Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: INCLUDE prosto z lokalnego dysku...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Bartech
Czy ktoś z Was wie może jak spowodowac aby skrypt potrafił kożystac z informacji zawartych w pliku typu .inc znajdującego się bezpośrednio na dysku osoby przeglądającej strone ze skryptem INCLUDE?

Szukam rozwiązania na przekazywanie (automatyczne) danych z plików na dyksu prosto do serwera, pliki te będą wcześniej wygenerowane przez program napisany w C++ (ale to już inna sprawa. :wink:
?>[/php]
spenalzo
php to server-side, więc zapomnij.

Chyba że ta osoba ma serwer WWW i staly IP, wtedy ewentualnie mozna by coś wymysleć.
Omega
Mógłbys stworzyc formularz do uploadowania tego pliku, a potem z niego kożystać... biggrin.gif
spenalzo
Cytat
Mógłbys stworzyc formularz do uploadowania tego pliku, a potem z niego kożystać... biggrin.gif

... co by było wybitnie bezpieczne.
adwol
Cytat
Czy ktoś z Was wie może jak spowodowac aby skrypt potrafił kożystac z informacji zawartych w pliku typu .inc znajdującego się bezpośrednio na dysku osoby przeglądającej strone ze skryptem INCLUDE?

Niewykonalne praktycznie w żaden sposób przez kod który jest po stronie serwera, a już napewno nie automatycznie. Da się to zrobić w javie, tzn. aplet ma możliwość otworzenia pliku na dysku klienta (z obostrzeniami). Nie wiem czy istnieje taka możliwość w javascripcie, ale raczej też nie. Jedyna możliwość w czystym phpie to jawny upload pliku przez klienta (pomijam rozwiązania typu instalowanie jakiegoś oprogramowania po stronie klienta).
spenalzo
Cytat
Niewykonalne praktycznie w żaden sposób przez kod który jest po stronie serwera, a już napewno nie automatycznie.

Ja pisząc o serwerze WWW i stałym IP miałem na myśli coś takiego:

[php:1:5e59812ffc]<?php
$arrip=array("ip1","ip2","ip3"); // itd
if(dostepny)
{
include(IP."/kat/plik");
}
?>[/php:1:5e59812ffc]
To oczywiście taki pseudokod, ale czy takie coś mogłoby działać?
Omega
Cytat
Cytat

... co by było wybitnie bezpieczne.

Bezpieczne czy nie, ale działające. Pozatym nie wiem czy ten plik wymagałaby dużego bezpieczeństwa, nie wiadomo co w nim jest.

Cytat
To oczywiście taki pseudokod, ale czy takie coś mogłoby działać?

No tu to dopiero bezpieczeństwo... laugh.gif Gdyby takie cos było możliwe od tak, i mógłbyś sobie brać od uzytkownika z dysku co chcesz... Co prawda mówisz chyba o serwerze WWW, ale ok wyobraź sobie że ktoś na potrzeby serwisu zakłada serwer WWW, odpowiednie konto i umieszcza w nim plik... Już nie wspomnę że do tego pliku miałby dostęp cały internet co również było by bardzo bezpieczne. :wink: ..
Bartech
:arrow: Ponieważ cały serwis nad którym pracuje nie jest jeszcze na chodzie (faza budowy), to w kwestii bezpieczeństwa powiem że wtajemniczony programista php mógłby bez problemu zniszczyć mi pół serwisu. Ale ponieważ dane przesyłane przez urzytkownika za pomocą wspomnianych w dyskusji plików i tak w przyszłości bedą jawne to problem kradzieży nie ma znaczenia!!! :!:

:arrow: Natomiast ja szukam jakiegokolwiek sposobu na dodawanie danych (ogłoszeń do serwera (SQL), tak by maksymalnie odciążyć użytkownika i nie wymagać od niego dużej wiedzy i pracy rolleyes.gif
Jestem dopiero początkującym programistą (1 rok doświadczenia) i próbuje swoich sił z takim przedsięwzieciem po raz drugi.

:arrow: Jeżeli ktoś ma propozycję odnośnie innego rozwiązania chętnie posłucham i przetestuje.
spenalzo
To nie lepiej dać zwykłe pola formularza, ktore ludzie bedą wypełniać?
Omega
No i skożystać z COOKIE aby nie trzeba było za każdym razem wprowadzać tego samego...
Bartech
Cytat
To nie lepiej dać zwykłe pola formularza, ktore ludzie bedą wypełniać?

Owszem byłoby to możliwe gdyby chodziło o pojedyncze ogłoszenia!
Ale cały bajer polega na tym że trzeba przekazywać dane w ilościach rzedu 50 ogłoszeń po 20 pozycji każda + zdjęcia.

A nad formularzem już pracuję myślę że na wieczór bedzi gotowy - wówczas chetnie się podzielę spostrzeżeniami.

A PROPOS Cookie to wydaje mi się że zbyt wielku ludzi blokuje je w przeglądarkach (nawet bezwiednie) by można na nich polegać.
spenalzo
Jak nie cookie to sesje.

Ale tak czy siak muszą te dane kiedyś wpisać, ewentualnie możesz zrobić import tych danych z pliku do formularza w celu sprawdzenia.
Omega
Cytat
A PROPOS Cookie to wydaje mi się że zbyt wielku ludzi blokuje je w przeglądarkach (nawet bezwiednie) by można na nich polegać.

Zawsze może sprawdzić czy ktoś ma uruchomione cookie, a jak nie to go poinformować żeby je uruchomił. Statystycznie 80% ludzi ma uruchomione cookie.
Cytat
Jak nie cookie to sesje.

No to chyba nie to samo... :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.