Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Sesje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MILICJA
Hmm robie sobie taki maly panel administracyjny do moich newsow. Całość wygląda tak

- glowny _katalog/config - w nim znajduja sie pliki dodaj.php , usun.php, edycja.php, wyswietl wszystkie.php/ config.php , .htaccess ( deny from all ) .
- glowny _katalog - tutaj znajduje się plik index.php i login.php , logout.php

Zadnaieem pliku index.php( plik glowny) jest includowanie plikow z katalogu config i wyswietlanieich.
Login i logout wiadomo o co chodzi.

Teraz moje pytanie.

Czy wystarczy zabezpieczenie pliku index.php samymi sesjami ? Chodzi mi oto czy kots ma mozliwosc kozystania z serwisu bez podania prawidlowego hasla i loginu ?

np.

1. <? 
  2.  
  3. include_once 'config/config.php';  
  4.  
  5.  
  6. if($_SESSION['log'] == 1 {  // uzytkownik poprawienie zalogowany ( panel logowania ustawia sesje na 1 jesli alogowany jesli nie sesja rowna 0
  7.  
  8.  
  9.  
  10.  
  11. // tutaj zostana zaincludowane pliki 
  12.  
  13.  
  14.  
  15.  
  16. } else {  // nie jest zalogowany
  17. print('Zaloguj sie ');
  18.  
  19. exit; 
  20. }
  21.  
  22. ?>
kossa
to zależy m.in. co będzie w includowanych plikach.. jeśli będą tam tylko np. funkcje któr wywołujesz w zabezpieczonym pliku to nikt ich "nie powinien" uruchomić, jednak jeśli coś te pliki wykonują to je też zabezpiecz

Łukasz
MILICJA
do plikow dodaj.php itp nikt dostepu miec nie bedzie bo w katalogu jest .htaccess z ustawieniem denny from all . Jest mozliwos uzycia plikow mimo to ? Kolejne pytanie to czy idzie ominac jakos sesje i wejsc do panelu. I ostatnie smile.gif Jak zabezpieczyc pliki dodaj.php itd. Nie chodzi mi oto aby dopsiac donich apre linijek kodu ( w kazdej z osobna) chcialbym je jakos inaczej zabezpieczyc. W plikach dodaj itp sa fomularz , html , php , funkcje - wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.