Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tabelka z div
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
voytass
witam

zamiast znacznika TABLE postanowilem wykorzystac tylko DIV.
W FF i Operze i IE <=6 wyswietla sie ok ale w IE7 jest 'babol'

tabelka wyglada tak: div1 i z prawej jego strony div2
w divie1 sa dane o autorze, data postu itp. a w divie2 tresc postu (bo to forum:) )

niestety jak wypowiedz uczestnika forum jest duza, tzn, div2 jest wyzszy od div1 to kolejna wypowiedz zachodzi na ta pierwsza w IE7. nie znalazlem do tej pory sposobu na to.

w FF daje clear:both
w IE<=6 brak clear

jako, ze mam detect na przegladarke to plik ze stylem dla IE7 sa identyczne jak dla innych IE.

tutaj mozecie rzucic okiem na to forum i sprawdzic pod roznymi przegladarkami, moze dodatkowo wylapiecie jakies inne bledy.
http://ogniwo.net/index.php?page=forum&...5&stronaw=1
przykladowy watek

pozdrawiam
revyag
Style ładujesz przez conditional comments ?
Niestety niedługo takie czasy nastaną że trzeba będzie robić osobne style dla ie <= 6.0 i dla ie 7.0 co właśnie musisz zrobić w tym przypadku.
voytass
Cytat(revyag @ 5.09.2006, 23:46:08 ) *
Style ładujesz przez conditional comments ?

nie uzywam tego. staram sie tez nie uzywac hackow ale widze, ze nie obejdzie sie bez nich i bez warunkow.
mike
Cytat(voytass @ 5.09.2006, 23:53:56 ) *
nie uzywam tego. staram sie tez nie uzywac hackow ale widze, ze nie obejdzie sie bez nich i bez warunkow.

Przecież alternatywne style to nie żadne hacki.
Kto Ci takich bajek naopowiadał?
voytass
a czy ja pisze, ze to jest to samo?

Chyba wroce do TABLE smile.gif mniej zachodu. znalazlem kilka tematow zwiazanych z clear:both i IE7 ale dopiero jutro na wypoczetego przaeczytam.

a wyczyn to niezly aby jednym plikiem szablonow pokryc bezblednie cala strone w operze IE x FF i innych. ktos powinien takie kompetyszyn wymyslec z duzymi nagrodami smile.gif bo to nie lada sztuka!
Zajec
W mojej Operze jest bałągan - kolejne posty nachodzą na siebie, są nieczytelne.

Wystarczyło, że usunąłem sobie height z .forum_text1 i działa. Skoro ograniczyłeś na siłę wysokość elementu z tekstem postu to takie kwiatki wychodzą...
voytass
Cytat(Zajec @ 6.09.2006, 07:25:21 ) *
Skoro ograniczyłeś na siłę wysokość elementu z tekstem postu to takie kwiatki wychodzą...

div, w ktorym jest tekst wiadomosci nie ma zdeterminowanej wysokosci! nic takiego nie sugerowalem.
podaj adres do swojego forum to rzuce okiem jak to jest u Coebie.
Zajec
Cytat(voytass @ 6.09.2006, 08:24:18 ) *
div, w ktorym jest tekst wiadomosci nie ma zdeterminowanej wysokosci! nic takiego nie sugerowalem.
podaj adres do swojego forum to rzuce okiem jak to jest u Coebie.

Przepraszam, że tak późno - nie było mnie.

Chodzi o Twoje forum, a dokładnie wątek http://ogniwo.net/index.php?page=forum&...5&stronaw=1

Posty na tym forum umieszczasz w divie z klasą forum_text1. Ona zaś ma przypisaną stałą wysokość.

Z tym, że usunąłem sobie height chodziło o Twoje forum. Swojego nie mam.

P.S.
Przykłady:
Cytat
<div style='border-left:1px solid silver; margin-left:115px; padding:7px;' class='forum_text1'>Usuwam tresc diva bo jest zbędna dla opisu problemu, a jej istnienie budzi nie potrzebne nerwowe reakcje co poniektorych "uzytkownikow" forum... - nospor</div>

http://ogniwo.net/mp.css
Kod
.forum_text1 {
    height:40px;
}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.