Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyjazd do Wielkiej Brytanii
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
tiraeth
Nawiązując do Ostatni gasi światło... i niechcąc schodzić z obecnego tam tematu mam kilka pytań, na które o dziwo nie znalazłem odpowiedzi w sieci. Jeżeli ktoś zna odpowiedzi na te pytania lub zna adresy gdzie mogę znaleźć odpowiedzi to będę wdzięczny...
  1. Mam 17 lat i nie posiadam paszportu. Czy mogę przekroczyć granicę Polski i wkroczyć do Wielkiej Brytanii po okazaniu dowodu osobistego?
  2. Podróż planuję odbyć samolotem. Czy w moim przypadku potrzebna jest zgoda rodziców na przekroczenie granicy Polski?
  3. Słyszałem, że w GB pełnoletność zaczyna się od 16 roku życia. To prawda? Czy w takim razie lądując na lotnisku w GB muszę okazywać jakieś pozwolenia rodziców na podróż?

Narazie nie planuję emigracji Rkingsmiley.png Chcę skończyć szkołę smile.gif A potem jak nie dostanę się na PWr to może biggrin.gif
seaquest
Teoretycznie nie trzeba mieć paszportu, żeby przekraczać granice. Ale z tego co mi się wydaje, to żeby odbyć tę podróż samolotem to już trzeba posiadać ten paszport.

Na resztę pytań niestety nie znam odpowiedzi.
tiraeth
Na stronie, wyczytałem, że wystarczy ważny dowód osobisty... ale znowu nie wiem, czy powyżej 16 roku życia traktowany jestem jako pełnoletni podróżnik smile.gif
mike
Cytat(seaquest @ 17.09.2006, 13:44:09 ) *
Ale z tego co mi się wydaje, to żeby odbyć tę podróż samolotem to już trzeba posiadać ten paszport.
Nieprawda.

Latałem i na wyspy i fo Holandii na dowód i nie było najmniejszego problemu.
Martio
Również w lipcu leciałem samolotem do Anglii jedynie na dowód osobisty. Jeżeli masz dowód osobisty (tymczasowy podejrzewam), to nie musisz mieć zezwoleń rodziców.
bela
Nie trzeba mieć żadnych zezwolen na przelot, jezeli nie masz 18. Przynajmniej ja nie musialem.
Jedyne do czego sie przyczepili to że mój paszport ma 9 lat i jest na granicy waznosci i ze na zdjeciu mam 6 lat. Zarzadali drugiego dokumentu z bardziej aktualnym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.