Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IE7
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
kopendrex
Witam, zaczyna sie poprawianie pod kolejna przegladarke sad.gif mam takie ptanie o konstrukcje strony. Czy w IE7 clear both bedzie mialo cos do powiedzenia?

Mam taka konstrukacje

1. <?php
  2. <div id='top'>
  3. <div class='poziom'><div class='text'></div></div>
  4. <div class='poziom'><div class='text'></div></div>
  5. <div class='poziom'><div class='text'></div></div>
  6. </div>
  7. <p clear='both'></p>
  8. <div id='footer'></div>
  9. ?>

gdzie classa poziom posiada float: left; classa text mam height: auto; tag <p> uzwalem do nadania wysokosci i przesunieca footer na sam dol. W wspanialej przegladarce ie7 nie dziala taka kombinacja. Ktos moze spotkal sie z czyms podobnym, badz posiada pomysl na przesuniecie footer na sam dol zaleznie od wysokosci blokow?
revyag
  1. <p clear='both'></p>

Co to jest questionmark.gif

Nie dość że bzdura, to wartości atrybutów elementów powinny być w cudzysłowach a nie w apostrofach.
dyktek
noo fajnie ale tak nawiasem mówiąc ktoś ma rozwiązanie winksmiley.jpg
gekon
Wywal to:
  1. <p clear='both'></p>

I dodaj to:
  1. #footer{ clear:both; }
dyktek
właśnie problem w i z tym że ten clear: both; pod IE 7 nie działa blink.gif
kopendrex
A tam czepiacie sie literowki winksmiley.jpg machnelo mi sie tak jak trzeba. I jak ktos robil moze testy pod IE7?
babejsza
  1. <div id="top">
  2. <div class="poziom"><div class="text"></div></div>
  3. <div class="poziom"><div class="text"></div></div>
  4. <div class="poziom"><div class="text"></div></div>
  5. <p style="clear: both"></p>
  6. </div>
  7.  
  8. <div id="footer"></div>

Powinno działać, ale nie mam jak teraz sprawdzić na IE7.
kopendrex
Wyniklo male porozumienie, moj pierszy kod o dory poprostu pisalem z palca bez sprawdzania. Blad typu "clear=both" wynikl tylko przez moja nieuwage.
Bledu tego nie ma u mnie w kodach uzwanych na stronach, takze dziala ok.
Post dotyczy zachowania poprawnie napisanego ktory wysypuje sie pod IE7. W pozostalych przegladrakach jest ok, tylko 7 gubi informacje o czyszczeniu floata.
babejsza
Jeżeli nie działa pod IE7 to co Ci napisałem to daj sobie na razie spokój. Nie ma na razie co się wysilać bo to jest na razie wersja RC1 i zostanie w niej jeszcze sporo zmienione. Sama optymalizacja jest ważna, ale tak na prawdę nikt nie wie jak to w wersji końcowej będzie wyglądało.
Cysiaczek
Ja w kwestii formalnej: IE7 to już nie RC1, nawet nie RC2, a już RTM smile.gif Tak tak - jest finalna wersja.
babejsza
upsik - rzeczywiście smile.gif No to trzeba sprawdzić czy problem pod wersją finalną też występuje czy nie.
kopendrex
Z tego co zauwazylem jest ten blad a od listopada bedzie dostepna wersja szeroko. Takze jesli sie okaze ze ten blad pozstawia to prze... jak zwykle microsoft dal D...
babejsza
Nie wiem o co chodzi. Specjalnie zainstalowałem sobie z tego powodu IE7 w wersji końcowej i nie widzę problemów. Taki oto kod zwraca w przeglądarce oczekiwany rezultat:

1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  2. <html lang="pl">
  3.  
  4. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8">
  5. <title>hmmmm</title>
  6.  
  7. <style type="text/css">
  8. div { border: 1px solid #000}
  9. .poziom {float: left; width: 100px;}
  10.  
  11. </head>
  12.  
  13.  
  14. <div id="top">
  15. <div class="poziom">aaa</div>
  16. <div class="poziom">bbb</div>
  17. <div class="poziom">ccc</div>
  18. <br style="clear: both" />
  19. </div>
  20. <div id="footer">Footer</div>
  21.  
  22. </body>
  23.  
  24. </html>

Chyba, że chodziło Ci o coś innego? No bo chyba nie o problem divów w divach?

Pozdrawiam smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.