Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Problem z mysql_num_rows
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
$liwa
  1. 7:$istnieje = mysql_query("SELECT login FROM zarejestrowani WHERE imie='$login'");
  2. 8:$ilosc=mysql_num_rows($istnieje);

Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/sliwa/public_html/systemlogowania/index.php on line 8

Wywala mi taki błąd, linijki są ponumerowane i chyba chodzi o to, że jeśli nie znajdzie takiego rekordu to mysql_num_rows zwraca wartość false, i jak to zrobić, żeby było dobrze? Z góry dziex za pomoc.
nospor
chodzi oto, ze twoje zapytanie wywala blad. daj tak:
  1. <?php
  2. $istnieje = mysql_query("SELECT login FROM zarejestrowani WHERE imie='$login'") or die(mysql_error());
  3. ?>

zapamietaj se te skladnie do konca zycia i podaj co ci sie pokaze lub sam rozwiąza problem gdy zobaczysz co ci sie pokazalo winksmiley.jpg
$liwa
Wielkie dzięki, po prostu dałem złą nazwę kolumny... Zawsze najgorsze są takie małe błędy, jeszcze raz dziex, a składnie zapamiętam:)

No tak spox, tylko teraz mam jeszcze jeden błąd, nie działa mi warunek:
  1. <?php
  2. $istnieje = mysql_query("SELECT login FROM zarejestrowani WHERE login='$login'") or die(mysql_error());
  3. $ilosc=mysql_num_rows($istnieje);
  4. if($login!="" || $passw!="")
  5. {
  6. if($ilosc>0)
  7. {
  8. echo "Użytkownik już istnieje";
  9. }
  10. else
  11. {
  12. $dodaj = mysql_query("INSERT INTO zarejestrowani('login', 'haslo') VALUES('$login', '$passw')");
  13. echo "Użytkownik dodany poprawnie";
  14. }
  15. }
  16. ?>

Dokładnie ten drugi warunek: if($ilosc>0) gdy już jest taki użytkownik nie wyswietla komunikatu Użytkownik już istnieje.

EDIT: Zrobione:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.