Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klasa HttpRequest, a Router
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
Martio
Jaka jest praktyczna róźnica pomiędzy klasą typu HttpRequest, a Router? Czy jest sens tworzenia obu we własnym frameworku? Jakie zadanie spełnia HttpRequest, a jakie Router jeżeli obie sa w systemie? Przeglądnąłem wiele frameworków, przeczytałem kilka ciekawych tematów na forum i doszedłem do tego, że obie mają identyczną funckjonalność, o ile nie są obie w systemie.
Apo
Hmm coś źle wyczytałeś.
HttpRequest jak sama nazwa wskazuje obsługuje żądania: Post, Get, Cookie, File ewentualnie jeszcze Server, a Router ma za zadanie odczytanie z adresu kontrolera, akcji oraz parametrów, można tez jeszcze dodać generator linkow smile.gif
Prph
Tak jak Apo powiedzial. W tym, ze generator url musi byc w routerze. Router wie jak parsowac url, to wie jak on wyglada. To kto inny ma generowac adres? Moj router ma metody: execute - zwracajaca informacje o kontrolerze, akcji i parametrach oraz url przyjmujaca za parametry kontroler, akcje i parametry akcji - zwracajaca url dla podanych danych.

Adrian.
Strzałek
Cytat
Przeglądnąłem wiele frameworków, przeczytałem kilka ciekawych tematów na forum i doszedłem do tego, że obie mają identyczną funckjonalność, o ile nie są obie w systemie.

Widać przeczytałeś za mało tematów winksmiley.jpg

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=33262

Pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.