Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse a ftp
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Thuunder
Witam,

Co zrobić,żeby modyfikować strony bezpośrednio na serwerze, otwieram sobie stronę php a po wciśnięciu ctrl-s zapisuje mi ją na ftpie ? Próbowałem coś działać z Site Explorerem, zainstalowałem WebDev'a.
Ale nie wiem jak zrobić,żeby bezpośrednio z serwera edytować stronę?
menic
Jest coś takiego do eclipse? Plugin czy cos winksmiley.jpg
DEV 36 Dominik Goss
Jest do tego plugin:)

http://www.phpeclipse.de/tiki-index.php?page=FTP+and+WebDAV

Działa ok - tylko na razie brak mu sftp smile.gif
Mati7
Zainstalowałem plugin niestety gdy próbuje odpalić widok Site Explorer wyskakuje błąd

Error creating the View
org.eclipse.team.internal.ui.target.SiteExplorerView

Użyłem eclipsa pdt-all-in-one i zwykłego z pluginem php (ten sam problem

Może ktoś wie co powinienem zrobić żeby plugin zadziałał?
batman
WebDAV? Największy badziew, jaki widziałem. Zdecydowanie polecam wtyczkę Aptana. Nie jest to wtyczka stricte do łaczenia się z FTP, lecz cały edytor do pisania w JS, CSS, AJAX. Ma świetne narzędzie do łączenia się z FTP. Jednak CTRL+S nie zapisze pliku na serwerze. Trzeba klinąć dwa razy myszką. Jest też możliwość edycji pliku bezpośrednio na serwerze, jednak wtedy nie ma podpowiadania składni.

Inną bardzo ciekawą wtyczką jest Target Management w wersji 2.0. Działa z Eclipse Europa (3.3) i pozwala tworzyć projekt bezpośrednio na serwerze, dzięki czemu otrzymujemy możliwość edycji plików zdalnych wraz z podpowiadaniem składni. Jest tylko jedno ale. Nie udało mi się tego uruchomić tak, by działało stabilnie. Niemniej jednak, jeśli masz odrobinę czasu, możesz się tym pobawić.

A teram mały OT. Od dziś mam urlop i jutro rano jadę daleko. Więc jeśli masz jakieś pytania dot. tych wtyczek pisz na PW.
MarcinTryka
Widze że jednak ciężko jest pracować zdalnie z Eclipse. ... A szkoda, bo edytor zrobił na mnie dobre wrażenie na początku, ale na zrobienie czegokolwiek niestandardowego marnuje znacznie wiecej czasu niż powinienem...

1) wtyczka aptana jest nieprzydatna jak dla mnie. Jeżeli chciałbym skorzystać z innego edytora, to zainstalowałbym np. PSPada i nie bawilbym sie z eclipse... wlasnie dlatego chce uzywac eclipse zeby miec to podpowiadanie kodu...

2) WebDav to podobno badziew ... nie wiem, ale jak probowalem go zuywalem to byla jakas opcja eksport, import, za kazdym razem musialem zmieniony pliczek eksportowac ... sredni zysk czasu/wygoda

3) TM - sciagnalem, zainstalowalem. Eclipse nie zmienil sie wogole ... Nie widze zadnej mozliwosci edycji plikow na serwerze. Praktycznie zero wsparcia w internecie. caly dzien probowalem to uruchomic, nie udalo mi sie.
Stanalem na: Show view -> Remote system. mam okienko jakichs zdalnych polaczen, zadnego ftp, jakies pytanie o platforme (linux/unix/windows/...) Jakis shel i teams .... a zwyklego edytowania plikow przez ftp jak nie bylo tak nie ma :/

Reasumujac, najprawdopodobniej moja przygoda z eclipse zakonczy się tylko zmarnowaniem masy czasu i nerwów. A to przez:
Kompletniy brak czytelności konfiguracji.
Instalacja wtycznek powolna, z roznych serwerow, z tym ze trzeba wiedziec co na jaki m serwerze jest. Brak jakiegoś uporządkowania...
Zero przejzystości i prostoty. Wszystko jest zawalone masą niepotrzebnych mi opcji, a tych najbardziej podstawowych praktycznie brak
Brak porządnego wsparcia dla pracy bezpośrednio na serwerze. Wiele edytorków pisanych przez jednego człowieka bije pod tym wzgledem eclipse na glowe prostota i funkcjonalnoscia.
Brak porzadnej dokumentacji, opisu funkcji. Jedyne co znajduje w googlu to oficjalna strona na ktorej jest sucha teoria i fora internetowe ... O pomocy, opisach w języku polskim już nie wspomnę
matlas
do ftp masz do 3.3 eclipsa Target Management i dziala bardzo ladnie smile.gif
Alek
Na Europa Discovery Site (jest w standardowych stronach w Update Manager) leży sobie Remote Explorer, zresztą jak wiele innych pożytecznych wtyczek. Nie trzeba szukać aż po tylu serwerach, instalacja automatyczna i prosta jak budowa cepa.
krakiewicz.pl
Cytat(matlas @ 5.10.2007, 12:08:52 ) *
do ftp masz do 3.3 eclipsa Target Management i dziala bardzo ladnie smile.gif

Tu masz jak go zainstalować:
krakiewicz.pl/eclipse-php-ftp-pdt-rse

Ale i tak polecam pracę WinSCP i synchronizację w locie.
Opiszę to niedługo na swoim blogu.
batman
@krakiewicz.pl
Ostatni raz proszę o nieodkopywanie starych tematów i spamowanie linkami do swojego bloga. Jeszcze raz, a wszystkie Twoje wpisy wylądują w koszu, a Ty dostaniesz moderkę za spamowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.