Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazanie zmiennej i url
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jaxa
Krótko i zwięźle:

1. Czy jest mozliwosc przekazania zmiennej z url do inkludowanego na stronie pliku? (strona glowna index.php, url w stylu index.php?zmienna=x, i zinkludowany w index.php plik.p do ktorego chce przeslac zmienna)
2. Czy jest jakas funkcja umozliwiajaca pozyskanie url strony na ktorej sie znajduje ? (zmiennie globalne nie wchodza w gre.)

Dziekuje za poswiecony czas i przepraszam jesli kogos moj post urazil.
SongoQ
Cytat
1. Czy jest mozliwosc przekazania zmiennej z url do inkludowanego na stronie pliku?

TAK

Cytat
2. Czy jest jakas funkcja umozliwiajaca pozyskanie url strony na ktorej sie znajduje ? (zmiennie globalne nie wchodza w gre.)

Jeli chodzi o parametry to $_POST lub $_GET a jesli o caly url to moznesz wyciagnac z $_SERVER
phpion
1. tak (include($_GET['zmienna']) tylko sprawdzaj czy plik nie pochodzi z zewnatrz
2. _SERVER['REQUEST_URI'] <= nie jest to zmienna globalna, a superglobalna tongue.gif
jaxa
Dziekuje slicznie za odpowiedz. Chodzilo mi o zmienne superglobalne (wylaczone w php.ini) wiec twoje rozwiazanie odpada.
yet_1
Uzyskac url aktualnej strony mozesz poprzez javasctip, a konkretnie obiekt: document.URL
  1. var url=document.URL;
  2. document.write(url);

Pozdrawiam !
jaxa
Nie bede zakladal nowego tematu.

1. Jak zrobic aby inkludowany na glowna strone formularz, wysylal dane do rowniez inkludowanego w tym samym miejscu skryptu wykonywalnego?
(W index.php mam winkludowany plik z formularzem plik.plik i teraz chce zeby action nie przekierowywalo mnie do nowego okna tylko inkludowalo w to samo miejsce i wykonywalo napisany przeze mnie skrypt (wazne zeby przekazywalo do niego zmienne))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.