Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Pilne] Boty na stronie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Geo
Od kilku strona, którą mam przyjemność prowadzić, działa bardzo wolno. Bo długich dociekaniach sądzę (choć nie mam pewności niestety), że stoją za tym złośliwe boty (w żadnym wypadku nie wspaniałe Google). Zużycie procesora jest wysokie, czego powodem jest prawdopodobnie ciągłe generowanie stron - stąd też hipoteza o botach, które w połączeniu z niezbyt wydajnym MD-Pro powodują paraliż serwisu. Ich działalność jest zresztą widoczna na forum IPB - jest w nim widać jakaś dziurka (mimo że mamy najnowszą możliwą wersję), dzięki której są w stanie obejść walidację e-maila, rejestrują się i zakładają bzdurne tematy o viagrze itp.

Jeśli tylko wiecie, pomóżcie, jak można się ich pozbyć tak, aby nie zaszkodzić Google. Nie wiem, czy blokowanie adresów IP coś da, bo to walka z wiatrakami sad.gif
dyktek
możesz zlokalizować te boty po logach a potem podawać im inna treść niż serwis
Sabistik
Cytat
możesz zlokalizować te boty po logach

Niby po jakich logach ?
hwao
Np apacha, w większości hostingów takie dane są udostępniane.
Sabistik
hehe, naprawdę? winksmiley.jpg chodziło mi raczej o zawartość loga smile.gif będziesz banował po IP czy co? Jak chcesz te boty odfiltrować? To praca na daremno. Taki już los popularności. U nas jest przecież to samo.

A jeśli chodzi o IPB, to buga żadnego nie ma, po prostu 'ktoś' zakłada botom konto, z potem już same działają (:

Nie Nospor? <:

edit.
no, nie wiele się pomyliłem winksmiley.jpg
ano fakt, jest takie jak kiedys gg mialo na ktore pewien osobnik znalazl sposob winksmiley.jpg
seaquest
Nie tongue.gif

IPB ma słaby mechanizm CAPTCHA (w tej wersji) i boty potrafią go odczytać OCR'em. A co dopiero "kliknąć" w link w mailu aktywacyjnym. Dalej droga prosta.

Od wersji 2.2 CAPTCHA w IPB ma być trudniejsze.
AxZx
najlepiej zeby byla taka trudna zeby user nie mogl nic odczytac:P
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.