Mianowicie nie potrafię odjąć od siebie poprawnie dwóch godzin, próbowałem różnych kombinacji i funkcji accessa i nie potrafię wymyślić użytecznego algorytmu, np. 23:58 - 00:10 , oczywiście wynikiem jest 23:48 a nie 00:12, (właściwie to chodzi mi o czas wyłuskanie czasu pewnej czynności czyli muszę od godziny zakończenia czynności godzinę jej rozpoczęcia,) w powyższym przypadku jest o tyle łatwiej, że można od godziny 24:00-23:48 i wyjdzie nam szukane 12 minut, niby proste ale i tego nie udało mi się poprawnie zaimplementować, i jeszcze trudniejszy przypadek w którym nie potrafię znaleźć zależności to od 22:21 odjąć 00:43. Godzina początku jest w osobnej komórce i godzina końca także a czasy między początkiem a końcem są stosunkowo krótkie max. 3 godz. ale niestety często się może zdarzyć tak jak tutaj, że czas początkowy jest przed północą a końcowy po północy. Oczywiści chodzi o Bazę danych Access 2003, komórki z godzinami są sformatowane jako godzina krótka, zaś szukana różnica czasu jest oczywiście wyświetlana tymczasowo z kwerendy SQL-owej np. Tabela.CzasPoczatkowy, Tabela.CzasKoncowy.

Będę wdzięczny za Pomoc. smile.gif Piotrek.

Dobra, odpowiem sam na mój post snitch.gif Mianowicie poniższa formuła rozwiązuje wszystkie moje problemy.

FORMAT(((HOUR(Tabela.GodzinaKoncowa)*60+MINUTE(Tabela.GodzinaKoncowa))-(HOUR(Tabela.GodzinaPoczatkowa)*60+MINUTE(Tabela.GodzinaPoczatkowa))+1440)/1440,"hh:nn") AS Czas_Trwania-Czynnosci