nie jest obsługiwany.
(Zabieg celowy - promujemy rozwiązania alternatywne)
Oczywiście nic nie stoji na przeszkodzie, by do tego samego efektu wykorzystać JS, a wtedy może działać poprawnie gdzie tylko chcemy.

Co do formularza - przecież takie dymki, poza danymi, mogą zawierać również linki lub inputy. Wymagałoby to tylko ładnego sformatowania.
Jarod
Cytat(DeyV @ 28.08.2006, 23:18 ) *
Co do formularza - przecież takie dymki, poza danymi, mogą zawierać również linki lub inputy. Wymagałoby to tylko ładnego sformatowania.

Podpatrywałem kod ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Mógłbyś podać jakiś prosty przykład na taki dymek z inputem? Oczywiście, żeby też działało pod IE.
babejsza
@DeyV - w badzIEwiu 7 RC1 działa. Co prawda bez zaokrągleń, ale działa smile.gif. Tyle, że się top wykrzacza smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.