Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Konfiguracja php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Shlizer
Przeszukując tematy na forum nie znalazłem zagadnienia opisującego mój problem. Otóż mój server (Apache+php+MySQL) ma problemy ze zdefiniowaniem zmiennych. Wyskakuje błąd
Kod
Notice: Undefined variable: zmiena in C:\Apache\htdocs\index.php on line 104

Myślałem, że jest to winą wyłączonych zmiennych globalnych, ale i po włączeniu jest problem ze zmiennymi. Może ktoś wie w czym problem i, ewentualnie, jak sobie z tym poradzić?

---
I takie jeszcze małe pytanko (sory za szczerość, ale ja dopiero zaczynam zabawę z php =))... od dawna mnie korciło, żeby je zadać.. czym różni się echo() od print()? x)
zdzichu
sprawdź czy działą poniższy skrypt (A dam głowę uciąć, że działa:
  1. <?php
  2. $imie='zdzichu';
  3. echo "Witaj $imie";
  4. ?>

jesli działa, to znaczy że może masz problemy z zasięgiem zmiennych-polecam poczytać na ten temat- ale to już jest moje "wróżenie z fusów"
Cytat
I takie jeszcze małe pytanko (sory za szczerość, ale ja dopiero zaczynam zabawę z php =))... od dawna mnie korciło, żeby je zadać.. czym różni się echo() od print()? x)

link z manuala: http://www.faqts.com/knowledge_base/view.phtml/aid/1/fid/40
mike
Cytat(Shlizer @ 12.09.2006, 07:14:08 ) *
Otóż mój server (Apache+php+MySQL) ma problemy ze zdefiniowaniem zmiennych. Wyskakuje błąd
Kod
Notice: Undefined variable: zmiena in C:\Apache\htdocs\index.php on line 104

Nie serwer, tylko Ty masz problem ...

Prawdopodobnie masz gdzieś tak:
  1. <?php
  2.  
  3. echo $_GET[ 'zmiena' ]; // lub $_POST[ 'zmiena' ]
  4.  
  5. ?>

lub
  1. <?php
  2.  
  3. echo $zmienna;
  4.  
  5. ?>

W obu przypadkach zmienne nie są zainicjowane.

Więcej dowiesz się jak pokażesz kod.

P.S.
Przenoszę z php na Przedszkole
s_w_ir
To jest tylko notatka od php. Jeśli zastosujesz się do rad kolegów, lub wyłączysz w konfigu php pokazywanie błędów NOTICE, to nie będziesz tego widział. Incjacja jest dobrym nawykiem programistycznym, a w innych językach jest wymogiem.
Shlizer
Cytat(zdzichu @ 12.09.2006, 07:41:51 ) *
sprawdź czy działą poniższy skrypt...

Faktycznie działa =?

Cytat

Ale to już nie działa =] ale poszukałem w manualu i już wiem o co chodzi =]

mike_mech
Nie wiem czemu, ale niegdy zmiennych nie inicjowałem (zawsze kożystałem z darmowych serków udostępniających usługi php) i zawsze wszystko chodziło... wiem, że w wielu językach jest to niezbędne (miałem styczność z Pascalem =p), ale nie wiedziałem, że w php też należy robić coś takiego i nigdy tego nie robiłem =/

Cytat
To jest tylko notatka od php. Jeśli zastosujesz się do rad kolegów, lub wyłączysz w konfigu php pokazywanie błędów NOTICE, to nie będziesz tego widział. Incjacja jest dobrym nawykiem programistycznym, a w innych językach jest wymogiem.

Dzięki.. pomogło =] chyba faktycznie dobrze byłoby sobie przyswoić to inicjowanie =]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.