Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mySQL][php] sklepik internetowy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rozny
Witam wszystkich.

Dostalem ciekawe zadanie stworzenia niewielkiego serwisu www wraz ze sklepem pewnej firmy. Dotychczasowa witryna oraz sklep byly stworzone ponoc przez profesjonalna firme, jednak zdaje sie ze slowo profesjonalna zostalo w tym przypadku zdecydowanie naduzyte.

Tak wiec stoje przed perspektywa napisania niezbyt skomplikowanego sklepu. Juz sie zabralem do pracy, zrobilem dodawanie produktow, ale w pewnym momencie stanalem i zaczalem sie zastanawiac nad sensem mojej chaotycznej pracy. Zdecydowanie bardziej wydajnie pracuje sie jezeli zaplanuje sie sobie wszystko krok po kroku.

Problem tkwi w tym, ze jeszcze nigdy nie pisalem skryptow wspolpracujacych z bazami danych. Pomine fakt, ze przez jakis czas wogole nie programowalem, wiec musze nadrabiac zaleglosci, aczkolwiek na dobre mi to wychodzi bo to tak jak bym sie od nowa uczyl php'a majac juz jakies pojecie o nim wiec jest ok smile.gif

Moja prosba do was polega na tym, zebyscie nakierowali mnie po kolei jakie kroki podejmowac podczas tworzenia tegoz sklepu. Od czego zaczac, na czym skonczyc, na czym skupic sie przede wszystkim, co jest wazne, a co mniej... Przydala by sie pomoc w jaki sposob najlepiej zaprojektowac baze danych.

Bede mial 14 grup produktowych, w kazdej z nich po kilka linii produktow (po 3-4 linie produktow), a w kazdej linii po okolo 20-30 produktow. Nie wiem ile tablic w bazie danych bedzie potrzebne (wystarczy 1, czy moze potrzebne beda 3 lub wiecej?), chcial bym sie dowiedziec w jaki sposob laczyc te tabele w spojna calosc.

Wiadomo, za pol roku bede juz raczej to ogarnial w takim stopniu, ze nie bede mial wiekszych problemow w tym stylu, tylko ze nie mam pol roku na storzenie tej witryny.

PS. Nie myslcie sobie ze jakis noob sie zabral za robienie serwisow na zamowienie, poprostu chce pomoc mamie, bo juz nie moge patrzec jak te "profesjonalne" firmy traktuja klientow... A serwis jest na tyle niewielki ze spokojnie moge podolac temu zadaniu, zalezy mi jednak zeby podolac temu jak najszybciej, bo obecna witryna wrecz odstrasza klientow jak na moj gust, z reszta zobaczcie sobie sami co magiczni onformatycy potrafia wyczarowac :

www.rodan.zgora.pl

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi smile.gif
Ociu
1. Silnik
Czy serduszko całego sklepiku. Potrzebujesz jakiegoś fajnego sterownika bazy danych. Do tego obsługa własnych sesji (np. http://wortal.php.pl/phppl/wortal/artykuly...handler_czesc_i ), filtracja danych wejściowych.
2. Moduły
Koszyczek oparty na sesjach, zamówienia, kategorie.
3. Szablony
Czyli smarty, opt, fasttemplate i inne smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.