Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona wielojęzyczna - podstawowe problemy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pedro84
Witam

Są to moje pierwsze kroki z samodzielnym pisaniu strony w php. Wcześniej zajmowałem się HTMLem i potrosze php, ale pod kątem modyfikacji systemów CMS. Moje pytania:

1. Czy da się zrobić coś takiego, aby po wybraniu jednego języka wczytywało się inne menu? Zamierzam zrobić menu poziome w photoshopie, tzn już mam i zastanawia mnie czy np. po wyborze języka angielskiego wczytywany był obrazek, powiedzmy menu_ang.png, a po wybraniu języka niemieckiego wczytywany był plik menu_ger.png?

2. Druga kwestia, poszukuję tutka dot. tworzenia strony wielojęzycznej [tam wiele, zaledwie 3 snitch.gif ], zastanawiałem się nad plikami językowymi dla każdego modułu osobno i jeden ogólny, ale czy znacie może jeszcze jakieś prostsze rozwiązanie?

3. Czy kwestia tego menu nie może być rozwiązana poprzez korzystanie właśnie z plików lang? Powiedzmy, że umieszczę w pliku lang danego języka definicję tegoż menu?

Więcej kwestii narazie nie przychodzi mi do głowy.

Dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem.

Żeby nie mnożyć tematów:

co sądzicie o tym layoucie?

Nowy layout
UDAT
Cytat(pedro84 @ 2.10.2006, 15:20:32 ) *
Witam
co sądzicie o tym layoucie?

Nowy layout

Ty sobie żarty robisz questionmark.gif

Layout się rozjeżdża. Dwa obrazki i trochę HTML'a. Co tu oceniać

Cytat
1. Czy da się zrobić coś takiego, aby po wybraniu jednego języka wczytywało się inne menu? Zamierzam zrobić menu poziome w photoshopie, tzn już mam i zastanawia mnie czy np. po wyborze języka angielskiego wczytywany był obrazek, powiedzmy menu_ang.png, a po wybraniu języka niemieckiego wczytywany był plik menu_ger.png?

Da się. Podstawy php'a. choćby
  1. <?php
  2. if ( isset ( $menus [ $lang ] ) ) {
  3. echo $menus[$lang];
  4. } else {
  5. echo $menus ['pl'];
  6. }
  7. ?>

Cytat
2. Druga kwestia, poszukuję tutka dot. tworzenia strony wielojęzycznej [tam wiele, zaledwie 3 ], zastanawiałem się nad plikami językowymi dla każdego modułu osobno i jeden ogólny, ale czy znacie może jeszcze jakieś prostsze rozwiązanie?

Chyba nie ma. Można trzymać w bazie, ale ...

Cytat
3. Czy kwestia tego menu nie może być rozwiązana poprzez korzystanie właśnie z plików lang? Powiedzmy, że umieszczę w pliku lang danego języka definicję tegoż menu?

Zależy od formatu pliku
pedro84
Cytat(UDAT @ 2.10.2006, 15:33:57 ) *
Ty sobie żarty robisz questionmark.gif

Layout się rozjeżdża. Dwa obrazki i trochę HTML'a. Co tu oceniać

Fatalnie to ująłem...chodzi mi o samą kolorystykę i układ...ale dziwne, mi się nie rozjeżdząwinksmiley.jpg
sticker
Layout jest zdecydowanie za ciemny i mało przejrzysty. Ale może dlatego że mało tam treści na razie sie znajduje.
Co do tego jak zorganizować portal wielojęzyczny to wg mnie w bazie danych wszyskie teksty wrzucić i tylko jeden parametr podawać przy wyciąganiu danych i po kłopocie smile.gif
UDAT
Proponowałbym użyć szukajki: Temat: Wielojęzyczność
revyag
Na forum przedszkole nie oceniamy. Jeśli masz coś do pokazania załóż temat na forum oceny. Tutaj proszę o pytanie dotyczące konkretnych problemów.
pedro84
Jeśli chodzi i wielojęzycznośc, to wg mnie fajnie, jest to rozwiązane w php nuke. Na plikach lang, ale może mi się wydaje;)

Co do layoutu do jest to strona muzyczna, więc jakiś klimacik musi mieć;)
Grafiki się znajdą jak najbardziej, ale narazie kombinuję na localu. Czcionka zostanie również zmieniona:) mnie się on podoba i chciałem poznać ine opinie na temat samej kolorystyki, ale źle się wyraziłem;)

Pozdrawiam

UDAT: dzięki za link, wiem dlaczego nie znalazłem, po prostu robiłem byka w wyszukiwarce "wielojezyczonsc" hmm....

problemy rozwiązane

Dziękuję jeszcze raz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.