Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: okreslenie przedzialu wyszukiwania daty
Forum PHP.pl > Forum > PHP
winnetu
Witam,

pisze skrypcik, ktory opiera sie na plikach tekstowych. Kazdy plik dodawany przez usera otrzymuje nazwe w formie daty (za posrednictwem formularza z polami rozwijanymi) np. 20061226.txt, 20061227.txt itd

Chce aby zawartosc tych plikow byla wyswietlana na stronie. Jednak maja byc wyswietlane pliki tylko z danego miesiaca. Jezeli jakis dzien juz byl to zawartosc pliku z tego dnia nie ma byc juz wyswietlana. Maja byc wyswietlane pliki z dnia biezacego, dwoch dni wstecz i wszystkich dni pozotalych do konca biezacego miesiaca.

Czy ktos potrafi udzielic mi jakichs wskazowek ?
Nie wiem jak okreslic przedzial czasu (biezacy miesiac), z reszta mam nadzieje ,ze sobie poradze...

PS - nie potrafie pracowac na bazach MySQL (jeszcze nie smile.gif )
winnetu
hmmmm dirname nie wykorzystalem.. reszte owszem i DZIALA smile.gif
musze jeszcze tylko dopracowac wyswietlanie sie wylacznie biezacych tj od 'dzis' lub 'wczoraj' do konca miesiaca.

Zrobilem usuwanie pliku, ale nie wiem jak zrobic jego edycje. Moze jakas kolejna podpowiedz ?

Dzieki smile.gif
fiszol
filemtime" title="Zobacz w manualu php" target="_manual też może się nadać
winnetu
Chyba raczej ta funkcja odpada. Dlaczego? Bo moge utworzyc pliki na caly miesiac jednego dnia. Np utworze pliki z danymi na caly miesiac 1.01.2007 tak wiec jezeli ustawie porownanie daty ostatniej modyfikacji z data dzisiejsza to juz 2.01.2007 nie zostanie wyswietlony zaden plik. Wlasnie dlatego nazwalem pliki w podanej wczesniej normie, myslalem, ze to mi ulatwi pozniejsze pisanie.

Mecze sie dalej smile.gif
fiszol
Wybacz,źle zrozumiałem, byłem przekonany że 1 dzień = 1 plik
winnetu
Nic sie nie stalo smile.gif

Edycje narazie sobie odpuscilem...

Wyswietlanie plikow rozwiazalem w ponizszy sposob smile.gif

1. <?php
  2. foreach (glob(date('Ym')."*") as $filename) {
  3.  $nazwa = explode('.', $filename);
  4.  $dzis = date('Ymd'); 
  5.  if ($nazwa[0] >= $dzis-2) {
  6. $tresc = fopen($nazwa[0].".txt", 'r');
  7. $napis = fgets($tresc);
  8. echo '<b>Data '.$nazwa[0].'</b>';
  9. echo '<br>';
  10. echo $napis;
  11. }
  12. ?>

Bede wdzieczny za podpowiedz jak zrobic edycje wpisow smile.gif
fiszol
fopen, fread, fclose
teraz wkładasz to textarea, edytujesz,
fopen, fwrite, fclose

Cytat
PS - nie potrafie pracowac na bazach MySQL (jeszcze nie smilingsmiley.gif )

łatwiej, naprawdę łatwiej pracuje się na bazie, w Twoim wypadku wystarczą tylko podstawy SQL-a
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.