Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PDO kontra MBD2
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
spoksss
Witam szanownych programistów,

mam problem i mimo, że szukałem informacji na internecie to żadnych konkretów nie znalazłem.

Mianowicie w wersji php 5.1 i wyżej mamy możliwość wykorzystania abstrakcji dla bazy danych PDO
jest również MDB2 następca DB z PEAR-a. Obie biblioteki z założenia mają się wzajemnie uzupełniać,
przejście z jednej na drugą z tego co doczytałem nie ma sprawiać ogromu problemów.

Jednak chciałbym się dowiedzieć jakie miedzy tymi bibliotekami są różnice, co polecacie.
PDO jest wkompilowane w php więc operacje wykonują się znacznie szybciej niż MDB2,
z koleii te drugie rozwiązanie uniezależnia nas całkiem od platformy, możemy przecież użyć
ini_set i korzystać z możliwości PEAR-a bez przeszkód.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?

pozdrawiam,
hwao
W swoich projektach używam PDO, jest ono napisane “z głowa”, szkoda tylko że dopiero pojawia się w php od wersji 5 a nie już w 4.

Główna zaletą PDO jest nie wątpliwie to że jest “częścią” php. Dobrze rzutuje to na wydajność i dostępność. Może boleć to że aby dodać kolejną bazę danych pod Linuksem zachodzi potrzeba kompilacji, no i tego często nie da się załatwić od reki jeżeli korzystamy z hostingu. Do minusów zalicza się także bardzo słaba dokumentacja, wręcz nie kompletna i głupie błędy w samym działaniu PDO. W oparciu o PDO powstała klasa OPD (autorstwa polskiego programisty Zyx) która poszerza możliwości samego PDO, dodając między innymi cache zapytań.

Zwolennikiem PEAR nie jestem i jak to napisał kiedyś scanner “wole gruszki mieć na talerzu”. Dlatego odnośnie MDB2 nie posiadam informacji.
SongoQ
PDO jeszcze zawiera kilka bledow i mam nadzieje ze szybko zostana naprawione. Rowzniez twierdze jak @hwao ze PDO jest szybsze. Zawsze mozna sobie zrobic testy.
sf
MDB2 wątków nie rzuca, przystosowane jest do php4... a mamy przecież php5 teraz :/
marast78
no i oczywiście to na PDO oparte jest ORM dla php (coś jak Hibernate dla Javy) sam mapuję bazę i wykorzystuję przy tym PDO..poza tym testy wykazały, że PDO jest znacznie szybsze od PEAR:biggrin.gifB i AdoDB
patrycjusz
Cytat(marast78 @ 2.10.2006, 18:56:50 ) *
no i oczywiście to na PDO oparte jest ORM dla php (coś jak Hibernate dla Javy) sam mapuję bazę i wykorzystuję przy tym PDO..poza tym testy wykazały, że PDO jest znacznie szybsze od PEAR:biggrin.gifB i AdoDB

który ORM dla php wykorzystuje PDO?
marast78
sorki sorki pomyliłem się chodziło mi o SDO (nie ORM) smile.gif proponuję zajrzeć do PHPSolutions nr 2/2006
sobstel
Cytat(patrycjusz @ 3.10.2006, 19:07:26 ) *
który ORM dla php wykorzystuje PDO?

Doctrine: http://phpdoctrine.com/
splatch
Propel 1.3
kalu111
A co powiecie o klasie mysqli w php 5 questionmark.gif
Chętnie wysłuchałbym opinii.
cinekz
MySQLi jest szybsze od mysql_*, a PDO jest szybsze od MySQLi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.